Υπό το βλέμμα αγίων

Ζοφερή άνοιξη

Κατάθλιψη, βαριά μελαγχολία. Προσπαθώ να θυμηθώ κάτι το ανάλογο με την υπόθεση Μπαλτάκου, κάποιος έμπιστος πρωθυπουργού να έχει κάνει αντίστοιχη πράξη. Κάτι πταίσματα μου έρχονται στον νου, επίδειξη εύνοιας σε φίλους –α, και η «υπόθεση Μαυρίκη» επί Μητσοτάκη. Ο Χρήστος Μαυρίκης έκανε υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για λογαριασμό του Νίκου Γρυλλάκη, εξ απορρήτων του πρώην πρωθυπουργού. Πρόκειται για τον ήρωα που μας έφερε πακέτο από τη Ρωσία τον Οτσαλάν και ίδρυσε μετά με διάφορους δυσώνυμους το «Δίκτυο 21», αυτό που έχει τυλίξει τον Αντώνη Σαμαρά.

Στις βρωμερότερες πολιτικές ιστορίες θα υπάρχει και κάποιος ακροδεξιός, κάποιος ακραίος εθνικιστής –αυτοί είναι η βαθιά εξουσία της χώρας, ημερολόγιό μου.
Αλλά ο Νίκος Γρυλλάκης ήταν άτυπος σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, από αυτούς τους μυστηριώδεις τύπους που βρίσκονται πάντα πλάι στους πολιτικούς και δεν ξέρεις ποια είναι η δουλειά τους ώσπου να σπάσει ο οχετός, δεν ήταν γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.
  • Εννέα εικονίσματα έδειχνε συνεχώς η κρυφή κάμερα του Ηλία Κασιδιάρη, υπό τις ευλογίες τους γινόταν η εξομολόγηση του ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα στον νεοναζί. Σε τρεις τριάδες διατεταγμένες –και στη δεξιά γωνία της λήψης διακρινόταν η γωνία κάδρου, δεν ξέρω αν ήταν άγια εικόνα και αυτό ή κοσμική, φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά που ο επιστήθιος φίλος του τον αποκαλούσε «μαλάκα μεγαλοαστό», για να τον ακούει και να χαίρεται ο πληβείος χρυσαυγίτης.
Εχει ποτέ υποστεί πρωθυπουργός μεγαλύτερη προσβολή; Στην Ελλάδα, μπορεί την εποχή του Εμφυλίου το ΚΚΕ να έλεγε τέτοια λόγια για τους πρωθυπουργούς, μπορεί στα καφενεία να λέγονται τέτοιες φράσεις, αλλά μέσα στη Βουλή, από τον γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου; Που επιπλέον κατηγορούσε υπουργούς της κυβέρνησης και δικαστικούς λειτουργούς για άδικη φυλάκιση των χρυσαυγιτών, συμπλέοντας πλήρως με όσα λένε οι ίδιοι; Σαν να ήταν ένας από αυτούς –ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.
Δεν μπορεί να είναι αλήθεια αυτά, δεν γίνεται –αυτό που συμβαίνει είναι πως τα βίντεο απέκτησαν τις ικανότητες που ονειρεύομαι εγώ να αποκτήσουν τα γραπτά, για να απαλλαγώ από τον κόπο να γεμίζω τις σελίδες σου, ημερολόγιό μου: από μόνα τους να δημιουργούν άλλα βίντεο. Είναι συρραφή αυτό το πράγμα, όχι από τους χρυσαυγίτες, αυτοδημιούργητο. Ενώθηκαν βρισιές, χυδαίες πολιτικές απόψεις, εικόνες αγίων, εικόνες τόπων και εικόνες προσώπων και δημιούργησαν αυτά τα απερίγραπτα που είδαμε.
Εικονίσματα, πατρίδα, οικογένεια


Πληβείος σαν τον Κασιδιάρη και ο Τάκης Μπαλτάκης, γιος καφετζή από τους Αμπελοκήπους, με καταγωγή από τη Μάνη· προσδέθηκε από το 1982 στον μεγαλοαστό Αντώνη Σαμαρά, διαβάζω στο βιογραφικό του. Ηξερε πώς εξασφαλίζεται η κοινωνική άνοδος. Δεν τα πήγε και άσχημα, μεγαλοδικηγόρος έγινε, ήταν ο έμπιστος του Πρωθυπουργού και την εποχή της Πολιτικής Ανοιξης –του σκληρού εθνικιστικού κόμματος με το λυρικό όνομα, που στήριξε την πολιτική του ύπαρξη στην υστερία του «Ονόματος».
Για την πίστη του ο Τάκης Μπαλτάκος ανταμείφθηκε με τη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου όταν ήρθε η ώρα της βασιλείας του μεγαλοαστού που τον έκανε και αυτόν μεγαλοαστό –ο καταλληλότερος άνθρωπος να μπλοκάρει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και να επιβάλει την περίφημη διάταξη περί απέλασης των μεταναστών που καταγγέλλουν κακομεταχείριση από όργανα του κράτους, όταν οι καταγγελίες δεν «επαληθεύονται». Από ποιους; Μα από τους συναδέλφους αυτών που καταγγέλλονται.
  • Εννέα εικονίσματα; Περισσότερα και από όσα υπάρχουν στα τέμπλα των εκκλησιών. Αλλά μπορεί και να πρόσθετε ένα κάθε φορά που ο Πρωθυπουργός επικαλούνταν τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας, για τούτο ήσαν τόσα πολλά.
Μα ποιοι κυβερνούν αυτή τη χώρα, ημερολόγιό μου; Την ώρα που δίνουμε αγώνα επιβίωσης, που έχουμε ματώσει όλοι οικονομικά, κάποιοι στη ΝΔ, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον για την ακρίβεια, συζητούν με τη ΧΑ σαν κολλητάρια; Δεν γίνεται, αυτονομημένα βίντεο είναι, όλα όσα βλέπουμε είναι δημιουργήματα της αυτοοργάνωσης των βίντεο.
Ετσι γίνεται η πολιτική, λένε κάποιοι. Με συνωμοσίες και ύπουλα χτυπήματα –ενίοτε και με αντρίκεια, σαν αυτά που κατάφερε ο γιος του Τάκη Μπαλτάκου στους βουλευτές της ΧΑ που καταδώσανε τον φίλο τους, τον πατέρα του. Και η φρουρά της Βουλής απλώς τον έβγαλε στον δρόμο. Θα αρχίσουμε να νοσταλγούμε την εποχή που οι πολιτικοί απλώς διόριζαν τους συγγενείς τους υπαλλήλους στη Βουλή και δεν τους έφερναν για να δέρνουν τους αντιπάλους.
  • Σαν πατέρας, κατανοεί τη συμπεριφορά του υιού Μπαλτάκου, δήλωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Μάλλον σαν ακροδεξιός την κατανοεί, σαν άνθρωπος που πιστεύει στη βία και στο αίμα –στους δεσμούς αίματος.
Αυτοοργανωμένα βίντεο


  • Η ασταθής πολιτική κατάσταση έγινε ακόμη ασταθέστερη. Η ΝΔ έχει σοβαρό πρόβλημα: η ηγετική της ομάδα δεν έχει καμιά σχέση με τους ψηφοφόρους του κόμματος. Υπουργοί, βουλευτές και στελέχη με συμπεριφορές παρόμοιες με του Τάκη Μπαλτάκου υπάρχουν βέβαια, αλλά οι ακροδεξιοί και εθνικιστές που τους ψήφιζαν έφυγαν προς τη ΧΑ και τους ΑΝΕΛ, συντηρητικοί άνθρωποι και κεντρώοι είναι ο κόσμος που την ψηφίζει. Που ακούνε και βλέπουν σημεία και τέρατα: θα προσαρμοστεί το κόμμα σε αυτούς που εκπροσωπεί ή θα το εγκαταλείψουν οι ψηφοφόροι; Και τα δύο συνεπάγονται σοβαρές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.
Και με την οικονομία; Τι γίνεται με την οικονομία; Ποιος επενδυτής, ποιος δανειστής, ποιος πρωθυπουργός εμπιστεύεται χώρα που σε τόσο υψηλό θεσμικό επίπεδο συμβαίνουν τέτοια σημεία και τέρατα;
Ομως, «βγαίνουμε στις αγορές», υποστηρίζει ο Γιάννης Στουρνάρας; Μπα, αυτοοργανωμένο βίντεο είναι οι δηλώσεις του: από το «Βγαίνουμε μωρό μου, βγαίνουμε μέσ’ απ’ το τούνελ. Βγαίνουμε μωρό μου, βγαίνουμε έξω στο φως», που τραγουδούσε πριν από 30 σχεδόν χρόνια ο Νίκος Πορτοκάλογλου με τους Φατμέ. Πρέπει να σβήσουμε όλα τα βίντεο, όλες τις κασέτες, τα σιντί, τα τραγούδια, τα κινηματογραφικά έργα –αυτά φτιάχνουν την οδυνηρή πραγματικότητά μας. Δεν μπορεί να είναι έτσι.
  • Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δίκιο όταν λέει πως «δεν υπάρχει πρόβλημα Μπαλτάκου αλλά πρόβλημα Σαμαρά». Το λέει εδώ και δύο χρόνια πως υπάρχει «πρόβλημα Σαμαρά». Δικαιώνεται; Οχι γιατί «δεν υπάρχει πρόβλημα Λαφαζάνη, υπάρχει πρόβλημα Τσίπρα», που κάθε τρεις και λίγο αλλάζει γραμμή για τα κρισιμότερα θέματα. Αλλωστε σε κάθε ευκαιρία μιλάει με τον ίδιο επιθετικό, συχνά και χυδαίο, τρόπο για όλους τους αντιπάλους του. Αν δεν υπήρχε και «πρόβλημα Τσίπρα», πρόβλημα ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είχε πρόβλημα η χώρα, ημερολόγιό μου. Θα υπήρχε εναλλακτική λύση. Τώρα υπάρχει ζόφος.
Ζοφερή άνοιξη


Ας κάνουμε και κάποιες συγκρίσεις: συγγραφέας στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά ο Τάκης Μπαλτάκος· συγγραφέας πλάι στον Κώστα Σημίτη ο Νίκος Θέμελης –κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες «Η Αναχώρηση», το τελευταίο βιβλίο που είχε γράψει πριν φύγει από τον κόσμο. Πικρό βιβλίο διαβάζω στις περιγραφές, η απογοήτευση πως η Ελλάδα μας είναι η Ελλάδα του Κασιδιάρη, του Γρυλλάκη, του Μπαλτάκου, των εικονισμάτων που καθαγιάζουν τις ακροδεξιές συνωμοσίες. Δεν το έχω πάρει ακόμη, ημερολόγιό μου, αλλά δεν θα παραλείψω, φυσικά.
Τα έχει διαβάσει όλη η Ελλάδα τα προηγούμενα βιβλία του Νίκου Θέμελη, γνωρίζουμε την ποιότητά τους και το ήθος τους, όπως και του ανθρώπου που χάσαμε.
Από την άλλη, «Κρυπτεία» και «Ερμοκοπίδες» ονομάζονται τα αριστουργήματα του έμπιστου του Αντώνη Σαμαρά. Le tout Athenes, ήταν στις παρουσιάσεις τους. Μπορεί τα βιβλία να ήσαν μυστικιστικά παραληρήματα με θέμα τη μυστική οργάνωση της Σπάρτης «Κρυπτεία» –κάτι ανάμεσα σε κομμουνιστικό κόμμα την εποχή της Τρίτης Διεθνούς, ροδοσταυρίτες, SAS και CIA, με ήρωες ανάμεσα σε Μάλκο και Τζέιμς Μποντ, από όσο κατάλαβα. Ποιος νοιαζόταν; Καταξιωμένος φίλος του μεγαλοαστού Αντώνη Σαμαρά ήταν.
Αλλά και οι διανoούμενοι της ΧΑ στο ακροατήριο –διθυράμβους έγραφε η εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» την εποχή εκείνη για τα έργα του Τάκη Μπαλτάκου, διαβάζω στο «Εθνος»: «Ο Ελλην συγγραφέας Π. Δ. Μπαλτάκος κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνουν όλοι όσοι ασχολούνται με την αρχαία Ελλάδα… καταρρίπτει την άθλια φήμη, που κατά καιρούς διέδωσαν εγχώριοι και ξένοι κομπλεξικοί, που θέλει τους αρχαίους προγόνους μας να κινούνται μεταξύ ομοφυλοφιλίας και οργίου».
Πες μου ποιοι είναι οι συνεργάτες σου να σου πω ποιος είσαι.
  • Μακάρι να σταματούσαν τα πράγματα εδώ και με ψυχραιμία να βρίσκαμε λύσεις –αλλά οι χρυσαυγίτες ισχυρίζονται πως υπάρχουν ώρες και ώρες αυτοοργανωμένων βίντεο. Και προβλήθηκαν μόνο δύο λεπτά.
Ψυχραιμία; Ακόμα και μέσα στο ΠαΣοΚ αλληλοσφάζονται –η λογική της επικράτησης, έστω και επί πτώματος τυμπανιαίου, που οδήγησε τον Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία και ίσως οδηγήσει και τον Αλέξη Τσίπρα, υιοθετήθηκε και από τους Παπανδρέου – Βενιζέλο.
Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά –ανάμεσά τους, ελάχιστα θετικά υπάρχουν, ημερολόγιό μου. Ζόφος μέσα στην άνοιξη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ