Καταλάβατε τι έχει συμβεί με τους ενστόλους;
Πέτυχαν, προσφεύγοντας στα δικαστήρια, να κριθεί αντισυνταγματική και να ακυρωθεί η αναδρομική περικοπή των αποδοχών τους από τον Αύγουστο ως και τον Δεκέμβριο του 2012. Στη συνέχεια περίμεναν να εισπράξουν τα χρήματα που έχασαν.
Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στο περιθώριο των πανηγυρισμών για την έγκριση της δόσης, η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να λάβει μέτρα ώστε να μην αυξηθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας από τυχόν δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν τη μισθολογική πολιτική όπως αυτή διαμορφώθηκε από το αναθεωρημένο Μνημόνιο.
Το νέο, που μπορεί να χαρακτηριστεί «εξωφρενικό», είναι ότι η κυβέρνηση συμφώνησε ότι «οποιαδήποτε τελεσίδικη δικαστική απόφαση οδηγεί σε αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο οι οποίες θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, τότε θα λαμβάνονται ισοδύναμα μέτρα στο σκέλος των δαπανών, τα οποία όμως θα αφορούν αποκλειστικά την ίδια εισοδηματική ομάδα».
Αυτό σημαίνει πως αν τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών, των πυροσβεστών, των λιμενικών ή των στρατιωτικών επιμείνουν στην εφαρμογή της απόφασης να πάρουν πίσω τα χρήματα που κόπηκαν αναδρομικά, τότε θα κληθούν από το υπουργείο Οικονομικών να καθήσουν και πάλι στο τραπέζι για να συμφωνήσουν πώς θα κοπούν ισόποσες δαπάνες από τον κλάδο τους!
Το επιχείρημα όσων ανέλαβαν αυτή τη δέσμευση και υποστηρίζουν αυτή τη λύση είναι ότι το ίδιο συνέβη στην Πορτογαλία κατόπιν υποδείξεως της τρόικας. Και παρέθεσαν τις πιθανές… λύσεις που μπορεί να υπάρξουν για να μην πληρώσει το Δημόσιο περισσότερα για τις αποδοχές των ενστόλων, τους οποίους κατά τα άλλα χαϊδεύει η κυβέρνηση μοιράζοντας επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το πρώτο που σκέφτηκαν είναι να περιοριστούν οι προγραμματισμένες προσλήψεις, το δεύτερο να κοπούν οδοιπορικά και διάφορα επιδόματα. Το κυριότερο και αποτελεσματικότερο «όπλο», όπως το παρουσίασαν τα ίδια στελέχη, είναι να «παγώσουν» οι προαγωγές που σημαίνει ότι αυτόματα «παγώνουν» και οι αποδοχές των αξιωματικών αλλά και οι συντάξεις όλων όσοι αποχωρούν.
Οπως είναι γνωστό, κατά των περικοπών στους μισθούς τους ήδη έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη οι πανεπιστημιακοί και οι δικαστικοί. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιλέγει, εκτός από τη δυνατότητα που έχει από το Σύνταγμα να νομοθετήσει νέο μισθολόγιο για τους συγκεκριμένους κλάδους, μεθόδους που ούτε λίγο ούτε πολύ λειτουργούν εκβιαστικά σε όλους όσοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη να βρουν το δίκιο τους…
ztsolis@tovima.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ