Από τη μια πλευρά έχουμε μια σχολή, πανεπιστημιακή κι από την άλλη τους υποψήφιους. Αν πρόκειται για την Ιατρική, γίνεται συνωστισμός αρίστων μαθητών. Πετυχαίνουν οι καλύτεροι, είτε από το πολύ διάβασμα είτε από πλεόνασμα ευφυΐας ή από συνδυασμό των δυο. Κάποιοι μένουν απέξω για ένα μόριο. Τι ψυχή έχει ένα μόριο; Πώς άραγε χάνεται μια θέση από ένα μόριο; Κι όμως χάνεται. Όχι για όλους. Κάποιοι γίνονται δεκτοί χωρίς να είναι οι καλύτεροι. Γίνονται δεκτοί επειδή έχουν πολλά αδέλφια.
Τα παράλογα προνόμια είναι συνυφασμένα με τη λειτουργία του ελληνικού κράτους. Ευτυχώς υπάρχει ανεξάρτητη εξουσία που προσπαθεί να διορθώσει τις στρεβλώσεις. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικούς δυο νόμους, του 2011 και του 2012 που προέβλεπαν ότι τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος και καταλαμβάνουν θέσεις οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του μέλους πολύτεκνης οικογένειας.
Εξανίστανται ορισμένοι και λένε ότι πρέπει να στηριχτούν οι πολύτεκνοι. Εχουν δίκιο. Σε ένα κράτος πρόνοιας που μάλιστα πάσχει από υπογεννητικότητα, είναι θεμιτή η βοήθεια. Κανείς δεν αντιλέγει. Να δίδεται επίδομα (παραπάνω από τα 500 ευρώ που προβλέπονται το χρόνο). Να υπάρχει έκπτωση στα μεταφορικά μέσα. Να γίνεται έκπτωση σε διάφορα τέλη, κατά την αγορά αυτοκινήτου και σε όποια άλλη περίπτωση υπάρχει περιθώριο. Αυτό όμως με την εισαγωγή στα πανεπιστήμια δεν στέκει. Αν το παιδί δεν παίρνει τα γράμματα, δεν μπορεί να σπουδάσει.
Για να έχουμε μια εικόνα σε αριθμούς αντιγράφουμε ανακοίνωση ολίγων ετών: Το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα πάρει σε όλα του τα τμήματα 487 πολύτεκνους, 429 τρίτεκνους. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα πάρει 434 πολύτεκνους, 361 τρίτεκνους. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα πάρει 119 πολύτεκνους, 106 τρίτεκνους. Και πάει λέγοντας.
Κουμπούρας να είναι, σε μια σχολή θα μπει. Κατόπιν συνεχίζονται οι ευνοϊκές διατάξεις, καθότι το αγόρι πολύτεκνης οικογένειας θα κάνει μικρότερη θητεία στο στρατό και θα βρει πιο εύκολα δουλειά στον δημόσιο τομέα. Σε κάθε συναλλαγή με το κράτος το παιδί μεγάλης οικογένειας ευνοείται_ ακόμη κι αν αυτό αδικεί κατάφορα ένα μοναχοπαίδι.
Κι ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει τους νόμους ως αντισυνταγματικούς ο υπουργός Παιδείας καθησυχάζει. Σιγά μην πτοηθεί από ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Αν ένας νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός, θα τον αφήσουν στην άκρη και θα φτιάξουν άλλο νόμο, με το ίδιο πνεύμα αλλά με ανακατεμένα τα δεδομένα. Το καταλαβαίνουμε. Μιλάμε για 400.000 οικογένειες, πολύτεκνες και τρίτεκνες. Ερχονται εκλογές. Αρκεί να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία αυτές οι οικογένειες και ο Σαμαράς θα κυβερνά εσαεί. Οι πολύτεκνοι είναι καλοί πελάτες για τα κόμματα. Θα τους στηρίζει η κυβέρνηση κι ας ξέρει ότι η στήριξη είναι αντισυνταγματική.