Ο υπουργός Δικαιοσύνης δημοσιοποιεί ένα νομοσχέδιο με τον τίτλο «Απόδοση χρημάτων στο Δημόσιο και ποινική συνδιαλλαγή» θέλοντας να ικανοποιήσει το καθολικό αίτημα της κοινωνίας να «φέρουν πίσω τα κλεμμένα» όσοι κυνικοί δράστες καταλήστεψαν τον δημόσιο πλούτο με ποινικά εγκλήματα.
Βεβαίως τα εγκλήματα της διαφθοράς ή της υπεξαίρεσης του δημόσιου χρήματος εκκαθαρίζονται μόνο αν σπάσει και μιλήσει ένας συνεταίρος της «ομάδας» –όπως στην υπόθεση του πρώην υπουργού Τσοχατζόπουλου –ή μόνο αν ο ίδιος ο δράστης επιστρέψει τα κλεμμένα χρήματα! Το σχέδιο νόμου όμως που δημοσιοποιήθηκε είναι «κακό» και θα εκθέσω ορισμένα σημεία που θεωρώ άκρως προβληματικά.
1. Απορώ ποιοι σύμβουλοι του υπουργού τον συμβούλεψαν να «βαφτίσει» τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία «συνδιαλλαγή» (ή συμβιβασμό), που προϋποθέτει συμφωνία των διαδίκων και επικύρωσή της από ένα δικαστήριο, και κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στις συζητούμενες ρυθμίσεις!
2. Είναι επίσης απορίας άξιον γιατί οι δήμαρχοι εξαιρούνται από τις σχετικές ρυθμίσεις! Με απλούστερα λόγια, δεν καταλαβαίνω, λ.χ., γιατί ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που καταδικάστηκε πρωτοδίκως για υπεξαίρεση 20 εκατ. ευρώ , δεν θα μπορούσε –αν ήθελε –να επιστρέψει τα χρήματα και να λάβει από το αρμόδιο δικαστήριο μια μικρότερη ποινή (και όχι ισόβια)!
3. Η πιο ακραία ρύθμιση όμως αφορά την περίπτωση της μετατροπής της ισόβιας κάθειρξης σε ποινή φυλάκισης τριών ετών (!) αν ο δράστης που υπεξαίρεσε το δημόσιο χρήμα επιστρέψει τα κλεμμένα χρήματα ως την απολογία του στον ανακριτή!
Η ποινή αυτή είναι δυσανάλογα μικρή σε σχέση με τη βαρύτητα του διαπραχθέντος εγκλήματος και μάλιστα χωρίς το αρμόδιο δικαστήριο να έχει τη δυνατότητα να απορρίψει αυτή τη συμβιβαστική λύση αν πιστεύει ότι δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον!
Το συμπέρασμα; Το νομοσχέδιο για την απόδοση των κλεμμένων χρημάτων στο Δημόσιο είναι εντελώς προβληματικό και πρέπει να αποσυρθεί!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ