Ενα όνομα-έκπληξη μαθαίνω ότι περιλαμβάνει το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς που ανακοινώνεται Κυριακή μεσημέρι στον Κεραμεικό. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος έψαξε και βρήκε την περίφημη κυρία Μαργαρίτα, μια Πολωνή που βρίσκεται επί 20 χρόνια στην Ελλάδα και μένει στο Μαυρονέρι της Λιβαδειάς. Είναι η γυναίκα που σημάδεψε την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου του ΠαΣοΚ με μια (τότε) αυθόρμητη παρέμβασή της, η οποία απέσπασε το χειροκρότημα των παρευρισκομένων, αλλά και την αμηχανία του κ. Βενιζέλου. Η κυρία Μαργαρίτα, λοιπόν, θα είναι υποψήφια για τις ευρωεκλογές. Τι είχε πει τότε και συγκίνησε τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ;
nnn
«Πρόεδρε», του είπε με τη χαρακτηριστική πολωνική προφορά της, «ζω σε αυτή τη χώρα, που είναι η δεύτερη πατρίδα μου 20 χρόνια. Κανένας σε αυτή την αίθουσα δεν ξέρει τι σημαίνει πτώχευση του κράτους. Ημουν 15 χρόνων, το ’81 στην Πολωνία, που πτώχευσε το κράτος. Κάναμε 30 χρόνια να συνέλθουμε. Ξυπνήστε, δεν είναι παιχνίδια. Δεν θέλω να ζήσω πτώχευση δεύτερη φορά…». Και έκλεισε την παρέμβασή της αφήνοντας όλους άφωνους όταν είπε: «Εγώ βόσκω γίδια και πρόβατα και οι γαλατάδες μας δίνουν 8μηνες επιταγές. Τι θα πω εγώ στην προβατίνα, ότι θα φας σε οχτώ μήνες;».


Οργασμός στο υπουργείο Οικονομικών

Παρασκευή πρωί στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών. Εκεί όπου μέχρι πρότινος διεξάγονταν οι σκληρές, οι επίμονες και μεταμεσονύκτιες διαπραγματεύσεις με τον κ. Πόουλ Τόμσεν και την παρέα του. Στην αίθουσα τώρα βρίσκονταν τέσσερα άτομα, ένας άνδρας και τρεις ωραιότατες γυναίκες, δικηγόροι και έξι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στους οποίους γράφονταν τα επίμαχα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, για να κατατεθεί στη Βουλή. Υπήρχε εκνευρισμός, οι φωνές ακούγονταν έξω από το γραφείο. Υπουργοί, βουλευτές και άλλοι παράγοντες τηλεφωνούσαν συνεχώς ή έστελναν e-mails και ζητούσαν ως την τελευταία στιγμή (από τους… δικηγόρους) τροποποιήσεις. Στην πιο δύσκολη θέση φαινόταν ότι βρίσκονταν οι τρεις δικηγορίνες: «Αυτό γιατί το διόρθωσες; Δεν είναι έτσι. Ο υπουργός (σ.σ.: εννοούσε τον κ. Ι. Στουρνάρα) είπε να το γράψουμε ως έχει…» έλεγε η μία δικηγόρος στην άλλη, που επιχείρησε να κάνει μια διόρθωση έπειτα από ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε. Μια άλλη ακούστηκε να λέει «αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω, γιατί το παραλείψατε; Μα να παραλείψετε ένα ολόκληρο άρθρο; Τι θα πει ο υπουργός;». Γινόταν και μια ανακατωσούρα για ένα άρθρο που αφορούσε τα δημόσια κτήματα. Τέτοια φασαρία, τέτοιος εκνευρισμός στη σύνταξη πολυνομοσχεδίου, πρώτη φορά υπήρξε.
nnn
Και μέσα στη βαβούρα για τη σύνταξη του πολυνομοσχεδίου, να σου εμφανίζεται καμαρωτός στο υπουργείο Οικονομικών ο γαλάζιος βουλευτής Λάρισας κ. Χρ. Κέλλας: «Σου έφερα έτοιμο ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα βγάλεις λεφτά, πολλά λεφτά, για το κράτος» είπε στον έκπληκτο κ. Στουρνάρα. Τι λέει αυτό το νομοσχέδιο; Ρώτησε ο υπουργός (με τα μάτια πρησμένα και κόκκινα από τα πολλά ξενύχτια): «Αφορά τα παράλια του Νομού Λάρισας» είπε με τη συμπλήρωση ότι «αν το προχωρήσουμε, τα κρατικά ταμεία θα βγάλουν λεφτά». Ο κ. Στουρνάρας τον εμπιστεύτηκε και ζήτησε να ενημερωθούν οι Βρυξέλλες, λέγοντας στον γαλάζιο βουλευτή: «Ρε συ, τελικά είσαι μεγάλη φάτσα». Ο κ. Κέλλας ανταπάντησε: «Ε, όχι και μεγαλύτερη από σένα…».


Ο Μιχάλης ξέρει από γάλα

Και ενώ στο υπουργείο Οικονομικών γινόταν ένας άτυπος διαγωνισμός ανάμεσα σε έναν υπουργό και έναν βουλευτή για το ποιος είναι η μεγαλύτερη φάτσα, την ίδια ώρα στη Βουλή, κατά την ενημέρωση των βουλευτών για το θέμα του γάλακτος από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, εξελίσσονταν σκηνές απείρου οικοδομικο-βουκολικού κάλλους. Ο κ. Μιχ. Ταμήλος ζήτησε ξαφνικά να παρέμβει για να δώσει λύση στο θέμα του γάλακτος: «Εγώ έχω χτίσει δύο εργοστάσια για γάλα, τα ξέρω καλά» είπε στους έκπληκτους βουλευτές. Ουδείς όμως του έδινε σημασία, αλλά ο κ. Ταμήλος επέμενε, οπότε αναγκάστηκε να παρέμβει ο υπουργός: «Δεν θέλουμε, Μιχάλη, να πιούμε… τούβλα, γάλα θέλουμε να πιούμε. Τι σημαίνει έχεις χτίσει δύο εργοστάσια;» του είπε και η παρέμβαση Ταμήλου σταμάτησε εκεί. Κάτι τέτοια άκουγε και η κυρία Φωτεινή Πιπιλή και ανέκραξε: «Εδώ δεν είναι Βουλή των Ελλήνων, σε λίγο θα γίνουμε Βουλή Ανω ή Κάτω Παρτάλι» και έπεσε γέλως.


Θα πάει ο Μιχαλολιάκος στη Βουλή;

Τη Δευτέρα (το αργότερο) αποφασίζει ο αρμόδιος εισαγγελέας φυλακών αν θα επιτραπεί ή όχι η παρουσία των έγκλειστων χρυσαυγιτών στη Βουλή για τη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια για την άρση της ασυλίας τους. Το εντυπωσιακό είναι ότι ορισμένοι βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας λένε ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εμφανιστούν ο κ. Μιχαλολιάκος και η παρέα του στη Βουλή: «Τι θα φοβηθούμε αν έρθουν; Και αυτοί που δεν είναι φυλακή και κάνουν εμετό κάθε ημέρα μέσα στην αίθουσα μας φοβίζουν καθόλου;» έλεγε ένας εκ των «μεγάλων» της Επιτροπής Δεοντολογίας, με τη σημείωση ότι ανεξάρτητα με το τι θα αποφασίσει ο εισαγγελέας, κανονικά, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, θα πρέπει να εμφανιστούν.
nnn
Και πώς θα γίνει η μεταφορά τους από τις φυλακές στη Βουλή, αν τελικά αποφασίσει ο εισαγγελέας ότι μπορεί να παραστούν; Θα τους παραλάβει η κλούβα της Αστυνομίας και, ως προφυλακισμένοι, θα πρέπει κατά τη μεταφορά (τουλάχιστον) να φορούν χειροπέδες. Αλλά, όπως σας είπα, την απόφαση θα τη λάβει ο εισαγγελέας.

Όλα μέλι- γάλα

Τελικά τι γίνεται στις σχέσεις ανάμεσα στη βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κυρίας Ραχήλ Μακρή και του προέδρου της κ. Πάνου Καμμένου; Η βουλευτής λέει ότι είναι αρμονικές, ότι παραμένει πιστή στις αρχές του κόμματος και ότι τον υπερασπίζεται σε κάθε περίπτωση κυρίως όταν αποχώρησαν οι τρεις βουλευτές. Έτσι κι αν υπάρχουν καμιά φορά κάποιες γκρίνιες για το τι είπε ή δεν είπε η Ραχήλ, γρήγορα, όπως μου λένε, υπάρχει αποκατάσταση σχέσεων, αφού προηγουμένως δοθούν οι εξηγήσεις.

Πάπας και Παπούλιας

Επί 40 λεπτά συνομιλούσαν στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Σημειώνεται ότι η συνηθισμένη διάρκεια των συνομιλιών δεν είναι περισσότερο από 15 λεπτά. Και τι είπε ο Πάπας σ΄αυτούς που συνόδευαν τον κ. Παπούλια; « Ο πρόεδρός σας είναι σοφός…». Υπήρξαν και ανταλλαγές δώρων. Ο κ. Παπούλιας δώρισε ένα βιβλίο για τη «λάμψη της ορθοδοξίας», ενώ ο Πάπας ένα μικρό χάλκινο άγγελο, τον οποίο αποκάλεσε «άγγελο της ειρήνης που νικά το κακό» και ένα βιβλίο με αποστολικές ομιλίες.

HeliosPlus