Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ δεξαμενή, δηλαδή ο πληθυσμός μιας χώρας, είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διάκριση σε διοργανώσεις παγκόσμιου και ηπειρωτικού βεληνεκούς. Φυσικά ο βαθμός επιτυχίας δημιουργείται και από άλλους παράγοντες –από τη λειτουργική διαστρωμάτωση του όλου αθλητισμού μέχρι τις οικονομικές δυνατότητες σε επίπεδο εθνικής εκπροσώπησης. Υπάρχει, βέβαια, σαφής διαφοροποίηση ανάμεσα στα ατομικά αγωνίσματα – αθλήματα και τα ομαδικά (στη δεύτερη περίπτωση, π.χ. στο ποδόσφαιρο, οι ανατροπές είναι συχνές). Αν προσεγγίσουμε τον στίβο, θα δούμε, στατιστικά, ότι το βάθος σε ανθρώπινο δυναμικό έχει άμεση συσχέτιση με την τελική εμφάνιση. Καλό πεδίο εκτίμησης είναι στην προκειμένη περίπτωση το Κύπελλο Ευρώπης (πάλαι ποτέ Μπρούνο Ζάουλι) όπου συναγωνίζονται εθνικές ομάδες με μία συμμετοχή κατ’ αγώνισμα.
nnn
ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ κατηγορία του Κυπέλλου (Σούπερ Λίγκα ας πούμε) επί δώδεκα θέσεων στη διοργάνωση του 2013 τις οκτώ καταλαμβάνουν χώρες με μεγάλο πληθυσμιακό εύρος. Από το κλιμάκιο κορυφής (Ρωσία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία) για να ακολουθήσουν επίσης άλλες χώρες με μεγάλο επίσης πληθυσμό (Γαλλία, Πολωνία, Ουκρανία, Ιταλία, Ισπανία), στις οποίες προστέθηκε και η έστω και με «τουρκοποίηση» αλλοδαπών αθλητών γειτονική χώρα. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται χώρες με μικρό σχετικά πληθυσμό (Τσεχία, Σουηδία, Ολλανδία).
nnn
ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ κατηγορία Α’ –στην οποία υποβιβάστηκε πέρυσι η Ελλάδα με συνολική απόδοση πενιχρή –οι χώρες παρουσιάζουν κυμαινόμενο αριθμητικά πληθυσμό. Στςι κατηγορίες Β’ και Γ’ είναι οι περισσότερες από τις βαλκανικές. Στην Α’ κατηγορία με φιλοδοξίες ανόδου στη μεγάλη κατηγορία παρουσιάζεται η Ρουμανία, ενώ εμφανέστατα δυσπρόσιτη εκτιμάται η ελληνική παρουσία.
nnn
ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, με μέτρο τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2014, υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία αλλαγών και επαναλήψεων. Για παράδειγμα, και οι οκτώ χώρες που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο στη ροή του θεσμού θα είναι παρούσες (Βραζιλία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ουρουγουάη, Ισπανία και Αργεντινή). Με εξαίρεση την Ουρουγουάη, όλες έχουν μεγάλη ανθρωποδεξαμενή. Υπάρχουν ωστόσο κολοσσοί που μετέχουν χωρίς τον τίτλο ή και απουσιάζουν (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Νιγηρία κ.λπ.). Για πρώτη φορά από το 1982 και μετά απουσιάζει η Σκανδιναβία (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ