Τα νέα για τη φοβερή ξαφνική περιπέτεια της υγείας του κύπριου υπουργού Αμυνας Τάσου Μητσόπουλου πάγωσαν από χθες το πρωί ολόκληρη την Κύπρο, αλλά πάγωσαν εξίσου και πολλούς εδώ στην Αθήνα. Αν και μισός Ελλαδίτης και παρά το γεγονός ότι έζησε για πολύ καιρό στην Ελλάδα μέχρι να πάρει την απόφαση να επιστρέψει οριστικά στην Κύπρο, ο Τάσος δεν είναι ευρύτερα γνωστός στην ελληνική κοινή γνώμη. Αν ήταν, είναι βέβαιο ότι και αυτή θα αγωνιούσε αυτές τις ώρες για έναν τόσο σπάνιο άνθρωπο, ένα πραγματικό υπόδειγμα ευθύνης, ήθους, σοβαρότητας, υγιούς πατριωτισμού αλλά και ικανότητας. Ενα είδος πολιτικού σπάνιο, που το έχουμε ανάγκη ακριβώς επειδή βρίσκεται στην πολιτική από καθαρό καθήκον για τα κοινά και την πατρίδα κι όχι από την ανάγκη να γεμίσει τις φιλοδοξίες του ή από άλλα εγωιστικά κίνητρα.

Φεύγοντας από την Αθήνα γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και αφού υπήρξε στενός συνεργάτης ενός νέου τότε Έλληνα πολιτικού όταν εκείνος μόλις έκανε τα πρώτα του βήματα στο δημόσιο βίο, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο Τάσος επέστρεψε στην Κύπρο που πάντοτε, από τότε μέχρι και σήμερα, είναι η πραγματική του βαθειά αγάπη και αγωνία. Ανέλαβε αμέσως διευθυντής του γραφείου του τότε προέδρου του ΔΗΣΥ και νυν προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και διέγραψε μία λαμπρή τροχιά που αν μη τι άλλο διδάσκει ότι οι άνδρες με υψηλό ήθος και ποιότητα, μπορούν να διατηρήσουν τις αξίες τους εντός των κομμάτων και συμβάλλουν ώστε ακόμα και αυτά να γίνουν καλύτερα.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Τάσος έγινε βουλευτής εξαιρετικά αγαπητός στον λαό που αναγνωρίζει σε αυτόν όλες τις αρετές του ανθρώπου που βρίσκεται στα κοινά όχι για να κερδίσει, αλλά για να προσφέρει. Πάντοτε πράος και συνθετικός αλλά ταυτόχρονα πάντοτε σταθερός, στις ιδέες του δεν συμβιβάζεται και τις υποστηρίζει μέχρι τέλους ακόμα κι όταν δεν αρέσουν στους πολλούς. Αυτό που λέει είναι αυτό που εννοεί και αυτό που εννοεί είναι αυτό που κάνει. Στην κυβέρνηση Αναστασιάδη ανέλαβε υπουργός Μεταφορών και, την περασμένη εβδομάδα, με τον ανασχηματισμό της, ανέλαβε υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επεσε με όλες του τις δυνάμεις από την πρώτη ημέρα στο δύσκολο έργο που, ειδικά αυτή την περίοδο, συνδέεται με αυτή τη θέση.

Είναι κοινό μυστικό στην Κύπρο ότι ο Τάσος αποτελεί μία από τις πιο ελπιδοφόρες λύσεις για το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μέλλον. Την φοβερή περιπέτεια που σήμερα περνά, όλη η Κύπρος προσεύχεται να την ξεπεράσει.

Μαζί, της προσευχόμαστε και εμείς εδώ στην Αθήνα. Γιατί ο Τάσος είναι ένας σπουδαίος φίλος, ένας σπάνιος άνθρωπος, ένας σπάνιος πολιτικός. Κυρίως όμως, είναι μια μεγάλη ελπίδα για την Κύπρο.