Κουράστηκε η Νέα Δημοκρατία, είναι ένα φθαρμένο κόμμα. Το αναγνωρίζει ο αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς και απεργάζεται σχέδια για ανανέωση. Περιμένει τις εκλογές του Μαΐου για να κάνει κίνηση: μπότοξ θα είναι αυτό, χειρουργείο θα είναι; Κανείς δεν ξέρει. Το βέβαιον είναι ότι κρατά το γερασμένο πρόσωπο του κόμματος ενώ μια σωστή αλλαγή θα ήταν να κόψει το κεφάλι.
Η Νέα Δημοκρατία θα ανανεωθεί ως προς το κεντροδεξιότερον. Θα προβληθεί ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας της. Ας μην ξεχνάμε ότι ο μόνος κενός χώρος στον άξονα αριστεράς/δεξιάς είναι ο φιλελεύθερος, ο οποίος εκφράζεται με πολλά σχήματα, που το καθένα λαμβάνει από λίγο. Για να μην τα πολυλογούμε, υπάρχει εκεί έξω ένα 7% ενεργών ψηφοφόρων που ο Σαμαράς θα μπορούσε να προσελκύσει αν έπαιρνε μαζί του τα κατάλληλα πρόσωπα.
Διακινείται μια εσφαλμένη άποψη ότι το κόμμα που ίδρυσε ο Αντώνης Σαμαράς, η Πολιτική Ανοιξη, ήταν ακροδεξιό. Από τις ιδρυτικές θέσεις βλέπουμε ότι μια φιλελεύθερη παράταξη που πήρε μεγάλη δημοσιότητα από την πατριωτική στάση στην εξωτερική πολιτική. Οι ξεχασμένες θέσεις ήταν σαφείς: ισότητα ευκαιριών αλλά όχι εξίσωση στη μιζέρια, κοινωνική δικαιοσύνη και όχι ασυδοσία ανάπτυξης. Τι θέλουμε να πούμε. Αν ο Σαμαράς αποφασίσει να ανανεώσει το κόμμα ιδεολογικά, αρκεί να ανασύρει τις παλιές του πλατφόρμες. Αν θελήσει να αλλάξει εντελώς, μπορεί να συντάξει ένα νέο μανιφέστο, ελαφρώς πιο κεντρώο.
Το ερώτημα είναι ποιοι και πόσοι χάπτουν ανανεώσεις τέτοιου τύπου. Βλέπουμε και στην περίπτωση του παλαιού ΠαΣοΚ που ανανεώνεται σε «ελιά» ότι οι ψηφοφόροι δεν πείθονται, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Θα μπορούσε κάποιος να αντιπροτείνει την αλλαγή των προσώπων αντί της πλαστικής εγχείρισης στην ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτή η πρόταση όμως ελέγχεται για την αποτελεσματικότητά της. Τα πρόσωπα άλλαξαν. Προ διετίας από τους 108 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι 38 εξελέγησαν για πρώτη φορά. Η ανανέωση στο σύνολο της Βουλής άγγιξε το 50%. Εν τω μεταξύ είχε ήδη καταγραφεί η τάση για αλλαγή στα πρόσωπα από το 2009, όταν στη Βουλή μπήκαν για πρώτη φορά 74 καινούργιοι βουλευτές.
Με αυτά τα δεδομένα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα δυσκολευτεί να πείσει το κοινό του. Αναμένουμε τα αποτελέσματα των εκλογών για να ξέρουμε για τι κοινό μιλάμε.