Θα πρέπει ο μεταφραστής του κ. Πόουλ Τόμσεν να αρχίσει να μαθαίνει ελληνικές παροιμίες και να τις μεταφράζει κιόλας (με ακρίβεια) στα αγγλικά. Η πλέον συνηθισμένη παροιμία η οποία χρησιμοποιείται ως… αντίσταση έναντι της τρόικας από διάφορους υπουργούς είναι η γνωστή: «Μα τι μας λέτε τώρα; Βρήκατε παπά και θέλετε να θάψετε πέντ’-έξι;». Στην προκειμένη περίπτωση ο «παπάς» δεν είναι άλλος από τον υπουργό, ο οποίος, ενώ ως τώρα υπάκουε στα κελεύσματα και στις απαιτήσεις της τρόικας, ξαφνικά διαπίστωσε ότι δεν πάει άλλο. Θέλετε ένα παράδειγμα; Οι Τροϊκανοί (και κυρίως ο κ. Τόμσεν) ζητούν όλο και περισσότερες απολύσεις. Σε μια κυβερνητική σύσκεψη (η οποία έμεινε ημιτελής και θα συνεχιστεί την Πέμπτη) ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ζήτησε κι άλλες απολύσεις. Οπότε οι παριστάμενοι υπουργοί, αφού έκαναν μια πρόχειρη σύσκεψη μεταξύ τους, του είπαν: «Και που απολύσαμε τους σχολικούς φύλακες, τι καταλάβατε; Μήπως βελτιώθηκαν τα οικονομικά του κράτους ή μειώθηκε η ανεργία; Είναι η τελευταία φορά που κάνουμε απολύσεις εν ψυχρώ. Δηλαδή, βρήκατε παπά εύκαιρο και θα θάψετε τώρα πέντ’-έξι;». Το τελευταίο δεν γνωρίζω πώς μεταφράστηκε στον κ. Τόμσεν, ο οποίος τους είπε: «Θα τα ξαναπούμε μετά το Εurogroup» και αποχώρησε.
Ρεπούση για δήμαρχος
Σας πληροφορώ ότι η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε (και η απόφαση ήταν ομόφωνη) να είναι η κυρία Μαρία Ρεπούση υποψήφια δήμαρχος Πειραιά. Απ’ ό,τι έμαθα, η κυρία Ρεπούση απεδέχθη αμέσως την πρόταση και αρχίζει προεκλογική εκστρατεία. Στη ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι η κυρία Ρεπούση θα καταγράψει μια ικανοποιητική πορεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ολα αυτά συνέβαιναν μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης. Και επειδή η Πέμπτη είναι μια άλλη μέρα…
Ο Αδωνις και η Ευρωβουλή
Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης αρνήθηκε να δοκιμάσει την τύχη του (όταν του ζητήθηκε) ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Δεν γνωρίζω τους λόγους που ώθησαν τον Γεωργιάδη να αρνηθεί τέτοια τιμητική πρόταση, αλλά εκείνο που μαθαίνω είναι ότι δεν βρίσκεται ανάμεσα στις προθέσεις του το να παραμείνει για πάντα στο πιο φθοροποιό πολιτικά υπουργείο της κυβέρνησης. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή έμαθα ότι λέει τελευταίως σε συνεργάτες του αλλά και σε άλλους βουλευτές της ΝΔ ότι αν του το ζητήσει ο πρόεδρος (διάβαζε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς) θα ήθελε πολύ να είναι υποψήφιος για τις ευρωεκλογές, αποφασισμένος μάλιστα να παραιτηθεί αμέσως από υπουργός Υγείας.
nnn
Προς το παρόν ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης ετοιμάζει τις βαλίτσες του για ταξίδια μακρινά και ονειρεμένα, αφού θα επισκεφθεί μέσα σε μία εβδομάδα τη Νορβηγία (και θα επιθεωρήσει και νορβηγικά νοσοκομεία), το Λονδίνο, όπου θα πάει με δικά του έξοδα για να μιλήσει σε φοιτητές του Imperial, και τέλος τις Βρυξέλλες. Ορισμένοι θα πουν: «Πού πας, υπουργέ, με την τρόικα στην Αθήνα και τα τελεσίγραφα που έχει στείλει;». Και αυτός απαντά: «Ακόμη κι αν βρίσκομαι στη μέση της διάλεξης στο Πανεπιστήμιο του Ιmperial, αν με ειδοποιήσουν ότι με ζητεί η τρόικα, θα διακόψω και θα επιστρέψω στην Αθήνα…». Είπαμε, πιο ραγιάς πεθαίνεις!
Πατήρ και υιός Πλεύρης
Σας έχω νέα από τους Αθανάσιο και Κώστα Πλεύρη. Πρώτα απ’ όλα ο υιός Πλεύρης, ο οποίος να σημειώσω ότι είναι και εκ των απορρήτων σύμβουλος και δικηγόρος του κ. Αδωνη Γεωργιάδη, θέλει και αυτός να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής (αν του το ζητήσουν βεβαίως). «Ετσι θα κάνω προθέρμανση του εκλογικού μου σώματος για τις εθνικές εκλογές» λέει. Δεύτερον, στηρίζει τον κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο στη δημαρχία της Αθήνας. «Θα τον πάρω από το χεράκι και θα τον πάω σε κάποιες γειτονιές όπου δύσκολα μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει, όπως στον Αγιο Παντελεήμονα και στην Κυψέλη. Τις γειτονιές αυτές τις ξέρω καλά» είπε στον κ. Σπηλιωτόπουλο. Οσον αφορά τον πατέρα Πλεύρη, αυτός παραμένει σταθερός στέλεχος (από τα λίγα που έχουν απομείνει) του κ. Γ. Καρατζαφέρη. Θα είναι μάλιστα και υποψήφιος ευρωβουλευτής.
nnn
Ο πατήρ Πλεύρης όμως έχει άλλα προβλήματα. Εδώ και οκτώ μήνες κατάφερε να κατασχέσει ένα τάνκερ της Λιβύης, το οποίο παραμένει μαζί με το 12μελές πλήρωμά του ξεχασμένο στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων. Δοκίμασε να το βγάλει σε δημοπρασία, πλην όμως οι Λίβυοι του προσέφεραν συμβιβαστική λύση. Του είπαν «πάρε 6 εκατ. ευρώ και δώσε μας πίσω το τάνκερ». Και ο κ. Πλεύρης δεν δέχθηκε την προσφορά της Λιβύης. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, όπως έλεγε, αν τη δεχόταν, ο κ. Στουρνάρας θα του έπαιρνε τα 3 εκατ. ευρώ ως φόρους. Ετσι οι πλέον ωφελημένοι από την υπόθεση αυτή, σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Πλεύρη, είναι ο πλοίαρχος του τάνκερ και το πλήρωμά του που είναι όλοι Ινδοί και πληρώνονται κανονικά. «Κάθε μήνα ο πλοίαρχος μου τηλεφωνεί και μου λέει «thanks, Mr Kostas, for the money»». Ποιος πληρώνει τον μισθό του πληρώματος που κάθεται; Η λιβυκή κυβέρνηση, όπως μου είπε.
Λογιστής -φάντασμα
Οι δύο ανακρίτριες κυρίες Κλάπα και Δημοπούλου, ψάξε-ψάξε για να βρουν μια άκρη με την παράνομη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, ανακάλυψαν έναν λογιστή-φάντασμα της οργάνωσης και ήδη πρόκειται να ζητήσουν από το ΣΔΟΕ να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του. Πρόκειται για έναν λογιστή που είχε στο παρελθόν η κυρία Ελένη Ζαρούλια και ξαφνικά με την είσοδο του πολιτικού αυτού μορφώματος στη Βουλή προβιβάστηκε σε σημαντικό μέλος της Χρυσής Αυγής δίνοντας λογαριασμό μόνο στον «αρχηγό».


Ντουμάνιασε η Βουλή
Ούτε τα πρόστιμα, ούτε οι εκκλήσεις της υφυπουργού κυρίας Ζέττας Μακρή, ούτε οι εισαγγελικές απαγορεύσεις στάθηκαν ικανές να αναχαιτίσουν τους βουλευτές από το κάπνισμα. Καπνίζουν παντού, ακόμα και στους διαδρόμους της Βουλής. Στο εντευκτήριο βουλευτών, το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά κι όμως την Τετάρτη το μεσημέρι δεν μπορούσε να διακρίνει κανείς πρόσωπα από τον καπνό των τσιγάρων. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, τόση που ανάγκασε τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη να πάει έξω για να φάει μία αραβική πίτα, που είχε παραγγείλει για μεσημεριανό. Την ίδια ώρα ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Πατρών και βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κ. Αθ. Νταβλούρος εθεάθη να καπνίζει αρειμάνιως στο διάδρομο της Βουλής, στην είσοδο της αίθουσας της Ολομέλειας. Και να σκεφτείτε μία υπάλληλος της Βουλής προειδοποιούσε τους βουλευτές ότι έχουν αρχίσει να πέφτουν πρόστιμα για το κάπνισμα. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Κάπνιζε και το Μαξίμου
Αν νομίζετε όμως ότι μόνον στη Βουλή καπνίζουν, κάνετε λάθος. Καπνίζουν και στο Μέγαρο Μαξίμου. Τις ημέρες που απουσίαζε ο πρωθυπουργός, λόγω ασθενείας, τα τασάκια βγήκαν έξω στα γραφεία του ισογείου, αλλά και του υπογείου στο Μέγαρο Μαξίμου. Όσοι κάπνιζαν δεν έχασαν την ευκαιρία. Άλλωστε κάπνιζαν χωρίς άγχος. Ποιος θα τους επέβαλλε πρόστιμο;

Παυλίδης για δήμαρχος
Θυμάστε τον κ. Τέλη Παυλίδη, τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας που κουνούσε το δάκτυλό του στη Βουλή προς τους βουλευτές όταν επιχείρησαν να τον παραπέμψουν στο Ειδικό Δικαστήριο. Σας πληροφορώ ότι ο κ. Παυλίδης παραμένει πολιτικά ζωντανός. Δεν καταλαβαίνει τίποτα, δεν τον σταματά κανένας (ούτε οι δίκες που έρχονται) και προσφάτως ανακοίνωσε (σε ειδική τελετή) την υποψηφιότητά του στο Δήμο της Κω, με το σύνθημα «εμπρός όλοι μαζί για τη νίκη…».

Μπουτάρης για Στ. Θεοδωράκη
Στην Αθήνα βρίσκεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης για να παραστεί στην τελευταία σύνοδο των πέντε δημάρχων (αφού σε λίγο καιρό αρχίζει η προεκλογική περίοδος) και ρωτήθηκε πώς είδε «Το Ποτάμι», το κόμμα του κ. Στ. Θεοδωράκη: «Ήταν μία έκπληξη για μένα. Δεν περίμενα κάτι τέτοιο από τον Σταύρο», ήταν η πρώτη του αντίδραση. Όταν ρωτήθηκε πως εξηγεί το ποσοστό που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, χωρίς στην ουσία το νέο κόμμα και ο αρχηγός του να προβάλουν συγκεκριμένες θέσεις είπε: «Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος είναι ζαλισμένος. Θέλει οτιδήποτε εκτός απ΄αυτό που έχει…».

HeliosPlus