H παραίτηση Μπαλτάκου και κυρίως οι αποκαλύψεις που τη συνόδευσαν αποτελούν πλήγμα για την κυβέρνηση. Το «Βήμα» είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες για το ρόλο και τις επαφές του κ.Μπαλτάκου με σημαίνοντα στελέχη της νεοναζιστικής οργάνωσης, αλλά προφανώς κάποιοι θεώρησαν φυσιολογικό ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης να συναγελάζεται με το πιο ακραίο κομμάτι του πολιτικού φάσματος. Ήταν η εποχή που κάποιοι καλλιεργούσαν τη θεωρία της χρήσιμης εφεδρείας για τους χρυσαυγίτες.
Ο κ.Μπαλτάκος πιάστηκε και ο ίδιος στον ιστό της αράχνης που εξύφαινε εμπιστευόμενος προφανώς λόγω ιδεολογικής συγγένειας τον κ. Κασιδιάρη και τους ομοίους του. Και το μεν πολιτικό μέλλον του κ. Μπαλτάκου, ουδόλως αφορά την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Υπάρχουν όμως πολιτικές ευθύνες για αυτούς που είχαν εμπιστευθεί ένα κρίσιμο ρόλο σε ένα πρόσωπο που ήταν γνωστές οι ακραίες πολιτικές πεποιθήσεις του, τις οποίες δεν έκρυψε άλλωστε ποτέ.
Η κυβερνητική πλειοψηφία, εύθραυστη ούτως ή άλλως, λόγω πολιτικών διαφορών των δύο κομμάτων που την συναπαρτίζουν, θα έπρεπε να είναι προφανές ότι δεν μπορεί να στηρίζεται σε πρόσωπα, με τουλάχιστον αμφιλεγόμενες πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις. Η κρίση που προκάλεσε ο κ. Μπαλτάκος προσπαθώντας να προσφέρει υπηρεσίες στους χρυσαυγίτες, είναι μια καλή αφορμή για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο από παράγοντες και πρόσωπα, που κινούνται εκτός των πλαισίων της κυβερνητικής συνεργασίας.

Όσο για τις υποτιθέμενες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη που επικαλούνται οι χρυσαυγίτες με την συνέργια του κ.Μπαλτάκου, είναι προφανές πλέον, ότι τα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί για τη Χρυσή Αυγή, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για την εγκληματική δράση της. Η Δικαιοσύνη με πολύ επιμονή και χωρίς υστεροβουλίες, έχει καταφέρει , όπως αποδεικνύεται καθημερινά, να φέρει στο φως ατράνταχτα στοιχεία για τη δομή, τη δράση της και τις ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων.

Η ιστορία Μπαλτάκου, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, προς την κυβέρνηση, αλλά και τον πρωθυπουργό, ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται σε κρίσιμες θέσεις, πρόσωπα με ακραίες πολιτικές απόψεις, που λειτουργούν στο ημίφως, για κάθε λογής σκοπιμότητες ή ακόμα και για ιδιοτελείς λόγους. Αρκετές αμαρτίες πληρώνει το πολιτικό σύστημα δεν χρειάζεται να προσθέτει κι άλλες, επειδή ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η εποχή έχει αλλάξει και επιμένουν να παίζουν μικρόμυαλα κομματικά παιγνιδάκια.

ΤΟ ΒΗΜΑ