Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, παρά το κλίμα έντασης που δημιουργήθηκε, σηματοδοτεί εκ των πραγμάτων, μια νέα φάση στην πολιτική, αλλά κυρίως την οικονομική ζωή της χώρας.

Αφενός γιατί κλείνει μια περίοδος μακρών και επίπονων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αφετέρου γιατί ανοίγει ο δρόμος, όχι απλώς για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, αλλά κυρίως για το άνοιγμα της συζήτησης για την οριστική διευθέτηση του χρέους.

Οι μεγάλες εκκρεμότητες με τους δανειστές φαίνεται να τελειώνουν, ενώ το θετικό κλίμα που υπάρχει στις αγορές πιστοποιήθηκε με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, αλλά και τη συνεχή πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Η αναμφισβήτητη πρόοδος στον δημοσιονομικό τομέα που καταγράφεται στην έκθεση της τρόικας και αναγνωρίστηκε από τον εκπρόσωπο της, Ματιάς Μορς, αποδεικνύει ότι η οικονομία μπαίνει πλέον σε μια φάση σταθεροποίησης. Πρόοδος που αναμένεται να επικυρωθεί από τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομικών που θα βρεθούν σήμερα στην Αθήνα.

Η ευνοϊκή αυτή συγκυρία για την πορεία της οικονομίας, δεν πρέπει να διαταραχθεί από το κλίμα πολωτικής αντιπαράθεσης που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται εν όψει των ευρωεκλογών.

Η προτεραιότητα για την χώρα, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αντιπολίτευση, πέρα από τις όποιες θεμιτές εκλογικές προσδοκίες, πρέπει να είναι η διασφάλιση της πορείας εξόδου από την κρίση. Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, μπορούν και πρέπει να υποχωρήσουν, μπροστά στο γενικό συμφέρον της χώρας.

Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια ύφεσης, ανεργίας και δραματικών θυσιών, οι έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα, τουλάχιστον, να αρχίζουν να ελπίζουν. Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, δεν μπορεί να αποτελέσει το άλλοθι για να υπονομευθεί αυτή η επίπονη προσπάθεια.

Οι πολίτες, όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις απαιτούν πολιτική σταθερότητα, η οικονομία την έχει απόλυτη ανάγκη. Είναι ευθύνη πρωτίστως της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αφήσουν στην άκρη τις διχαστικές αντιπαραθέσεις και να συμβάλλουν στην ομαλή πορεία της χώρας καταρχήν μέχρι τις εκλογές αλλά και μετά από αυτές.

TO BHMA