Μετά από κυοφορία εβδομάδων και διαπραγματεύσεις μηνών με την τρόικα, ήρθε η ώρα του πολυνομοσχεδίου που επικυρώνει τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν. Μπαίνουν στη ζωή μας μια σειρά από ρυθμίσεις που αλλάζουν άρδην το καθεστώς εμπορίας, παραγωγής και διακίνησης διαφόρων προϊόντων, αλλά και το καθεστώς λειτουργίας διαφόρων επαγγελματικών ομάδων.

Προστατευτικές διατάξεις που επιβίωναν επί δεκαετίες, καταργούνται ανατρέποντας συνήθειες αλλά και αντικίνητρα χρόνων, δημιουργώντας νέες συνθήκες και στη λειτουργία της αγοράς, αλλά και στους καταναλωτές.

Τα δεδομένα για την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλάζουν σε πολλούς τομείς με στόχο, όπως υποστηρίζεται να διευκολυνθεί αφενός το άνοιγμα των επαγγελμάτων και αφετέρου οι καταναλωτές. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο, ότι σε πολλούς τομείς της οικονομίας υπήρχαν και υπάρχουν αναχρονιστικές διατάξεις, που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες. Ρυθμίσεις που είχαν επιβληθεί σε άλλες εποχές, κάτω από συντεχνιακές η πελατειακές πιέσεις, περιόριζαν την επιχειρηματική δραστηριότητα και υπονόμευαν τον υγιή ανταγωνισμό.
Το στοίχημα αυτών των αλλαγών, είναι να αποδώσουν τα προσδοκώμενα οφέλη, να δώσουν πράγματι μια ώθηση στην οικονομία και κυρίως να οδηγήσουν στην παραγωγή πιο ανταγωνιστικών προϊόντων για τους καταναλωτές. Είναι όμως αναγκαίο παράλληλα, να υπάρξουν οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε το νέο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς να μην οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και σε υποβάθμιση της προστασίας των καταναλωτών εν ονόματι της ελεύθερης αγοράς.

Γιατί όσο αναγκαία είναι η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, άλλο τόσο αναγκαία είναι και η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων προϊόντων και των υπηρεσιών που έχουν ανάγκη οι πολίτες στην καθημερινότητα τους.

ΤΟ ΒΗΜΑ