Κάθε καλόπιστος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι η κριτική που δέχθηκαν οι βουλευτές για τα έξοδα κυλικείου, δηλαδή τους καφέδες, τα εμφιαλωμένα νερά και τα βουτήματα που προσφέρονταν δωρεάν στα μέλη των επιτροπών της Βουλής και τους προσκεκλημένους, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια έξαρση λαϊκισμού και μια καλή είδηση για να περάσει η ημέρα στα καφενεία όλης της χώρας.
Για κάθε πολίτη αυτής της χώρας είναι αυτονόητο ότι ο δωρεάν καφές και το νερό για ανθρώπους που εργάζονται σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και πολύ περισσότερο για όλους όσοι από τη φύση της εργασίας τους υποχρεώνονται να είναι ατελείωτες ώρες σε γραφεία και αίθουσες συσκέψεων είναι κάτι το ελάχιστο που μπορεί να τους προσφερθεί.
Στα Κοινοβούλια του κόσμου, σε διεθνείς οργανισμούς, σε μεγάλες επιχειρήσεις, καφές και νερό προσφέρονται δωρεάν σε εργαζομένους και επισκέπτες. Το γνωρίζουν όλοι…
Αυτό που μας ξάφνιασε είναι η αντίδραση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος κάτω από την πίεση του «ελληνικού καφενείου» αποφάσισε να διακοπεί η δωρεάν προσφορά καφέ και νερού και προφανώς και των βουτημάτων που κάποιες φορές τα συνόδευαν.
Απάντησε στον λαϊκισμό με λαϊκισμό.
Αλλα, όμως, θα περίμεναν οι πολίτες από τους εκπροσώπους τους. Ενδεχομένως να προκηρύσσονται δημόσια οι θέσεις εργασίας που μένουν κενές στις διοικητικές υπηρεσίες του Κοινοβουλίου ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση και τα δικά μας (και όχι μόνο τα δικά τους) παιδιά.
Ή να κοπούν οι έξτρα αμοιβές για όλους όσοι δεν προσέρχονται στις συνεδριάσεις των επιτροπών.
Ή να μην προκαλούν τους πολίτες με ρυθμίσεις που δίνουν το δικαίωμα σε συγγενείς και φίλους που προσλαμβάνουν στα γραφεία τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους να μεταπηδούν στο Δημόσιο.
Ισως ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, επιστρέφοντας από τη διεθνή διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης στη Ρώμη, πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του για τον… καφέ και να ξαναδεί πιο σοβαρά, μαζί με τα κόμματα, πώς θα διαφυλάξει το κύρος των βουλευτών και του πολιτικού κόσμου. Η ιστορία μάς περιμένει όλους…
ztsolis@dolnet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ