International Edition
  
  • Στην Τρίπολη της Λιβύης καταφθάνει η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» για να παραλάβει τους υπαλλήλους της ελληνικής πρεσβείας
Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014
 
 

Τι κρύβει η συμφωνία για το γάλα

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τι ακριβώς γίνεται με το γάλα και ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τη συμφωνία της τρόικας με την κυβέρνησης, για την… «μακροημέρευσή» του;

Επί της ουσίας φρέσκο γάλα ημέρας με διάρκεια δύο ημερών είναι παγκόσμια ελληνική πατέντα και επιστημονικά ατεκμηρίωτος. Το γάλα είναι ή χαμηλής παστερίωσης που σημαίνει βρασμό σε θερμοκρασία χαμηλότερη και μικρότερης χρονικής διάρκειας από εκείνη του υψηλής παστερίωσης, ή υψηλής. Το μεν χαμηλής έχει διάρκεια ζωής μέχρι 5 ημέρες, το δε υψηλής μέχρι και 15 ημέρες.

Εννοείται ότι και τα δύο είναι υγιεινά, απλά το χαμηλής παστερίωσης περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το υψηλής, διότι ορισμένα καταστρέφονται από την υψηλότερη θερμοκρασία. Στη χώρα μας υπάρχει επίσης η παγκόσμια εμπορική πατέντα το υψηλής παστερίωσης να πωλείται ακριβότερα από το χαμηλής, λόγω άγνοιας των καταναλωτών, οι οποίοι θεωρούν στο άκουσμα «υψηλή» ότι αυτό αναφέρεται και στην ποιότητα.

Πρακτικά φρέσκο γάλα ημέρας είναι αυτό που στα χωριά μέχρι πριν από δύο -τρεις δεκαετίες πουλούσε ο κτηνοτρόφος σε χάλκινα δοχεία (γκιούμια) είτε από την αγελάδα, ή από την κατσίκα ή την προβατίνα του. Περιττό να λεχθεί ότι το γάλα αυτό χωρίς παστερίωση είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η πατέντα συνίσταται στο  να περιορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης τη διάρκεια του χαμηλής παστερίωσης από πέντε σε δύο ημέρες αλλά και του υψηλής από 15 σε 11 για να «χρυσώσει» υποτίθεται το χάπι στις μικρές γαλακτοβιομηχανίες (κυρίως συνεταιριστικές ΕΒΟΛ, ΤΡΙΚΚΗ, ΘΕΣΓΑΛΑ στη Θεσσαλία , ΣΕΒΓΑΠ κ.α. από Μακεδονία και Θράκη).

Με τον τρόπο αυτό βέβαια δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους μικρούς με τις επιστροφές, αφού θα πρέπει στη λήξη της δεύτερης ημέρας να αποσύρουν τις φιάλες από τα σημεία πώλησης, παρά το γεγονός ότι υγειονομικά το γάλα τους θα είναι αποδεκτό.

Ενώ δημιουργεί τεράστιο πλεονέκτημα στις δύο - τρεις μεγάλες που είχαν το αντίστοιχο πρόβλημα με τις αποσύρσεις- καθότι έχουν πανελλαδικό δίκτυο πώλησης- στις 5 ημέρες. Φυσικά με την επιμήκυνση στις 11 ημέρες το ΥΠΑΑΤ βοηθά και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης να αδειάζουν τις λίμνες από γάλα και να τις προωθούν εντός της Ελλάδας.

Ο καταναλωτής θα ωφεληθεί κάτι; Πιθανόν ναι, μία μείωση της τάξης των 5 λεπτών είναι πιθανή το πρώτο διάστημα, αφού το γάλα στον Ευρωπαίο αγελαδοτρόφο κοστίζει 5 έως 10 λεπτά φθηνότερα, πιθανό και όχι γιατί υπάρχει και το μεταφορικό κόστος, οπότε θα «εναρμονιστούν» (θυμάστε την υπόθεση με το καρτέλ στο γάλα και τους «κουμπάρους) οι τιμές ίσως και σε υψηλότερο επίπεδο αν φύγει από τη μέση ο ενοχλητικός ανταγωνισμός από τους «μικρούς»...

Σίγουρα μεγάλοι χαμένοι θα είναι και οι 3000 Έλληνες αγελαδοτρόφοι, αφού σταδιακά αν εκλείψουν οι μικρές συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες που δεν θα αντέχουν τα logistics από τις διήμερες επιστροφές, θα πρέπει ή να υποκύψουν στις πιέσεις των μεγάλων για μείωση των τιμών ή να κλείσουν τις μονάδες τους.

Πάντως από το 2015 απελευθερώνονται οι ποσοστώσεις στο γάλα στην Ε.Ε. (ένα ακόμη πλήγμα για τους εναπομείναντες κτηνοτρόφους αφού έδωσαν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν ποσοστώσεις από τους συναδέλφους τους και να κάνουν οικονομίες κλίμακας 'ώστε να αντέξουν στον ανταγωνισμό (κάτι παρόμοιο που συμβαίνει με αυτοκινητιστές και ταξιτζήδες).

Έτσι από τους 120.000 αγελαδοτρόφους προ 15ετίας φτάσαμε στους 3.000… Να σημειωθεί ότι η εγχώρια παραγωγή  αγελαδινού γάλακτος έπεσε στους 640.000 από τους 750.000 (λόγω κυρίως υποσιτισμού των ζώων αλλά και περεταίρω συρρίκνωσης του κλάδου) που είναι η ελληνική ποσόστωση, ενώ οι εγχώριες ανάγκες είναι περί τους 1,3 εκατομμύρια τόνους για την παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών.

Συμπερασματικά το πλήγμα είναι καίριο για την πραγματική οικονομία στην ελληνική περιφέρεια δίνει όμως μία παράταση ζωής στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που επιχειρούν να γίνουν εξωστρεφείς με επιτυχημένο τρόπο στο Success story του Greek yogurt.



Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το non paper του υπουργείου Ανάπτυξης για το γάλα 
 
 
σχόλια (8)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Δημοσιογραφοι δειξτε στον κοσμο πως να δουλευει ει. | 22/03/2014 16:15
    Το να μειωθουν οι αγελαδοτροφοι απο 120.000 σε 3.000 μεσα σε 15 χρονια, κατι δεν παει καλα σε αυτο το κλαδο. Το κρατος δυστυχως δεν ενδιαφερεται γενικα λογω ελειψης οραματισμου και ενδιαφεροντος. Η χωρα ομως πρεπει να παει μπροστα. Πως ομως? Η προτασης μου: Ολα τα ΜΜΕ εκτος του δημοσιογραφικου θα πρεπει να ενημερωνουν τους Ελληνες πως θα μπορουν να δραστηριοποιηθουν σε ενα κλαδο, οπως π.χ. η Αγελαδοτροφια. Σε συνεργασια με ειδικους συμβουλους μη κρατικους, θα πετυχουν να πινει ο Ελληνας επι τελους ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΑΛΑ. Ελπιζω να ακουστει η προτασης μου στους εκδοτες των ΜΜΕ. Και δεν ειναι μονο το γαλα..... που πασχει.
    Βασιλης
    απάντηση10
     
     
    Η αληθεια για το γαλα ειναι διαφορετικη...... | 22/03/2014 15:31
    ...απο αυτη που μας παρουσιαζει ο υπογραφοντας του αρθρου. Η ριζα του προβληματος του ελληνικου γαλακτος ειναι η αδυναμια και επιμονη του Ελληνα να αξιοποιησει αυτα που παραγει η γη της πατριδος του. Η Ελλαδα ολοκληρη απο τον Νοεμβριο μεχρι τον Μαρτιο ειναι καταπρασινη, γεματη αγριοχορτα υψηλης τροφικης αξιας για τα ζωα. Αυτα δυστυχως παραμενουν ανεκμεταλευτα αντι να μαζευοντε και να διδοντε ως τροφη για τα ζωα. Ετσι μπορουν να δημιουργηθουν μοναδες κτηνοτροφικες σε ολη την χωρα και να τροφοδοτουντε με τα αγρια χορτα της πατριδας μας. Τα κινα τρακτερ μπορουν να μαζευουν πολλες φορες τα χορτα, να τα τοποθετουν σε ειδικους μεγαλους πλαστικους σακους και να τα χρησιμοποιουν ολο τον χρονο.
    Βασιλης
    απάντηση01
     
     
    καλα τα λες Γιαννη αλλα.... | 21/03/2014 20:57
    εχεις δικιο αλλα το γαλα ειναι ενα μερος της κτηνοτροφικης παραγωγης και επισης καποτε πρεπει να βλεπουμε ολο το δασος και οχι τα τρια δεντρα μπροστα μας οι απαντησεις που πρεπει να δοθουν ειναι τι θα γινει εαν πρεπει να καλυψουμε τις αναγκες σε γαλα απο την εγχωρια παραγωγη ..... το ιδιο και για το κρεας δυσκολοι καιροι για πριγκιπες αλλα και κτηνοτροφους
    Ανώνυμος / η
    απάντηση20
     
     
    ΘΕΣγάλα | 20/03/2014 20:28
    Η ΘΕΣγάλα δεν ειναι γαλακτοβιομηχανια οπως αναφερεται στο αρθρο, αλλα συνεταιρισμος κτηνοτροφων. Μεσω των αυτοματων πωλητων της στη Λαρισα, διαθετει ενα λιτρο γαλα με 0,90 ευρω. Παστεριωνει το γαλα της σε βιομηχανια εκτος νομου και το διακινει σε δεξαμενες 200 λιτρων που ανανεωνει πολλες φορες τη μερα. Δεν εχει επιστροφες. Αν φτιαξει δικο της παστεριωτηριο θα μειωσει και αλλο την τιμη κατα δηλωση του προεδρου της, γιατι τωρα εχει υψηλο κοστος παστεριωσης. Ο κοσμος εχει αγκαλιασει την προσπαθεια και οι γαλακτοβιομηχανιες εχουν ζοριστει λογω απωλειας μεριδιου. Επαιξαν και με τις τιμες καποια στιγμη. Δεν την απασχολει η διαρκεια διοτι δεν μενει γαλα περισσοτερο απο μια ημερα.
    η Λαρισα δειχνει το δρομο
    απάντηση70
     
     
    Πρεπει να φταιει η γκλαβα του ελληνα | 20/03/2014 17:48
    Καλα ακομα δεν εχετε καταλαβει οτι ο καταναλωτης κοιτα την τιμη οταν αγοραζει. Η ζητηση πεφτει οσο ανεβαινει η τιμη. Γιατι δεν ριχνουν τις τιμες για να μην εχουν επιστροφες; Οταν γινεται επιστροφη βγαζεις πωληση και τζιρο οχι μονο μηδεν αλλα υπο το μηδεν γιατι εχεις κοστος. Στης ΗΠΑ το χαμηλης παστεριωσης διαρκει 1 μηνα και το υψηλης μηνες. Στην ελλαδα οι μοναδες παστεριωσης πρεπει να ειναι χαλασμενες!!! Αντι να βοηθησουν τους αγρλαδαρηδες να γινουν ανταγωνιστικοι δημιουργουν πατεντες με τις μερες.
    Usa florida
    απάντηση164
     
     
     
    Λετε: | 20/03/2014 13:47
    "Σίγουρα μεγάλοι χαμένοι θα είναι και οι 3000 Έλληνες αγελαδοτρόφοι,... που δεν θα αντέχουν τα logistics...." Δεν το καταλαβαινω αυτο. Εαν εκλειψει η υποχρεωση για τις αποσυρσεις, τοσο για τους μεγαλους, οσο και για τους μικρους, οι μεγαλοι αυξανουν μεν τα περιθωρια κερδους τους, οι μικροι απαλασσομενοι και αυτοι, γλιτωνουν και κοστος και γινονται ανταγωνιστικοτεροι. Αυτο, διοτι οι υποχρεωτικες αποσυρσεις πριμοδοτουσαν στην ουσια τους μεγαλους, οι οποιοι μπορουσαν (λογω οικονομιων κλιμακας) να ανταπεξελθουν στην αποσυρση με μικροτερο κοστος ανα μοναδα, σε σχεση με τους μικρους. Αρα, με την καταργηση της αποσυρσης, οι μικροι κερδιζουν ανταγωνιστικοτητα ως προς το μοναδιαιο κοστος, κανω λαθος;
    Yiannis
    απάντηση109
    Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
     
     
    Επιτέλους η αλήθεια! | 20/03/2014 12:29
    Επιτέλους! Κάποιος γράφει την αλήθεια για το γάλα. 'Οσο για τους εναπομείναντες πααραγωγούς αγελαδινού γάλακτος, καιρός ήτανε να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της ελεύθερης αγοράς. Τόσο οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της χώρας μας (λίγη βοσκή, μεγάλη διάρκεια σίτισης στο σταύλο) όσο και η έλλειψη υποστηρικτικών καλλιεργειών (ζωοτροφές) μαζί με το μικρό μέγεθος των μονάδων καταστούν τον κλάδο μη ανταγωνιστικό. ΟΙ μεγάλες μονάδες ουσιαστικά ανήκουν στις μεγάλες εταιρείες. Καλό θα ήταν να υποστηρίζουμε κλαδους που έχουν δυναμικότητα ή αποτελούν την κοινωνική δομή της υπαίυρου. Οι αγελαδογαλακτοπαραγωγικές μονάδες δεν ήταν ποτέ ούτε το ένα ούτε το άλλο. Τέλος στα καρτέλ!!
    Λ.Κ.
    απάντηση315