Η ΑΠΟΦΑΣΗ του τελευταίου συνεδρίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής όσον αφορά το προσωρινό «πάγωμα» της αποβολής της πάλης από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων πρόκειται για υπεκφυγή και αναστολή. Η απειλή παραμένει και οι ψαγμένοι περί το παρασκήνιο της παγκόσμιας κοινότητας των «ημιαθανάτων» της ΔΟΕ θα πρέπει να προσέξουν την πολλά υποκρύπτουσα προσέγγιση για τον περιορισμό ή την αύξηση των ολυμπιακών αθλημάτων. Αλλωστε η προαναφερθείσα απόφαση της ΔΟΕ θέτει χρονικό όριο το 2020 και κατά διπλωματική παραχώρηση τους Ολυμπιακούς του 2024. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει «αριθμητικά» το θέμα ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Τόμας Μπαχ εμπεριέχει συγκαλυμμένο κίνδυνο για την παραμονή ή όχι στον «ολυμπιακό νυμφώνα» της πάλης.
***
Ο ΤΟΜΑΣ ΜΠΑΧ θέλοντας να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες εισαγωγής νέων αθλημάτων (και εξαγωγής άλλων) μίλησε για τροποποιήσεις στη σύνθεση του ολυμπιακού προγράμματος αμέσως μετά το Ρίο ντε Τζανέιρο, εν όψει των Αγώνων του 2020 στο Τόκιο. Συνεπώς στο σχέδιο όπως θα διαμορφωθεί υπό την πίεση ισχυρών μνηστήρων ελλοχεύει κίνδυνος και για την πάλη, συνεπώς και για την ελληνική παρουσία στους μελλοντικούς Ολυμπιακούς. Στη νέα «τάξη πραγμάτων» ως προς τη σύνθεση του αριθμού των ολυμπιακών αθλημάτων κατά την επόμενη πενταετία εμπλέκεται, επιδέξια πλην σαφώς, στις δηλώσεις του προέδρου της ΔΟΕ.
***
ΟΛΟΦΑΝΕΡΟ είναι ότι οι σχετικές διεργασίες στο πλαίσιο του σκληρού πυρήνα της ΔΟΕ έχουν αρχίσει. Σε άλλα αθλήματα για την εισαγωγή τους και σε άλλα για την… εξαγωγή τους! «Εξετάζουμε κάποιες αλλαγές λαμβάνοντας υπόψη δύο περιορισμούς: τον μέγιστο αριθμό των αθλητών και των εγκαταστάσεων που απαιτούνται από τις διοργανώτριες χώρες. Ολα τα υπόλοιπα είναι υπό συζήτηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 28 αθλήματα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Μπορούμε να πάμε από τα 26 ή τα 27 μέχρι τα 28, 29 ή 30 αθλήματα. Πιθανώς μια τέτοια αλλαγή μπορεί να γίνει εν όψει της διοργάνωσης του 2020 στο Τόκιο».
***
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ολυμπιακής συμμετοχής κατά τον κ. Μπαχ δεν είναι ανελαστικοί! Παίζουν προς τα επάνω και προς τα κάτω. Συνεπώς στο καζάνι που βράζει μοιραία βρίσκεται και η πάλη! Τούτο σημαίνει ότι σε διεθνή κλίμακα –με ενεργό την ελληνική συμμετοχή –δεν επιτρέπεται εφησυχασμός από μια διπλωματική και ευάλωτη προσωρινή απόφαση στο συνέδριο της ΔΟΕ. Του λόγου το ακριβές τεκμηριώνεται από τους αριθμούς του κ. Μπαχ, τις τηλεοπτικές επιθυμίες, τον αριθμό των εισιτηρίων, τη δύναμη κάθε χώρας και άλλα τινά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ