Μα καλά, δεν έχουν δικαίωμα οι χρυσαυγίτες να ανταλλάσσουν μηνύματα στο κινητό; Εγκλημα είναι και αυτό; Οι ανακρίτριες που ζητούν άρση της βουλευτικής ασυλίας για όλους τους εκπροσώπους της ναζιστικής παράταξης, αναφέρουν μεταξύ άλλων ότιτα μέλη των τοπικών οργανώσεων καλούσαν σε δράσεις μεSMS, τα οποία διακρίνονται από «διαβαθμισμένη εμπιστευτικότητα».
Δεν μπορεί λοιπόν ένα κόμμα να στέλνει μηνύματα στα μέλη του; Μπορεί με προϋποθέσεις. Το αρχείο πρέπει να είναι δηλωμένο στην αρμόδια Αρχή, να υπάρχει συναίνεση του μέλους για την ενημέρωση και η εκδήλωση να είναι εκδήλωση. Δεν μπορεί δηλαδή το γραπτό μήνυμα να είναι «ελάτε να ξυλοφορτώσουμε κνίτες» ή «πάμε να φοβίσουμε Πακιστανούς». Τέτοια μηνύματα καλούν σε εγκληματικές πράξεις, κάτι που δεν έχει σχέση με τους στόχους ενός κόμματος. Η οργάνωση των προσώπων είναι άλλου τύπου οργάνωση.
Από το ανακριτικό έργο έχουν συγκεντρωθεί πληροφορίες που εκτείνονται σε 190 σελίδες. Προέκυψαν απόαπολογίες κατηγορούμενων, εκατό μαρτυρικές καταθέσεις, βίντεο, ηλεκτρονικά αρχεία, φωτογραφίες που κατασχέθηκαν σε σπίτια εμπλεκομένων. Πέρα από τις πιθανές προφυλακίσεις προκύπτει το ενδεχόμενο να μην μπορέσει η Χρυσή Αυγή να είναι υποψήφια στις επικείμενες εκλογές. Δεν θα μπορεί να είναι ούτε με άλλο όνομα αν συνδέονται πρόσωπα που κατηγορούνται.
Η κάθαρση συνεχίζεται και όλα δείχνουν ότι θα διαλυθεί η παραστρατιωτική οργάνωση που εκπαίδευε τα μέλη της για πράξεις μίσους. Όσοι εκπαιδεύτηκαν στα όπλα, όσοι έλαβαν μέρος σε επιθέσεις, όσοι συμμετείχαν ενεργά στις ενέργειες του κόμματος, έχουν εντοπιστεί και θα κριθούν. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους υπόλοιπους, με τους ψηφοφόρους που δεν είχαν σχέση με τις δομές αλλά συμφωνούσαν με τις πολιτικές προτάσεις. Η οργή παραμένει, το μίσος διαχέεται και μολύνει. Αν λοιπόν κάτι πρέπει να απασχολήσει τα άλλα κόμματα είναι τι θα γίνει με τους χρυσαυγίτες ψηφοφόρους όταν ξεμείνουν από τους χρυσαυγίτες εκπροσώπους.