To 1979 μια απόφαση στο Ιράν αναστάτωσε τους πολίτες: απαγορεύτηκε η χρήση φαξ και η παρακολούθηση βιντεοταινιών. Αστείο ακούγεται σήμερα. Φαξ. Τι είναι το φαξ και πόσο έχει ξεπεραστεί… Το αυτό ισχύει για τα βίντεο. Έχουν ξεπεραστεί. Εξίσου αστεία θα ακούγεται σε 35 χρόνια η πρόθεση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαγορεύσει το Facebook και το YouTubeστη χώρα του.
Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης είναι έξαλλος επειδή από τις δυο υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν συνομιλίες που τον εκθέτουν. Ως αντίδραση έκανε δηλώσεις για ανηθικότητα και για σκευωρία. Εντόπισε την ανηθικότητα στη διάδοση της πληροφορίας και όχι στο περιεχόμενο των συνομιλιών. Στις επίμαχες συνδιαλέξεις με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν και με τον επιχειρηματία Kαλκαβάν έκανε λόγο για μίζες και παράτυπες πιέσεις.
Αυτό που διαφεύγει από τον Ερντογάν είναι πως αν κλειδώσει το facebook δεν θα καταφέρει να κλειδώσει τη διάθεση της παγκόσμιας κοινότητας για επικοινωνία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επανάσταση που έφεραν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: να μεταφέρεται η είδηση σε όλο τον πλανήτη μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Από τα γεγονότα της αραβικής άνοιξης μέχρι τις συγκεντρώσεις της πλατείας Ταχρίρ, από την τακτική των wikileaks ως το ξεμπρόστιασμα του τούρκου πρωθυπουργού υπάρχει ένα κοινό συστατικό, κι αυτό δεν έχει σχέση ούτε με τα like ούτε με τους κανόνες λειτουργίας του youtube. Κάθε χρήστης υπολογιστή, κάθε κάτοχος κινητού είναι εν δυνάμει μάρτυρας της ιστορικής στιγμής.
Υπάρχει σκεπτικισμός για την ευκολία της διάδοσης της πληροφορίας. Κι αν είναι ψεύτικο το ηχητικό ντοκουμέντο; Κι αν παρουσιάζονται προσωπικές στιγμές εν αγνοία ενός ανθρώπου; Κάθε πρόοδος της τεχνολογίας ή της επιστήμης έρχεται αντιμέτωπη με τη θεωρία της ολισθηρής πλαγιάς όπου η πιθανή επικινδυνότητα είναι προφανέστερη από την δυνητική ωφελιμότητα. Είναι ζήτημα ηθικής και όταν τίθενται αυτά, οι απόψεις διίστανται.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα επιστρέψουμε στο παρελθόν. Αν ο Ερντογάν κλειδώσει το facebook, θα ιδρυθεί bookface. Οι πληροφορίες θα κυκλοφορούν ελεύθερα ή ασύδοτα ή ανεξέλεγκτα αλλά θα κυκλοφορούν.