Να λοιπόν που ήρθε η ημέρα το πρωτογενές πλεόνασμα να μην είναι αρκετό για να απαλλαγεί η χώρα από τα δεσμά της τρόικας. Μπορεί για μερικές εβδομάδες όλοι να ήταν ικανοποιημένοι, η ατζέντα όμως δεν έκλεισε, νέα προβλήματα ήρθαν στο προσκήνιο.
Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιος ήταν ο λόγος να δημιουργηθεί κλίμα ευφορίας και να καλλιεργηθούν προσδοκίες, σε τέτοιο σημείο που πολλοί πίστεψαν ότι επιτέλους φθάνουμε κοντά στην έξοδο από την κρίση, όταν αποδείχθηκε ότι «η δουλειά δεν έχει τελειώσει».
Είναι προφανές ότι οι ανάγκες πολιτικής επικοινωνίας επικράτησαν. Σε κάθε περίπτωση, η πολύμηνη καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση και η τρόικα που ήρθε στην Αθήνα πιο επιθετική από ποτέ διέλυσαν την εικόνα της επιτυχίας.
Οι τελευταίες δύο εβδομάδες είναι αποκαλυπτικές. Οι υπουργοί καλούνται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις για να απαντήσουν στα ερωτήματα των ελεγκτών, να δώσουν αριθμούς, να απολογηθούν γιατί δεν έγινε το ένα ή το άλλο «προαπαιτούμενο», διαβάζουν μαζί νομοθετικά κείμενα περιμένοντας έγκριση και ξενυχτισμένοι επιστρέφουν στο γραφείο για να προετοιμάσουν την επόμενη βασανιστική ημέρα.
Τα δεσμά της τρόικας είναι δύσκολο να σπάσουν όσο δεν κατατίθενται εναλλακτικές προτάσεις και επιχειρήματα ικανά να αποκρούσουν δυσάρεστες πολιτικές που οι ξένοι απαιτούν. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματική εικόνα.
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής του Χρ. Σταϊκούρας να περιμένουν εύσημα για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι πληγές όμως είναι ανοιχτές. Η ανεργία, η κρίση που απειλεί τα Ταμεία και τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που συσσωρεύονται απαιτούν δράση και χρήματα.
Το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στη χώρα και τόσο ακριβά μας στοίχισε, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τα υπόλοιπα χρήματα των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Και για να βρεθούμε όσο πιο γρήγορα, πιο κοντά στη λύση χρειαζόμαστε κι άλλα χρήματα για να αντιμετωπίσουμε τα οξυμμένα προβλήματα φτώχειας, να στηριχθούν με προγράμματα οι επιχειρήσεις και να αρχίσουν μεγάλες δημόσιες επενδύσεις. Ολα αυτά απαιτούν πολιτικές αποφάσεις, προτάσεις, ρεαλισμό και όχι ψεύτικες ελπίδες.
ztsolis@dolnet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ