ΕΙΝΑΙ απόλυτα κατανοητή η ψυχική ευφορία όχι μόνο των πιστών, έστω φυλλορροούντων, του στίβου αλλά και στον ευρύτερο φιλαθλητικό κόσμο από τον άθλο του Κώστα Φιλιππίδη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Αν, μάλιστα, έλειπαν κάποιες κακές συγκυρίες για τον Λούη Τσάτουμα (μήκος) και βέβαια τη Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ, τα μετάλλια θα ήταν περισσότερα. Για να μην ξεχνάμε και τα τόσο απροσδόκητα αλλά οδυνηρότατα χτυπήματα ντόπινγκ στο ύψος. Είναι δεδομένο ότι τα άλματα αποτελούν την αιχμή του δόρατος του κλυδωνιζόμενου ελληνικού στίβου. Κάτι που οι πάντες το βλέπουν εκτός από τον εφησυχάζοντα ΣΕΓΑΣ. Αλλά επιτυχίες σαν αυτή του Φιλιππίδη και του προπονητή του κ. Κυτέα –που ευχόμεθα να επαναληφθούν σε μία ίσως δυσκολότερη δοκιμασία στα μέσα Αυγούστου στη Ζυρίχη, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα –βάζουν το αμείλικτο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι. Ο στρουθοκαμηλισμός με τα κατά περίπτωση σωσίβια είναι κακός σύμβουλος. Ο στίβος αναμένει άμεση απάντηση.
***
Τα μετάλλια του πρωταθλήματος μοιράστηκαν σε 26 χώρες, κάτι που έδειξε ότι οι ΗΠΑ είναι ασυναγώνιστες, με τη Ρωσία πρώτη στην Ευρώπη και την υστέρηση της Γερμανίας. Η Αιθιοπία κερδίζει συνεχώς πόντους απέναντι στην Κένυα, ενώ ελάχιστες άλλες χώρες της Αφρικής φαίνεται ότι έχουν ανακαλύψει τη φλέβα του μαύρου χρυσού στους δρόμους. Εκ πρώτης όψεως παράξενο. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι από τα 80 μετάλλια των 26 χωρών περίπου το 50%-55% ανήκει στη μαύρη φυλή.
***
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: από διοργάνωση σε διοργάνωση η μαύρη φυλή οδηγεί τον χορό και διευρύνεται η παρουσία της εκτός από τις γνωστές χώρες (ΗΠΑ, νησιά της Καραϊβικής, Βρετανία, Γαλλία) ως μακρινός απόηχος της αποικιοκρατίας και «εκμετάλλευση» εν πολλοίς του παραθύρου εμφανίζοντας εικόνα ισχύος κατ’ ουσία πλασματικής. Υπάρχουν και χώρες που αξιοποιούν το εξαπλούμενο μεταναστευτικό ρεύμα. Η εικόνα συμπληρώνεται με την απευθείας εμφύτευση στο εθνικό γόητρο αθλητών και αθλητριών από τη Μαύρη Ηπειρο στην Τουρκία και στα Εμιράτα μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη. Σημεία των καιρών μιας παγκοσμιοποίησης στον στίβο, όπως και σε άλλα αθλήματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ