Η πτωχευμένη πατρίδα μας πορεύεται τον δρόμο της αβεβαιότητος. Οι απογοητευμένοι πολίτες βιώνουν τη μία δοκιμασία μετά την άλλη και αντιδρούν συνήθως σπασμωδικά. Ο θυμός από τη διάψευση των προσδοκιών τους και της αδικίας από τη μια και ο κίνδυνος, που ακόμη δεν έχει εξαλειφθεί, εμφάνισης της μεγάλης οδύνης από την άλλη, μαζί με την έλλειψη αισιόδοξης προοπτικής, τους καθιστούν νευρικούς και επικίνδυνα ανήσυχους. Διαισθάνονται ότι πρόκειται να επιταθεί η εξαθλίωσή τους, με κίνδυνο να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός και να φτάσουμε σε εκτεταμένα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή η αίσθηση διακατέχει κυρίως τους νέους ανθρώπους που βιώνουν στο πετσί τους τα σημερινά μεγάλα αδιέξοδα.
Γι’ αυτό οι πολίτες αναζητούν με έκδηλη αγωνία τη διέξοδο και την αισιόδοξη προοπτική. Προσβλέπουν στη συνεννόηση και στη συνεργασία και εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια μεγάλη πανεθνική προσπάθεια στη βάση ενός οραματικού και ταυτόχρονα ορθολογικού σχεδίου διεξόδου. Καταλαβαίνουν ότι η χώρα χρειάζεται τη μεγάλη εθνική προσπάθεια πριν είναι πολύ αργά.
Αυτή την εθνική προσπάθεια οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να την αναλάβουν οι ίδιοι στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Να χαράξουν, από τα κάτω, μιαν άλλη πορεία για τη χώρα. Να συστρατευθούν σε ένα πρωτόγνωρο αναγεννητικό αυτοδιοικητικό κίνημα αλλαγών και ανατροπών. Ενα κίνημα που θα οδηγήσει σε μιαν άλλου τύπου Αυτοδιοίκηση με αλλαγή νοοτροπίας πρώτα από τους υπεύθυνους και μετά από τους πολίτες. Μια Αυτοδιοίκηση χειραφετημένη, ανθρώπινη, αλλά που να πατάει γερά στα πόδια της. Δίπλα στον άνθρωπο στις μεγάλες προσωπικές δοκιμασίες του αλλά και εργαλείο για κάθε μικρή ή μεγαλύτερη αναπτυξιακή προσπάθεια –επένδυση, στη βάση όμως ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου για κάθε πόλη και την ευρύτερη περιοχή της. Η νέου τύπου Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι σύγχρονη και νοικοκυρεμένη, με λιτή, χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση. Να αξιοποιεί την τεχνολογία ως απόλυτη ψηφιακή Αυτοδιοίκηση. Με ουσιαστική ιεράρχηση προτεραιοτήτων και χρήσιμων έργων, στη βάση των ελάχιστων πόρων που θα έχει στη διάθεσή της.
Η μεγάλη όμως και αναγκαία συνθήκη αλλαγής και επιτυχίας είναι η προσπάθεια πολιτιστικής κοινωνικής ανάτασης. Οι πολίτες μπορούν να βγουν από την πολιτιστική κρίση, τη σημαντικότερη των πολλών κρίσεων που αντιμετωπίζουν, ψάχνοντας βαθιά μέσα τους και στις πολιτισμικές ρίζες τους. Προϋπόθεση αλλαγής νοοτροπίας είναι η δημόσια ταπείνωση με εξομολόγηση των προσωπικών ευθυνών του καθενός, για το δύσκολο σήμερα. Αυτό θα αποτελέσει και το κύριο εχέγγυο για ένα διαφορετικό αύριο. Οι πολίτες συνειδητοποιούν σιγά-σιγά ότι για να βγούμε από την κρίση απαιτείται επίπονη προσπάθεια και συγχρόνως ένα δικό μας ρεαλιστικό σχέδιο διεξόδου. Βασικό εργαλείο αυτού του σχεδίου είναι η συμμετοχή των πολλών, το «εμείς» και όχι το «εγώ».
Επιπρόσθετα, απαιτείται η αλληλεγγύη των γενεών. Οι γονείς έχουν υποχρέωση να σταθούν απέναντι στα παιδιά τους με ειλικρίνεια προκειμένου να πειστούν οι νέοι να αναλάβουν τη σκυτάλη των εξελίξεων για να προσπαθήσουν να κάνουν πράξη τα όνειρα του μέλλοντός τους.
Οι δημοτικές εκλογές αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Εχουμε καθήκον να ενστερνιστούμε το βαθύτερο νόημα αυτής της προσπάθειας για να αλλάξουμε τον τόπο μας και τη μοίρα των παιδιών μας.
Ο κ. Εκτωρ Νασιώκας έχει διατελέσει βουλευτής Λάρισας και υφυπουργός Υγείας και είναι υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ