ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ουκ ολίγοι οι θεσμοί και στον αθλητικό χώρο. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ένας θεσμός κρίνεται όχι μόνο από τη χρονική διάρκειά του, αλλά από το τι προσέφερε στον αθλητισμό ως κοινωνική λειτουργία, όπως και αν η πορεία του ήταν γόνιμη και ανανεούμενη. Μόνο αν ο θεσμός κοιταχθεί από αυτό το πρακτικό και ωφέλιμο πρίσμα, τότε και μια επέτειος των 25, των 50 ή και περισσότερων ετών θα εκφράζει δημιουργικότητα και εξέλιξη και δεν θα είναι ένα συμβατικό χρονικό ορόσημο. Με τα κριτήρια αυτά, η 50ή επέτειος της δράσης του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης –γνωστού ως ΠΟΙΑΘ –αξίζει την επιβράβευση από την Ακαδημία Αθηνών.
***
Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ του αρμόδιου ακαδημαϊκού της Τάξης Θετικών Επιστημών κ. Βασ. Πετράκου αιτιολογεί την τιμητική διάκριση προς τον Ομιλο σε άμεση συσχέτιση με τη διεξαγωγή του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Ράλι Αιγαίου επί μισό αιώνα ως συνόλου δράσης αθλητισμού και πολιτισμού, καθώς και τη διεύρυνση της Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης και τη συντήρηση, με ουσιαστικό τρόπο και ίδιους πόρους και μέσα, της ναυτικής παράδοσης.
***
ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ δράσης του Ομίλου, πέραν της αγωνιστικής άμιλλας σε κλίμακα του Αιγαίου, αφορούν στην επικοινωνία της νησιωτικής Ελλάδας με το κέντρο, την ευνόητη τουριστική συμβολή λόγω του διεθνούς χαρακτήρα του αγώνα, την οικονομική ενίσχυση –ιδιαίτερα –νησιών που την έχουν απόλυτη ανάγκη και την ευρύτερη διάδοση της ιστιοπλοΐας ως αθλήματος, με λαμπρές επιδόσεις και στον χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η οικονομική τόνωση του κάθε νησιού – σταθμού στην όλη αγωνιστική πορεία σχηματοποιείται με την παραμονή εκεί πληρωμάτων μερικών εκατοντάδων ατόμων. Η αρχή του αγώνα γίνεται τιμής ένεκεν στο Πολεμικό Ναυτικό για τη συνεχή συμπαράστασή του στον θεσμό από τον θαλάσσιο χώρο του Φαλήρου, όπου βρίσκεται το ιστορικό θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ». Τερματισμός συμβολικά στο Σούνιο, κάτω από τον ναό του Ποσειδώνα. Να θυμηθούμε επ’ ευκαιρία ότι από την περιοχή αυτή ξεκινούσαν σε αθλητική άμιλλα οι αρχαίες τριήρεις με πλήρωμα εφήβους από όλους τους δήμους της Αττικής. Τερματισμός στον Πειραιά (Μικρολίμανο – Μουνιχία) το πλαίσιο των μεγάλων Παναθηναίων. Υπολογίζεται ότι τα μίλια που έχουν καλυφθεί στο σύνολο των αγώνων του Διεθνούς Ράλι Αιγαίου στη ροή των 50 χρόνων είναι 20.000, όση και η περίμετρος της Γης. Οι σταθμοί του αγώνα σε νησιά του Αιγαίου ανέρχονται σε 137.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ