Ο κ. Ι. Στουρνάρας βρήκε έναν αναπάντεχο και πρόθυμο ακροατή για να πει τον… πόνο του για όσα τραβάει το τελευταίο διάστημα με την τρόικα. Και ξέρετε ποιον; Τον πρόεδρο της Γερμανίας κ. Γιόαχιμ Γκάουκ. Και μάλιστα αν είχε και περισσότερο χρόνο θα έλεγε στον γερμανό επίσημο συνομιλητή του και το τι τραβάει στις ατέρμονες συνεδριάσεις των Eurogroup από τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος του έχει ψήσει πολλές φορές το ψάρι στα χείλη. Τώρα, θα πείτε, πώς βρήκε την ευκαιρία ο υπουργός Οικονομικών να μιλήσει για τα πάθη του με τον πρώτο πολίτη της Γερμανίας; Την ευκαιρία του έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας, ο οποίος όταν στο Προεδρικό Μέγαρο έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας ξαφνικά σταμάτησε και είπε στον γερμανό ομόλογό του: «Τώρα θα σας πει ο κ. Στουρνάρας τι τραβάει κάθε μέρα με την τρόικα». Ο κ. Στουρνάρας άλλο που δεν ήθελε και, όπως έμαθα τα είπε όλα, δεν άφησε τίποτα να πέσει κάτω.
nnn
Τάισαν τον γερμανό πρόεδρο… ταραμά

Ξέρετε ποιος φαινόταν (και δεν το έκρυβε) περισσότερο ενθουσιασμένος στο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του προέδρου της Γερμανίας κ. Γκάουκ στον «Διόνυσο»; Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης, γιατί αφενός αντικαθιστούσε τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά (που βρισκόταν στο Δουβλίνο) και αφετέρου γιατί έπειτα από πολύ καιρό έφαγε και κανονικό φαγητό για μεσημέρι: «Χρόνια είχαμε να φάμε μεσημεριανό. Ευτυχώς που έρχεται καμιά φορά κανένας επίσημος…» είπε χαμογελώντας μόλις κάθησε στο τραπέζι έχοντας μαζί του τους δύο αντιπροέδρους της Βουλής, τους κ.κ. Μαρκογιαννάκη και Τραγάκη.
nnn
Το τραπέζι στήθηκε σαρακοστιανό, προφανώς επειδή η Βουλή των Ελλήνων νόμιζε ότι και ο γερμανός πρόεδρος νηστεύει και δεν ήθελαν να προκαλέσουν διπλωματικό επεισόδιο προσφέροντάς του για παράδειγμα… αρνάκι φρικασέ, το οποίο ο κ. Παπούλιας συνηθίζει να προσφέρει στο Προεδρικό Μέγαρο στους καλεσμένους του. Ετσι το πρώτο πιάτο που ήρθε και ενθουσίασε τον Γερμανό ήταν… ταραμοσαλάτα λευκή. Ο κ. Γκάουκ μάλιστα ρώτησε πώς παρασκευάζεται. Αλλά το ίδιο ενθουσιασμένος φάνηκε να είναι όταν ήρθε και το δεύτερο πιάτο, που δεν ήταν άλλο από… μελιτζανοσαλάτα. Οταν ήρθε το τρίτο πιάτο, ένα καλοψημένο στα κάρβουνα χταποδάκι, ενθουσιάστηκαν όλοι και κυρίως ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της ελληνογερμανικής φιλίας κ. Χρ. Κέλλας, ενθυμούμενος προφανώς ότι ο κ. Φούχτελ όταν βρίσκεται στην Ελλάδα τρώει σχεδόν μόνον χταποδάκι. Ως κύριο πιάτο σερβιρίστηκε λαβράκι ψητό συνοδευόμενο από χωριάτικη σαλάτα (με μπόλικο κρεμμύδι) και λευκό κρασί.
nnn
«Ξέρετε», τους είπε κάποια στιγμή ο γερμανός πρόεδρος, «λένε ότι η Ευρώπη χτίστηκε πάνω σε τρεις λόφους. Στον λόφο της Ακροπόλεως, στον λόφο της Ρώμης με το Καπιτώλιο και στον λόφο του Γολγοθά». Γιατί νομίζετε ότι τα είπε όλα αυτά; Επειδή είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας και έμεινε εκστασιασμένος από την επίσκεψή του στην Ακρόπολη: «Μείναμε εκεί για 45 λεπτά, ήθελα να έμενα εκεί επί δύο ώρες». Δεν έχασε την ευκαιρία ο βουλευτής Λάρισας κ. Κέλλας και τον προσκάλεσε να έρθει το καλοκαίρι στην Ελλάδα για διακοπές: «Θα το ήθελα, αλλά να έρθω ως τουρίστας» απάντησε ο κ. Γκάουκ και ήταν τέτοια η οικειότητα που αναπτύχθηκε στο τραπέζι στον Διόνυσο που το πρωτόκολλο πήγε περίπατο: «Να μας έρθετε με το… σορτσάκι» του είπε ο κ. Κέλλας σε άψογα γερμανικά.


Μπαμ ηκούσθη στον αέρα (μέρος β’)

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που απορεί κανείς με τη συμπεριφορά ορισμένων γαλάζιων βουλευτών. Λες και δεν έχουν με τι άλλο να ασχοληθούν και ασχολούνται με τα… κιλά των συναδέλφων τους και μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο. Να, πάρτε για παράδειγμα τον κ. Μιχ. Ταμήλο, ο οποίος μόλις είδε τη φωτογραφία σε ένα κυνηγετικό περιοδικό του συναδέλφου του κ. Δάνη Τζαμτζή που κρατούσε έναν… λαγό εξανέστη: «Αυτή η φωτογραφία του Τζαμτζή δεν είναι πρόσφατη. Τον δείχνει τουλάχιστον 20 κιλά πιο αδύνατο. Ενώ σήμερα είναι χοντρός. Με τέτοια κοιλιά πώς αλήθεια μπορεί να κυνηγήσει; Ούτε να περπατήσει μπορεί…» αναφώνησε ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ήθελε να γίνει και αυτός κάποτε κυνηγός, αλλά δεν έγινε «επειδή βαριόμουν, ρε αδελφέ, το τρέξιμο. Πού να τρέχεις για έναν λαγό; Ασε που μπορείς να φας και καμιά αδέσποτη από συνάδελφό σου, κυνηγό ή… βουλευτή. Ετσι αποφάσισα ναι μεν να κυνηγώ αντί όμως λαγούς, μόνον ψήφους. Γλιτώνεις και από τα σκάγια…».

nnn
Ενα έγγραφο που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στη Βουλή των Ελλήνων αποκάλυψε ένα από τα πολλά ψεύδη της Χρυσής Αυγής. Ως τώρα το πολιτικό αυτό μόρφωμα ανακοίνωνε ότι αν και δικαιούται κρατική χρηματοδότηση, αρνείται συστηματικά να εισπράξει το μέρος της επιχορήγησης που της αναλογεί για επιμορφωτικούς-ερευνητικούς σκοπούς. Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης παρουσίασε στη Βουλή ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η Χρυσή Αυγή εισέπραξε το 2013 155.913,38 ευρώ για ερευνητικούς σκοπούς. Τι είδους έρευνα έκανε δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Μαθαίνω όμως ότι και η ΔΗΜΑΡ εισέπραξε το 2013 144.852 ευρώ, ενώ ο ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη εισέπραξε από το 2005 ως και το 2013 2.295.178,21 ευρώ.

HeliosPlus