Από τα χαράματα της Παρασκευής, σε ειδικό γραφείο στην οδό Νίκης, οι υπουργοί, συνεργάτες, σύμβουλοι και λοιποί και κυρίως οι κ.κ. Ι. Στουρνάρας και Στ. Παπασταύρου βρίσκονταν σκυμμένοι στα λεγόμενα επικαιροποιημένα κείμενα που τους έστειλε η τρόικα και επιχειρούσαν να βρουν σημεία σύγκλισης. Είχαν κλειστά τα τηλέφωνά τους, έβγαλαν σακάκια και γραβάτες, παρήγγειλαν σπανακοτυρόπιτες και εργάζονταν χωρίς ανάσα εν όψει της συνάντησης που θα είχαν με τους εκπροσώπους της τρόικας το βράδυ της ίδιας ημέρας.
nnn
Σας αποκαλύπτω λοιπόν ότι κείμενα έστειλαν μόνον το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το κείμενο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελείται από 30 σελίδες και έχει 200 κόκκινα σημεία διαφωνίας, πράγμα που αποτελεί ρεκόρ. Το κείμενο της ΕΕ αποτελείται από 60 σελίδες με τον ίδιο αριθμό διαφωνιών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έστειλε ως τώρα κανένα κείμενο.
nnn
Η σημαντικότερη αντίσταση που φέρει η ελληνική πλευρά είναι σε δύο θέματα. Σε αυτό των μαζικών απολύσεων και στο θέμα του αριθμού των απολύσεων από τον δημόσιο τομέα για το 2015. Οσον αφορά τις τράπεζες, έχει βρεθεί, μου είπαν, «κοινό σημείο» και το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα. Το σημαντικότερο όμως σας το άφησα για το τέλος. Γιατί εκτός από τις διαπραγματεύσεις, γίνονται και σκληρά παζάρια. Για παράδειγμα, η ελληνική πλευρά πρότεινε σε περίπτωση που η τρόικα δεχτεί να μην υπάρξουν μαζικές απολύσεις, να προχωρήσει πάραυτα στην υιοθέτηση της λεγόμενης «εργαλειοθήκης», των προτάσεων δηλαδή για το γάλα, το ψωμί, τα βιβλία κ.τ.λ.
nnn
Η κυβέρνηση μαθαίνω έπειτα από εισήγηση του κ. Στουρνάρα αποφάσισε να μην περάσει τα νέα μέτρα (που θα συμφωνηθούν) σε ένα και μόνο νομοσχέδιο, ή με ένα άρθρο το οποίο θα το ονόμαζε «πολυνομοσχέδιο» ή «νομοσχέδιο-σκούπα», αλλά σε δύο ή ακόμα τρία νομοσχέδια, όπως ειδικό νομοσχέδιο για τα διαρθρωτικά μέτρα, άλλο για τις τράπεζες και ένα τρίτο αν απαιτηθεί. Είναι άραγε τόσο βέβαιη ότι θα τα περάσει από τη Βουλή;
Εισηγήσεις «γαλάζιων» για Θεοδωράκη


Με πληροφορούν ότι ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ έχουν προτείνει στην ηγεσία του κόμματος να πέσουν οι τόνοι όσον αφορά την κριτική που γίνεται στο νέο υπό τον κ. Στ. Θεοδωράκη κόμμα Το Ποτάμι. Επειδή, όπως εξήγησαν, αυτοί που κάνουν τέτοιες προτάσεις (ανάμεσά τους και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, που μετέχουν και στη λεγόμενη συνεδρίαση του «πρωινού καφέ»), σκέφτονται… μετεκλογικά. Αν δηλαδή το κόμμα του κ. Θεοδωράκη πάει καλά στις εκλογές, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως… μαξιλαράκι συνεργασίας. Αλλωστε, όπως οι ίδιοι λένε, το πολιτικό τοπίο είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει μετά τις εκλογές (εννοούν τις εθνικές εκλογές).
Ολγα: «Αρη, είσαι σαν να είμαι… εγώ»

Τι είπε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη στον κ. Α. Σπηλιωτόπουλο για να εκφράσει στήριξη στην υποψηφιότητά του; «Αρη, προχώρα. Να ξέρεις ότι είμαι δίπλα σου. Είσαι σαν να είμαι… εγώ». Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δεν θέλησε (ή ντράπηκε) να ρωτήσει τι ακριβώς σημαίνει αυτό που του είπε η κυρία Κεφαλογιάννη, η οποία να θυμίσω δεν θέλησε (όταν της προτάθηκε) να είναι υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων. Αλλά ανέλαβε μόνη της να το εξηγήσει: «Είναι σαν να κατεβαίνω εγώ υποψήφια…».


Συνωμοσίες βλέπει ο Κακλαμάνης

Ο κ. Ν. Κακλαμάνης, ενθαρρυμένος και από τη μεγάλη συγκέντρωση που είχε στο «Κάραβελ», καλεί τον κ. Σπηλιωτόπουλο να αποσύρει αμέσως την υποψηφιότητά του. Ο ίδιος βεβαίως δεν την αποσύρει, λέει ότι δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις και καταγγέλλει σενάρια συνωμοσίας. Λέει συγκεκριμένα ότι υπάρχουν υπόγειες διεργασίες για συνεργασία του κ. Σπηλιωτόπουλου στον δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Σακελλαρίδη. Και να σκεφτείτε ότι επισήμως δεν μπήκαμε ακόμα σε προεκλογική περίοδο.
«Σχέδιο Β’» για την Ουκρανία

Ενα πανό στήθηκε ξαφνικά την Παρασκευή το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οδό Βασ. Σοφίας. Το κρατούσαν δύο νεαροί και δίπλα τους βρίσκονταν άλλοι δύο, χωρίς καν να κινήσουν την περιέργεια των αστυνομικών, που όπως είναι γνωστό φρουρούν τα γραφεία αυτά. Το πανό έγραφε: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση διόρισε τη Χρυσή Αυγή στην κυβέρνηση της Ουκρανίας». Τη Χρυσή Αυγή την έγραψαν με κόκκινο χρώμα. Υπογραφή είχε μία και μόνο: «Σχέδιο Β’», το κόμμα του κ. Αλ. Αλαβάνου.
Ο Μπουτάρης και οι Γερμανοί

Κατά τα (δημοσκοπικά) φαινόμενα ο κ. Ι. Μπουτάρης παρουσιάζει σημαντική δυναμική στην προσπάθεια επανεκλογής του ως δημάρχου Θεσσαλονίκης. Ενα από τα ορατά έργα του που φαίνεται ότι εκτιμήθηκε στην πόλη ήταν το άνοιγμα σε νέες δυνατότητες, όπως π.χ. τον τουρισμό –και παρά τις αντιδράσεις που αφορούσαν την προσέγγιση με την ισραηλιτική κοινότητα και την Τουρκία. Επειδή λοιπόν το συγκεκριμένο πεδίο φαίνεται πως είναι από τα δυνατά χαρτιά του δημάρχου, την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Κολωνία (με την οποία η Θεσσαλονίκη έχει «αδελφοποιηθεί»), όπου διεξάγεται το 1ο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ. Μαζί με τον δήμαρχο θα ταξιδέψει ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν καθοριστικά στον νέο προσανατολισμό της πόλης, ο κ. Σπ. Πέγκας, μέλος του δημοτικού συμβουλίου και εντεταλμένος σύμβουλος του κ. Μπουτάρη για θέματα τουρισμού.

Ο χρυσαυγίτης και η… Μοσάντ

Ξέρετε τι τους είπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής κ. Κ. Αρβανίτης, μόλις εισήλθε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής που εξέταζε την άρση της ασυλίας του; «Δεν ήρθα να απολογηθώ. Ήρθα να σας αποκαλύψω ποιος σκότωσε τον Παύλο Φύσσα;». Οι βουλευτές και κυρίως ο κ. Χρ. Μακρογιαννάκης έμειναν άφωνοι, πάρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι ο συγκεκριμένος χρυσαυγίτης είναι και δικηγόρος και ότι λόγω της ιδιότητάς του, επισκέπτεται πιο συχνά από τους υπόλοιπους βουλευτές τον «αρχηγό» του στον Κορυδαλλό. Ή ακόμα γνώριζαν ότι προτιμά να κοιμάται με το όπλο του στο κρεβάτι, παρά με τη σύζυγό του.. Επιχείρησαν να τον σταματήσουν, αλλά ο κ. Αρβανίτης επέμεινε: «Τον σκότωσε η Μοσάντ» τους είπε με ένα ύφος βέβαιο για την πληροφορία του. Και ο Ρουπακιάς ο οποίος παραδέχθηκε ότι τον σκότωσε; Ρώτησαν ορισμένοι βουλευτές, για να λάβουν την απάντηση ότι αυτός ήταν… πράκτορας!

Με… πούλμαν στο Κορυδαλλό

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις βουλευτές θα πάνε την Τρίτη στον Κορυδαλλό για να «ανακρίνουν» τον έγκλειστο Ν. Μιχαλολιάκο και την παρέα του που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Θα πάνε όσοι το επιθυμούν, με απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας κ Μαρκογιαννάκη. Και θα πάνε με… πούλμαν που θα μισθώσει η Βουλή. Την ίδια ημέρα θα υπάρξει και μεταγωγή κρατουμένου κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Θα έρθει στον Κορυδαλλό από τις φυλακές Ναυπλίου (όπου κρατείται) ο χρυσαυγίτης προφυλακισμένος κ. Μπούκουρας. Για να μην μισθώνουν άλλο πούλμαν οι βουλευτές να πάνε και στο Ναύπλιο για να τον εξετάσουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ