από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Ξεμπερδέψαμε με τη Χρυσή Αυγή;

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Κατά την επίσκεψη μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να εξετάσουν τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής σχετικά με το ανακριτικό αίτημα για άρση της ασυλίας τους, ο Ν. Μιχαλολιάκος, αφού λοιδόρησε τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους δήλωσε πως «δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση αλλά ένα πολιτικό κόμμα που διεξάγει νόμιμο πολιτικό αγώνα». Σε ποια έκταση έχει εξαπλωθεί μια «εγκληματική οργάνωση» στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής είναι ένα ζήτημα που διερευνάται δικαστικώς. Εμείς μπορούμε, ωστόσο, να εξετάσουμε εάν υφίσταται κατά κυριολεξία το «πολιτικό κόμμα» Χρυσή Αυγή και να εκτιμήσουμε τις πιθανές προοπτικές του στην πολιτική σκηνή.

Εξετάζοντας κατ' αρχάς τη συγκεκριμένη οργάνωση από τα μέσα, με βάση τον αυτοπροσδιορισμό της όσον αφορά την ταυτότητά της, να σημειώσουμε ότι επί δεκαετίες απέφευγε να ορίζεται ως κόμμα. Ενδιαφέρουσα ιστορική λεπτομέρεια συνιστά το γεγονός ότι παρότι ο χώρος γύρω από τον Ν. Μιχαλολιάκο μετεξελίχθηκε σε «πολιτική κίνηση» το 1983, οι Αρχές το αναγνώρισαν ως «πολιτικό κόμμα» υπερερμηνεύοντας τη δήλωση του «αρχηγού» για το είδος της οργάνωσης που ηγούνταν.

Η συγκεκριμένη οργάνωση πρωτοχρησιμοποίησε για τον εαυτό της την έννοια «κόμμα» στις ευρωεκλογές του 2009, χωρίς ούτε τότε αλλά ούτε στις βουλευτικές εκλογές του 2012 να προσκομίσει υλικό (διακηρυκτικές αρχές, καταστατικό), από το οποίο να συνάγεται ότι το περιεχόμενο και τα μέσα του «πολιτικού αγώνα» που διεξάγει ανταποκρίνονται στη συνταγματική επιταγή περί εξυπηρέτησης της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Επρόκειτο για ηθελημένη παραπλάνηση, καθώς οι ιθύνοντες της Χρυσής Αυγής επιδίωκαν να αποκρύψουν το γεγονός ότι καλλιεργούσαν ιδέες και χρησιμοποιούσαν πρακτικές που εκ των πραγμάτων τοποθετούσαν την οργάνωσή τους εκτός δημοκρατικής πλαισίωσης.

Το πολιτικό καμουφλάζ στο οποίο άρχισε να επιδίδεται συστηματικότερα η οργάνωση στο διάστημα 2010-2012 έδινε άλλοθι στη φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη να επιτρέπει στους - μέχρι τότε - εκλογικά ασήμαντους εχθρούς της να επιβιώνουν στο περιθώριό της. Τα πράγματα αλλάζουν όταν αυξάνεται η εκλογική απήχηση της Χρυσής Αυγής· όταν, με άλλα λόγια, οι εξτρεμιστικές πρακτικές ενός ακροδεξιού γκρουπούσκουλου, οργανωμένου κατά τα παραστρατιωτικά πρότυπα των ομάδων κρούσης (μιλίτσια), μεταφέρθηκαν στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην ίδια τη Βουλή.

Ποιες προοπτικές επιβίωσης στην πολιτική σκηνή διαθέτει ένα τέτοιο μόρφωμα; Μετά τις εκλογές του 2012 και την αποτύπωση της δύναμής του με ένα όχι ασήμαντο εκλογικό ποσοστό, δεν έλειψαν οι φωνές που υποστήριξαν ότι η Χρυσή Αυγή «ήρθε για να μείνει». Εκτός από τους ευσεβείς πόθους παραγόντων του φιλοναζιστικού χώρου, ο προβλεπτικός ισχυρισμός περί μακροημέρευσής της αποτύπωνε την εκτίμηση και ενός τμήματος της Αριστεράς ότι η ύπαρξη μιας Ακραίας Δεξιάς απορροφά δυνάμεις από τον όμορο συντηρητικό χώρο, προσδίδοντας πολωτικά χαρακτηριστικά στον κομματικό ανταγωνισμό.

Ο ισχυρισμός δεν είναι σωστός καθ' ολοκληρίαν. Η Χρυσή Αυγή, όπως και άλλα συγγενή μορφώματα της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, διαθέτει ένα ανομοιογενές εκλογικό κοινό, το οποίο κατά ένα σημαντικό μέρος προέρχεται από ψηφοφόρους της παραδοσιακής και της νεολαϊκιστικής Δεξιάς, αλλά κατά ένα μέρος και από χώρους με αριστερόστροφες τοποθετήσεις. Η έλλειψη ιδεολογικής ομοιογένειας των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής αντικατοπτρίζει την πολλαπλότητα των εκλογικών κινήτρων τους, αλλά και τη δυνητικότητα της εκλογικής μεταστροφής εκείνων που δεν διακατέχονται από πίστη στις απόψεις της ούτε από συμφωνία με τις πρακτικές της. Πώς όμως μια δυνητικότητα εκλογικής μεταστροφής μπορεί να μετατραπεί σε απτή πραγματικότητα;

Η έναρξη της δικαστικής διερεύνησης όσον αφορά τις βίαιες πρακτικές της οργάνωσης και η αποκάλυψη του ακαμουφλάριστου προφίλ της δημιούργησαν προϋποθέσεις σταδιακής μεταστροφής εκλογέων που είχαν ψηφίσει τη Χρυσή Αυγή διακατεχόμενοι από αισθήματα γενικότερης διαμαρτυρίας για την πολιτική και αρνητισμό για τα πολιτικά κόμματα. Η Χρυσή Αυγή συμμετείχε στις εκλογές του 2012 προβάλλοντας το στυλ μιας από τα κάτω αντισυστημικής κινητοποίησης. Ο εκθειασμός της δύναμης, η σωματοποίηση της βίας, η στρατιωτικοποίηση της συμπεριφοράς των ομάδων κρούσης αύξαναν τη διείσδυσή της σε ακροατήρια που ελκύονται από μια αισθητική της δράσης. Η τάση αυτή όμως δείχνει να αναστρέφεται αφ ης στιγμής η Χρυσή Αυγή περιορίστηκε οργανωτικά εξαιτίας της δικαστικής διερεύνησης των πεπραγμένων της. Επιπλέον, η θεσμική αναχαίτισή της αποκάλυψε ότι ο «βιταλισμός» και ο «αντικομφορμισμός» της δεν ήταν παρά ψευτοπαλικαρισμός που μετατράπηκε σε έναν υποκριτικό φρονηματισμό χάριν της ελάφρυνσης της θέσης των μελών της ενώπιον των δικαστικών κατηγοριών.

Η Χρυσή Αυγή δεν εισήλθε μετεωρικά στην πολιτική αρένα (είχε προηγηθεί η δημιουργία μιας δομής πολιτικών ευκαιριών από το 2008), ούτε πρόκειται να εξαφανιστεί σαν αστροβολίδα. Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης περιορίζει την επιρροή της, όμως δεν αρκεί. Θα χρειαστεί ένας θεσμικός συντονισμός στην προοπτική σύστασης ενός δικτύου αναχωμάτων για την απόκρουση του πολιτικού εξτρεμισμού. Επιπλέον, καίριο ζήτημα είναι η ξεκάθαρη αποστασιοποίηση κομμάτων και κομματικών ιθυνόντων από τη θεματική ατζέντα του εξτρεμισμού. Οχι η απορρόφηση στοιχείων ενός ακραίου ρεύματος αλλά η πλήρης διάκριση από αυτό αποτελεί την προϋπόθεση για την αδρανοποίηση της εκλογικής του επιρροής.

Η κυρία Βασιλική Γεωργιάδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (53)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ξεμπερδέψαμε με τη Χρυσή Αυγή; | 27/03/2014 04:53
  Όχι δεν ξεμπερδέψατε. Εμείς ξεμπερδέψαμε με το ΠΑΣΟΚ και το Μάιο θα ξεμπερδέψουμε και με τη ΝΔ.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση96
   
   
  Άδικος κόπος | 25/03/2014 19:34
  Δεν έχει νόημα να μπαίνει κανείς σε μία συζήτηση με τους οπαδούς της ΧΑ. Αν αυτοί είχαν ένα γραμμάριο μυαλό, δεν θα υποστήριζαν τους μιμητές του Χίτλερ- δηλαδή του μεγαλύτερου τέρατος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.
  Γιώργος Κ.
  απάντηση917
   
   
  Η ΧΑ δεν θ' αντέξει την Δικαιοσύνη | 25/03/2014 19:21
  Αν η Δικαιοσύνη συνεχίσει να κάνει σωστά τη δουλειά της, η ΧΑ θα εξαφανιστεί: απλά γιατί είναι εγκληματική οργάνωση. Αυτοί που λένε πως πρέπει η ΧΑ να αντιμετωπιστεί πολιτικά, και όχι νομικά, δεν καταλαβαίνουν, ή δεν θέλουν να καταλάβουν τι σημαίνει Δικαιοσύνη: από κάθε πολιτική σκοπιμότητα ανεξάρτητη εφαρμογή του νόμου.
  Γιώργος Κ.
  απάντηση622
   
   
   
  1 | 25/03/2014 07:08
  χρυση αυγη και ας σας τσουζει ολους εσας τους αριστερους κρατικοδιαιτους χρυσοπληρωμενους καθηγητες...χαχαχα...ξυδακι..οι εποχες της αριστερας ιδεολογικης βιας,αλλα και κανονικης βιας,θα περασουν ανεπιστρεπτι..
  γιωργος
  απάντηση2513
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Καθε αλλο παρα ξεμπερδεψαμε. | 25/03/2014 03:12
  Με τον τροπο που χειριζομαστε, εμεις οι αλλοι, το προβλημα της Χρυσης Αυγης , κινδυνευουμε να δημιουργησουμε «αντιστασιακους ηρωες», πραγμα που εκλαμβανεται απο τους οπαδους των, οτι τους φοβομαστε ως εχοντες δικιο. Μονο πολιτικα και ιδεολογικα συνεπως πρεπει να αντιμετοπιστουν και, κατα περιπτωση, με καθαρα αναγκαιες αμεσες αστυνομικες επεμβασεις, Οι «εκτος νομου» λυσεις θα αφιναν ανεπαφο το «ιδεολογικο οπλόστασιό» τους στα μυαλα των ψηφοφορων τους και, κατα συνεπεια, τη δυναμικη του ρευματος τους.
  minos
  απάντηση183
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Παρακαλούνται οι αναγνώστες του Βήματος | 25/03/2014 02:43
  Να μήν ψαρώνουν απο το χρυσαυγίτικο troll που δημοσιεύει, ξάνα-δημοσιεύει, και μετά απαντάει στον εαυτό του, με διαφορετικά ψευδώνυμα κάθε φορά. Εκτελεί υπηρεσίες στην ΧΑ (έπι αμοιβής), και χρησιμοποιεί τα παρακάτω (άν και πιθανόν να μου ξεφεύγουν κάποια) ψευδώνυμα: Παρατηρητής, Δημοσκόπος, Στατιστικολόγος, Ιστορικός, Ιορδάνης, Νηφάλιος, Μαθηματικός, Γνώστης, κτλ, κτλ. Ορισμένοι που είστε τακτικοί σχολιαστές, τον έχετε μάθει. Οι υπόλοιποι, μήν ψαρώνετε, ένας είναι και προσπαθεί να δημιουργήσει ψεύδες εντυπώσες, μέσω ψήφων στα σχόλια, και αυτο-διαλόγους, και γενικά, χαζής και ανόητης ποιότητας, προπαγάνδα.
  Εκ της γραμματείας
  απάντηση1318
   
   
  Ξεμπερδέψαμε με τη Χρυσή Αυγή; | 24/03/2014 22:43
  Αν δεν αλλαξουν ριζικα προγραμμα τα κομματα(ιδιως η λαικη αριστερα) οσο αφορα τη λαθρομεταναστευση και η δεξια να σταματησει τη διεξαγωγή πολιτικης δια μεσου των δικαστων,τοτε ΟΧΙ
  απλα πραγματα
  απάντηση166
   
   
  Η ψήφος που πονάει | 24/03/2014 21:41
  Η μόνη ψήφος που πονάει τα λαμόγια που μας πίνουν το αίμα είναι στην Χρυσή Αυγή όλα τα άλλα είναι παραμύθια.
  ναυτικός
  απάντηση1911
   
   
  Αυτα ειναι τα νέα της Αλεξάνδρας, το ψέμα παΐ σύννεφο | 24/03/2014 20:44
  40 χρονια ψευτιάς απο τα γνωστά πολιτικα κόμματα, και αλλα 40 χρονια ψευτιάς απο τα καινούργια πολιτικα κόμματα στη συνέχεια της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας.
  YANNIS
  απάντηση177
   
   
   
  Περιμένω | 24/03/2014 19:47
  τους Χρυσαύγουλους σχολιαστές που θα αρχίσουν την πιπίλα για τις κρυφές δημοσκοπήσεις,τον Μαιο που έρχεται και θα δούμε εμείς κτλπ... Το γεγονός ότι εκτός από τους 10-12 της οργάνωσης που είχαν περάσει από τον "ελεγχο" του Αρχηγού δεν υπάρχει κανείς άλλος να ψηφιστεί (που να τον εμπιστεύονται όλοι οι άλλοι να του δώσουν εξουσία) θα έπρεπε να βαράει καμπανάκια. Αλλά σε όλους λένε ότι αμα κανουν τις "ηλεκτρονικες δράσεις" θα ανέβουν επίπεδο,θα κερδίσουν εμπιστοσύνη και θέση στο ψηφοδέλτιο με εντολή να τους ψηφίσουνε.. Και το πιστεύουν!Οι ίδιοι που κουβαλούσαν προσταρυωμενα προεγκεκριμενα ψηφοδέλτια.. όλοι για μια καρεκλα ζουν τελικά. καταταλλα ναι αιμα--ε..σορυ-πατριδα-τιμη-όλα εως 70% πάρε!
  Ανς
  απάντηση519
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Είδατε η Λεπέν ; | 24/03/2014 19:13
  Της λέγαν , της σκούζαν , κι αυτήν σκέφτηκαν να την βγάλουν απ τη μέση σαν 'μη δημνοκρατικό κόμμα' , τα σκέφτηκαν όλα .... και σήμερα .... έβγαλε ρίζες και κάνει συμμαχίες και κερδίζει και περιοχές . Αλλά σκεφτείτε την αιτία : Μήπως ήταν οι κυβερνόντεςπου λαοπλανούν τον κοσμάκη ; οι τάχα .. φίλοι του λαού ; Λέω ... σκεφτείτε .
  Γιάννης
  απάντηση3513
   
   
  Ο συριζοκουμμουνισμος δεν δικαιουται να ομιλει-α | 24/03/2014 15:53
  Κατηγορουν για ακραιο το Κομμα της ΧΑ. Δεν καταλαβαινουν ότι υπαρχουν πιο ακροδεξιοι από τον "Αρβανιτη, Μπαρμπαρουση κλπ"; Δηλαδη εγω που ζητω να απολυθει από το πανεπιστημιο η κυρια αρθρογράφος. Είναι υπευθυνη για την χρεωκοπια. Ο καθηγητης Φιλιας στο τελεαστυ ειχε πει τα μαυρα χρονια του 1996 κοκ ότι ο ΔΟΛ απασχολει 400 διατεταγμένους διανοουμενους. Ουτε που πηρε ειδηση ο λαος. οτι διαφορες Γεωργιαδη οδηγουν το εθνος στην υποδουλωση. Πλην των ακρο-- ακρο-ακροδεξιών (δηλαδή η μιση ΝΔ). Που ζητανε την απολυση των υπευθυνων για τη χρεωκοπια. (Μη με κοψετε)
  Αντιδεξια και η Β. Γεωργιαδου
  απάντηση4023
   
   
  ο αοματος | 24/03/2014 15:14
  κ.βασιλειαδου κατηγορατε τη χ.α και καλα κανετε καποιος πρεπει να σας θυμησει οτι η ευρωπη που αναφερετε θεωρει τους κομμουνιστες ψυχικα αρρωστα ατομα δηλ. αν τους πει καποιος οτι εγω ψηφιζω συριζα δικαιουται δωρεαν το αναλογο ψυχοφαρμακο
  ο ποντιος
  απάντηση4614
   
   
   
  με αγαπη για όοοοολα τα λαμόγια ,δεξιά καί αριστερά | 24/03/2014 14:00
  Έρχεται ο Μάιος, εμπρός βήμα ταχύ, να τον προ υπαντήσουμε με τη Χρυσή Αυγή!
  Δημητρης Χατζησαββας
  απάντηση5832
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Εξωθείστε μας... | 24/03/2014 13:15
  σας προκαλώ...να μας εξωθήσετε κι άλλο. Δεν αξίζει κανείς να αναφέρεται καν σε άτομα του μορφώματος αυτού. Δεν μπορείτε καν να συλογιστείτε ότι στην ύπαρξη μιας παράταξης σαν τη δική σας, η ίδια η υπόστασή σας θα απαγορευόταν γιατί είστε απλά προδότες του τόπου σας. Μπορείτε να το κατανοήσετε;
  DrNektar
  απάντηση2519
   
   
   
  Είναι γνωστό ότι οι χρυσαυγίτες σχολιαστές... | 24/03/2014 13:15
  είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας και κυριαρχούν επικοινωνιακά επί των αντιπαλων τους. Σήμερα, παρατηρώ ότι έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους με σχόλια τα οποία είναι πολύ ενδιαφέροντα και γραμμένα σε άψογα ελληνικά.
  Ιορδάνης
  απάντηση2734
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ντρέπομαι... | 24/03/2014 12:41
  να έχω τέτοιους "συμπατριώτες" που δικαιολογούν το αίμα συνανθρώπων τους γιατί ανήκουν σε κάτι διαφορετικό από εκείνους. Ντρέπομαι που όταν ρώτησα τη μητέρα μου για τη Χ.Α. κι επειδή ζει στο γκετοποιημένο κέντρο μου είπε ότι δεν πιστεύει για το φόνο του Φύσσα από τη Χ.Α. κι ότι φταίνε τα κανάλια. Ντρέπομαι που μετά από όλα αυτά η Χ.Α. βγαίνει και πάλι 4η στις δημοσκοπήσεις και αν δε θέλω να είμαι συνωμοσιολόγος θα πρέπει να το πιστέψω. Ντρέπομαι γι' αυτά που διαβάζω και γιατί κάποιοι σαν και τους προλαλήσαντες θέλουν να θεωρούν εαυτό συμπατριώτη μου. Για όλους εσάς που μολύνετε τον ΔΙΚΟ μου τόπο με αίμα συνανθρώπων ανεξαρτήτως παράταξης/φυλής και χρώματος απλά ΔΕΝ είστε ΕΛΛΗΝΕΣ αλλά ΖΩΑ.
  DrNektar
  απάντηση4057
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  5 neonazi kanoun like metaksi tous | 24/03/2014 12:33
  ¿¿magges neonazi sxoliastes, ti egine mperdepsate to BHMA me to neonazistiki sas kolofilada ta Xrisa sas ta Abga?? Emas ti mas ti lete tis blakies sas..ooust apo 'do neonazi, probata tou Mixaloliakou..gelai o kosmos mazi sas..To nou sas...Ta eidate ta kala me tin Oukrania..i8elan ekei oi neonazi (Patriotes E8nikistes) na sosoun ti Xora tous ke proton: xasan tin Krimaia (ti mou 8imizei...kati me Kypros..Xounta,patriotes, eisboli, katexomena..re ti moiu 8imizei...????)..Deuteron, ginan sklaboi tou Euro tis EE ke akomi den exei teliosei to parami8i....Ksipnate abga...
  aima dakria ki idrotas
  απάντηση2535
   
   
   
  ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΟΥ | 24/03/2014 11:50
  ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΟΥ ΤΩΡΑ ΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ ΦΗΦΙΣΑΝ ΤΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
  ΑΡΗΣ
  απάντηση6235
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων