από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τα αποτελέσµατα των εκλογών στην Γαλλία αποδεικνύουν αυτό που ίσως δεν θέλουµε να ομολογήσουμε: ότι στην Ευρώπη ενισχύονται οι δυνάµεις της οπισθοδρόµησης που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που οι περισσότεροι ίσως Έλληνες θέλουµε. Και ότι ο ευρωσκεπτικισµός, η ξενοφοβία, η περιχαράκωση σε εθνικές πολιτικές και ο περιορισµός της κοινοτικής αλληλεγγύης υπαγορεύουν όλο και περισσότερο την πολιτική ατζέντα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι καθόλου παράξενο το ότι πέντε χρόνια µετά το ξέσπασµα της κρίσης έχουν γίνει µικρά µόνο βήµατα προς την κατεύθυνση της οικονοµικής ολοκλήρωσης. Η Ευρώπη µπορεί να έχει περισσότερα όπλα για να αµυνθεί σε µια νέα επίθεση των αγορών αλλά έχει κάνει ελάχιστα για να κατοχυρώσει την ανάπτυξη και την αντιµετώπιση της ανεργίας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το να περιµένει κανείς δραµατικές κινήσεις για την εξάλειψη του µεγαλύτερου µέρους του ελληνικού χρέους απλώς δεν είναι ρεαλιστικό. Το αντίθετο είναι περισσότερο πιθανό - να εξωθηθεί δηλαδή η Ελλάδα εκτός ευρώ - αν οδηγηθούµε σε ανοικτή ρήξη µε τους εταίρους. Όχι γιατί είναι προσφορότερο οικονοµικά. Θα είναι παράλογο για όλους. Οι αποφάσεις ωστόσο λαµβάνονται µε πολιτικά κριτήρια κι η ιστορία της Ευρώπης είναι γεµάτη «παραλογισµούς».

 Άλλωστε σχεδιάζοντας την πολιτική µας είναι ανάγκη να κατανοούµε και την οπτική των άλλων. Κι αν εµείς πιστεύουµε, όχι άδικα, ότι η ύφεση στην οποία έχουµε µπει οφείλεται στην κολοβή αλληλεγγύη των ευρωπαίων, για την πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών το αντίθετο ισχύει.πιστεύουν δηλαδή ότι έχουν κάνει πάρα πολλά για την Ελλάδα ρισκάροντας τα χρήµατα των δικών τους φορολογουµένων.

 Την µαταιότητα αυτών των προσδοκιών φαίνεται ότι την αναγνωρίζει πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος στο δίληµµα που προκύπτει προσπάθησε να απαντήσει µε την γνωστή τακτική του πετάω την µπάλα στην εξέδρα : θα κάνουµε δηµοψήφισµα! Πράγµα που σε απλά ελληνικά όµως σηµαίνει να πάµε στη δραχµή. Γιατί τι άλλο θα υποστηρίξει η αριστερά αν βρεθεί µπροστά σε αδιέξοδο και στην αδυναµία της εφαρµογής της πολιτικής της; Να αποδεχθούµε τον «εκβιασµό» της Μέρκελ; Να αποδεχθούµε τις µνηµονιακές υποχρεώσεις και το σύνολο του χρέους; Όχι βέβαια.

Πρόκειται για µια τυχοδιωκτική πολιτική κατ αρχήν για την οικονοµία καθώς θα καταδικάσει τη χώρα στον φαύλο κύκλο του στασιµοπληθωρισµού για πολλά χρόνια. Κυρίως όµως θα βάλει σε κίνδυνο την ίδια την λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος σε µια περίοδο βαρύτατων κλυδωνισµών σε µια σειρά χωρών στον ευρύτερο περίγυρο.

Θα βγάλουµε µόνοι µας τα µάτια µας; Η εναλλακτική λύση θα είναι να αποδεχθούµε µια συµβιβαστική πρόταση ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους µέσα από την µείωση των επιτοκίων, την παράταση της λήξης των οµολόγων και την επιµήκυνση της περιόδου χάριτος. Μόνο πως ούτε η λύση αυτή µας απαλλάσσει από το µεγάλο κοινωνικό κόστος της παρατεινόµενης ανεργίας.

Η περίφηµη παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονοµίας προϋποθέτει χρόνο και επενδύσεις -και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι πολιτικά ενδεχομένως και κοινωνικά θα υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος. Μπροστά σε αυτά τα δεδοµένα η µόνη δυνατή απάντηση της Κεντροαριστεράς δεν µπορεί παρά να είναι µια ταχύτατη και αποφασιστική πολιτική µεταρρυθµίσεων µε σαφείς και θαρραλέες ιεραρχήσεις και αναπτυξιακή στόχευση.

Μόνο έτσι θα πάρουµε τις τύχες της χώρας στα χέρια µας και θα µπορέσουµε να σταθούµε στα πόδια µας σαν ισότιµο µέλος µέσα στην Ευρώπη. Το να συρόµαστε σε µεταρρυθµίσεις, συχνά κακοσχεδιασµένες και µε το πρόσχηµα ότι µας επιβάλλονται, οδηγεί σε αδιέξοδο. Πολιτικό γιατί δηµιουργεί την εντύπωση ότι ακολουθούµε εντολές. Και οικονοµικό γιατί βέβαια όσο καθυστερούν οι µεταρρυθµίσεις τόσο πιο αναιµική θα είναι η ανάπτυξη.

Μεταρρυθµίσεις λοιπόν σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη θα πρέπει να έχει στόχο την εφαρµογή µιας αποτελεσµατικής κοινωνικής πολιτικής µε την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος- πολιτική που θα έπρεπε πιλοτικά να έχει ήδη ξεκινήσει. Πρόκειται για µια δαπάνη δύο περίπου δισεκατοµµυρίων η οποία ωστόσο είναι εκ των ων ουκ άνευ. Όχι µόνο γιατί µια κοινωνία δεν µπορεί να ανέχεται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να ζούνε κάτω από το απόλυτο όριο της φτώχειας. Αλλά και γιατί χωρίς την διασφάλιση στοιχειώδους κοινωνικής συνοχής οι µεταρρυθµίσεις δεν έχουν µέλλον. Άλλωστε η Ελλάδα είναι σήµερα η µοναδική σχεδόν χώρα της Ευρώπης που δεν έχει εισάγει τον θεσµό του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος!

Η δεύτερη θα πρέπει να έχει στόχο την ενίσχυση της παραγωγής, της καινοτοµίας, των επενδύσεων και της απασχόλησης. Το πλέγµα των µέτρων είναι φυσικά πολύ µεγάλο. Ορισµένα µε το ένα ή τον άλλο τρόπο ήδη προωθούνται: η κατάργηση κλειστών επαγγελµάτων, ο περιορισµός, για ορισµένες τουλάχιστον επιχειρηµατικές δραστηριότητες, της γραφειοκρατίας, η µείωση του µη µισθολογικού κόστους.

Η κυβέρνηση ωστόσο έχει αποτύχει να πείσει ότι ακολουθεί ένα ολοκληρωµένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και συχνά µοιάζει να δίνει αποσπασµατικές και σε ορισµένες περιπτώσεις ακατανόητες µάχες µε συντεχνίες ή µε οµάδες εργαζοµένων που επιλέχθηκαν χωρίς σαφή κριτήρια.

Σε κρίσιµους τοµείς άλλωστε υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις. Αντί για ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστηµα ανακοινώνονται ρυθµίσεις που είτε ανατρέπονται είτε αποδεικνύονται ανεφάρµοστες ενώ παρά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν πρόβληµα ρευστότητας και να οδηγούν µικρές και µεγάλες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο. Όσο για την καινοτοµία παραµένουµε ουραγοί. Προφανώς µια κυβέρνηση δεν µπορεί παρά να υπολογίζει µαζί µε το αναπτυξιακό όφελος και το κοινωνικό κόστος κάθε µέτρου. Τα πραγµατικά δεδοµένα και οι περιορισµοί της διοίκησης άλλωστε συχνά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για µεταρρυθµίσεις. Ακριβώς για τους λόγους αυτούς ωστόσο χρειάζεται σαφής ιεράρχηση των στόχων και επιτάχυνση των αλλαγών. Καθώς βγαίνουµε από την ύφεση οι πολίτες ζητούν δικαίως περισσότερα.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (33)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  1 | 27/03/2014 04:05
  ξεκινατε εντελως λαθος,κανετε τον αυθαιρετο συλλογισμο οτι αριστερα κομματα=προοδος και ακροδεξια=σκοταδισμος...χμ δεν νομιζω ας πουμε το κκε να ειναι δημοκρατικο και προοδευτικο κομμα,η το βορειοκορεατικο και κινεζικο και κουβανεζικο κομμουνιστικο κομμα..η δημοκρατια η ελευθερια και η προοδος δεν ειναι θεμα ακροδεξιας και ακροαριστερας,αλλα θεμα πολιτικης..γιατι αν οι ακροδεξιοι μας οδηγουν σε οπισθοδρομηση,τοτε ειδαμε κομμουνιστες και αριστεροι που οδηγησαν το ανατολικο μπλοκ,που οδηγουν ακομα και σημερα την κουβα,την βορεια κορεα,την βενεζουελα,το βιετναμ..σε καταστασεις ανεξελενκτες..
  γιωργος
  απάντηση60
   
   
  Υπόνοιες | 26/03/2014 22:58
  Δεν κατάλαβα. Γιατί δείχνει με το δάχτυλο το κρανίο του στη φωτογραφία; Υπονοεί ότι έχει μυαλό εκεί μέσα;
  Διαπορών πολίτης (τον θυμάστε;)
  απάντηση52
   
   
  Επιθεωρηση Ελλας κ απανω τουρλα. | 26/03/2014 20:44
  Ειναι πολυ χαριτωμενο και βγαζει γελιο Συγχαρητηρια.Με την ελειψη επιχειρηματων απο τον χωρο μας,θα ηταν πολυ καλυτερα να εγκαταλειπαμε την προσπαθεια για πολιτικα επιχειρηματα και να γραφουμε μονο τετοια χαριτωμενα Που ειναι ενας Τραιφορος πχ η τουλαχιστο ο Ψαλτης να μας γραφει τα πολιτικα μας μανιφεστα Ο κ Φαηλος δεν τα κατα φερνει στον στιχο και ο μονος κωμικος που εχουμε τον καναμε υπουργο Υγειας Καποιοι μπορουν να πουν ο κοσμος χανεται κ εμεις το λουζουμε Ε και;Καναμε ποτε και τιποτ αλλο;
  Τηλεμαχος
  απάντηση12
   
   
  ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ!!! | 26/03/2014 19:59
  ΑΛΗΘΕΙΑ κ. ΚΑΨΗ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΣΤΕΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ; ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΑΝ ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ-ΔΗΛΑΔΗ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ-ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΤΕ "ΕΣΕΙΣ" ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ; ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ: ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΧΩΡΑΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ Η ΟΧΙ;;; ΜΑΛΛΟΝ ΟΜΩΣ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤ' ΟΝΟΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!! ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ: ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ κ. ΚΑΨΗ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;;;
  HKK
  απάντηση41
   
   
  YPARXEI BHMA SHMIOTON....KAI STO PERIMENAI... | 26/03/2014 19:53
  PANTELH POLI THEORIA.....MIA EROTHSIS....OTAN H KINA YOTHETISI TO BRETANIKO NOMISMA [ KAI POLI SYNTOMOS ]...THN LYRA...POS THA TO ONOMASIS AUTO;;;; OIKONOMIKO TSUNAMI...THFONAS...YPARXEI LOGOS STO SHMIOTON POU BRHSKOMASTE..
  christos
  απάντηση41
   
   
  Η ελαφρύτητα με την οποία ο Καψής | 26/03/2014 17:07
  αναγνώσκει τον ΣΡΖ είναι ανησυχαστικά ίδια με την ποιότητα των επιχειρημάτων στήριξης του Υφεσιακού τρομοτέλματος. Κι ο Καψής δεν είναι απ το χειρότερο υλικό.Χειρότερο είναι σε μια εποχή συνεπειών να επαναπροκηρύσσεις διεξόδους που τα ψηφίσματα τα δικά σου και της κυβέρνησης την οποία υπηρετείς από καιρού έχουν κουρελιάσει.Εκτός και αν το «μεγάλο έργο» της Νεριτ αυτού του φτηνού μπάχαλου που συνέταξες μαζί με τον Σίμο είναι η ειδοποιός διαφορά που έλλειπε απ τον τηλεοπτικό κόσμο μας, για να ανταγωνιστεί το φτηνό φασόν της ιδιωτικής λασπουριάς.Χα ας γελάσω!
  Ούτε αυτογνωσία ούτε ντροπή.
  απάντηση1812
   
   
  Παντελή... είσαι κι έξυπνος άνθρωπος... | 26/03/2014 17:06
  ... πρόσεχε τι εύχεσαι γιατι μπορεί να πραγματοποιηθεί. Περαιτέρω, εάν πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, εσένα τι να σε κάνουμε; Ξέρεις για πότε πας σπίτι σου εσύ κι άλλοι ωραίοι διαμεσολαβητές της εξουσίας σαν κι εσένα; Πρόσεχε τι εύχεσαι, άνθρωπέ μου, θα το κλείσεις το μαγαζί...
  Οχληρός
  απάντηση3012
   
   
  ΠΕΛΑΑΑΤΕΣ ΜΟΥ! | 26/03/2014 17:01
  Μιλάμε για ένα κράτος? (κυβέρνηση)? που μέσα σε μία ημέρα υπέκυψε σε μία ευγενή τάξη πελατών ψηφοφόρων επαγγελματιών αφαιρώντας το άρθρο 9 του υπο κατάθεση νομοσχεδίου και οι τράπεζες έδωσαν δάνειο σε εκδοτικό συγκρότημα 80 εκατ. Τό πελατειακό κράτος σε όλο του το μεγαλείο είναι εδώ! 'Αρα γιατί να συζητάμε και να θεωρητικολογούμε? Τέταρτος χρόνος μνημονίου και όλα είναι τόσο ίδια γύρω μας......."Σαν να μην πέρασε μιά μέρα".
  NIK
  απάντηση235
   
   
  Να πάρουμε τις τύχες... | 26/03/2014 15:46
  Το συστηµικό πελατειακό κράτος των τελευταίων δεκαετιών εξάντησε τα τελευταία αποθέµατα κοινωνικής συνείδησης των πολιτών, οδηγώντας τους στον κυνισµό, στην απαγοήτευση και στην αποµόνωση από τα κοινά. Η κοινωνική χρεωκοπία µιάς χώρας είναι επαχθέστερη της οικονοµικής. Ακόµη και εάν υπήρχε από αύριο άµεσο χρηµατοδοτούµενο πρόγραµµα παλινόρθωσης ή εξαφανιζόταν ως εκ θαύµατος το χρέος της χώρας, θα χρειαστούν χρόνια για να αναπτυχθούν υγιείς ßάσεις ανάπτυξης στην διαταραγµένη κοινωνική δοµή. Aνάπτυξη µέσω των νεοσύστατων δεκατριών περιφερειών της Ελλάδος, όπως σε άλλες χώρες, προσφέρει µια αχτίδα ελπίδας στους πολίτες της χώρας για ένα καλύτερο αύριο, µακριά από τις διαßρωµένες προτεραιότητες του απαξιωµένου αθηνοκεντρικού κρατικού µηχανισµού. Το να πιστοποιηθούν τα αίτια ενός προßλήµατος δεν συνεπάγεται και την αυτόµατη λύση του. Στις σηµερινές συνθήκες η εύρεση και η εκτέλεση λύσης χρειάζεται ανιδιοτελή αντικειµενικό τρόπο σκέψης από συνειδητοποιηµένους ντόπιους πολίτες µε κοινή λογική, που έχουν σαν κίνητρο την συστηµατική ßελτίωση των συνθηκών διαßίωσης του τόπου τους, ικανούς για τη χειραγώγηση καταστάσεων, πρωτοßουλίες σχεδιασµού ανάπτυξης, και διεκδίκηση ßιώσιµων λύσεων.
  Vassilios
  απάντηση124
   
   
  ΜΕΕΕΕΕΤΑΡΥΥΥΥΥΥΘΜΙΣΕΙς | 26/03/2014 15:25
  Υπηρχανκαποιοι κατ εξακολουθηση αφελεις που πιστευαν οτι ο υφυπουργος θα εκανε μια νεα τηλεοραση ,αφου απο τις υπευθυνες θεσεις των ΜΜΕ τοσα χρονια δε βοηθησε να αποφυγουμε την πτωχευση ή να ενημερωθουν αντικειμενικα οι πολιτες γιατους υπαιτιους ή τις αιτιες . Και εχουμε νεα ΝΕΡΙΤ! με τα ιδια προσωπα να λενε τα ιδια τιποτα ,με τα ιδια πανελ να υποκαθιστουν τη βουλη των απιθανων βουλευτων με ημιμαθεις δημοσιογραφους ,με λειτουργιες και παρελασεις ! Τι διαφορετικο θα κανετε στις Βρυξελλες δηλαδη απο οσα κανατε μεχρι τωρα ? Μεεεεεετααααααρυθμισεις που λεει και η διαφημιση !ήεχετε καμμια προταση αλλη που θα επιβαλλει την αλληλεγγυη ξανα-ρισκαροντας τα χρηματα ων φορολογουμενων των εταιρων ?
  asta na pane
  απάντηση186
   
   
  Καληνύχτα | 26/03/2014 15:23
  Δυστυχώς κύριε Καψή για σας, δεν ακούγεστε. Είστε πλέον αναξιόπιστος. Ανήκετε στους πολιτικούς-δημιουργήματα και δεν έχετε την παραμικρή ιδέα τι σημαίνει αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπειά μας και για τα βασικά μας δικαιώματα και ελευθερίες. Καληνύχτα
  Jason
  απάντηση3212
   
   
   
  Είναι το σύστημα έτοιμο για πραγματικές αλλαγές; | 26/03/2014 14:46
  Η εγγύηση ελάχιστου εισοδήματος είναι το πρώτο αναγκαίο μέτρο, αλλά προ-υποθέτει και μία σε μεγάλο βαθμό εντιμότητα των πολιτών ως αναφορά τα πραγματικά εισοδήματα, και πλήρης βάση δεδομένων του καθενός, γιατί βλέπουμε ότι όπου υπάρχει κάποια χαραμάδα του συστήματος θα εισχωρήσουν πολλοί για να το εκμεταλλευτούν. Νομίζω ότι τα διάφορα επιδόματα, έρανοι, αγαθοεργίες και συσσίτια (που από κάποιων την τσέπη βγαίνουν) κοστίζουν περισσότερο από τα 2 δις, και συνέχεια υπάρχουν πεινασμένοι, ενώ με ένα λογικό για τις αντοχές της χώρας εισόδημα θα είναι ο καθένας υπεύθυνος να ζεί ανάλογα. Οσο για την ανάπτυξη, το κατάλαβε κι ο Σαμαράς που εβγαζε λόγους στα Ζάππεια κάποτε, ότι χρειάζεται χρόνος.
  Dionysos
  απάντηση172
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Παντελιάδα | 26/03/2014 14:26
  ..ακόμη μια προσωπικότητα του σωλήνα , των διαδρόμων και του παρασκηνίου, που φιλοδοξεί να σώσει τον τόπο από τας Βρυξέλλας
  DK
  απάντηση3115
   
   
  Πολυ απλα | 26/03/2014 14:05
  Σκεπτηκαμε ποτε, αν εμεις ειμασταν οι δανειστες και οχι οι δανεισθεντες, ποια θα ηταν η συμπεριφορα μας; Οτι παμπολλοι ειναι απλοι πολιτες, διασπαρτοι ανα τον κοσμο,αυτοι των οποιων οι οικονομιες ειχαν επενδυθει σε ελληνικα ομολογα, μεσω των «αγορων» ;. Τα σκεπτηκαμε, αλλα προβαλλουμε στον κοσμο μας τις κακες απροσωπες «αγορες». Και οχι μονο, αλλα παρενθεσιακα μετατρεπουμε το θεμα σε πολιτικο. Αν μαλιστα δεν επροκειτο να καταστραφουμε ολοσχερως θα καταληγαμε στη δραχμη με συμβουλο τον Ντάριο Φο του «Δεν πληρωνω! Δεν πληρωνο»
  minos
  απάντηση262
   
   
  Θα συμφωνούσα... | 26/03/2014 13:09
  ...άν αυτό το άρθρο γραφόταν μετα απο κανά δυο μήνες απο τις ευρωεκλογές.Δυστυχώς,γράφτηκε πρίν,οπότε υποβαθμίζεται σε άρθρο προπαγάνδας.Κρίμα, γιατί ότι λέει,είναι σωστό,δυστυχώς και πάλι,εκδόθηκε σε λάθος τόπο και χρόνο.Για να πετύχεις,πρέπει και οι δύο προυποθέσεις νάναι σωστές...
  Observer
  απάντηση107
   
   
  τώρα, και στα ισπανικά... | 26/03/2014 12:38
  los... χέριας...
  gf
  απάντηση54
   
   
  Κράτος και μη λειτουργικά, αναποτελεσματικά κέντρα | 26/03/2014 10:53
  Γενικά στο κράτος οι πυρήνες του που δεν λειτουργούν καλά, χαρακτηρίζονται από ανηθικότητα, στέρηση δικαίου και νομιμότητας, ανορθολογικότητα, απανθρωπισμό, κτηνωδία, νεποτισμό, φαυλότητα, προχειρότητα, αναξιοκρατία, ανευθυνότητα, αναισθησία, αναξιοπιστία, αναποτελεσματικότητα, πελατειακότητα, κατάχρηση των πόρων του κράτους. Συνεπώς είναι εύλογο γιατί πρέπει να καταλυθούν τα μη λειτουργικά μέρη του.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση131
   
   
  NA PAROUME TIS TYXES..... | 26/03/2014 10:03
  AXIOTIME KURIE AUTA POU LETE EINAI LOGIA,LOGIA,LOGIA. NA KANETE TA LOGIA ERGA EINAI ALLH DOULIA. MATHATE KATI APO THN UPOTHESI TIS ERT ????
  paulos skeparnias
  απάντηση3013
   
   
  ΠΩΣ? | 26/03/2014 09:57
  ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ. ΤΟ 1/4 ΤΟΥ 2014 ΕΚΠΝΕΕΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ. ΑΝΑΠΤΥΞΗ? ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ?ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ? ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΠΙΔΑ ΡΟΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΖΟΥΣΑ ΗΜΙΘΑΝΗ ΑΓΟΡΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ? ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ. ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΗΣ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.
  E.T.
  απάντηση274