Μπορεί να συμβιβαστεί η τρόικα με το μοντέλο της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας; Ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ εντυπωσιάζει με την απάντηση που έδωσε στη σημερινή συνέντευξή του στο «Βήμα» (σελίδα Α10). «Το ΔΝΤ συγκροτείται από Δημοκρατίες και η ΕΕ συγκροτείται από Δημοκρατίες» είπε με νόημα. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ (2003-2011) έχει απόλυτο δίκιο! Η τρόικα, ο (κατά το ευρωκοινοβούλιο…) «χασάπης» της Ελλάδας είναι πράγματι βραχίονας της παγκόσμιας δημοκρατικής βούλησης. Η σκληρή λιτότητα και η ανοχή στην όξυνση των ανισοτήτων είναι μια παγκόσμια δημοκρατική επιλογή ακριβώς επειδή οι Δημοκρατίες έχουν προσβληθεί από τη λογική και την ηθική του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.
Οπως επισημαίνει ο σπουδαίος συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης στο κείμενό του με τίτλο «Ο Θάνατος του Υπερίωνα», είναι βαθιά συμβολικό ότι η υπονόμευση του μεταπολεμικού μοντέλου δημοκρατικής διακυβέρνησης συμβαίνει στο λίκνο της Δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και ασφαλώς αυτό συμβαίνει γιατί η προωθητική δύναμη της εποχής της παγκοσμιοποίησης ήταν η σχάση του χρέους. Οι δυτικές Δημοκρατίες αντιμετώπισαν τη μετανάστευση της παραγωγής, την αύξηση της ανεργίας, αλλά και το αίτημα για ευημερία της μεσαίας τάξης με την παραισθησιογόνο έκρηξη του δανεισμού. Η συσσώρευση κρατικών και ιδιωτικών χρεών επέφερε την παντοδυναμία των ψυχρών πιστωτών και την αποδυνάμωση των εθισμένων στην πλαστή ευημερία πολιτών ως παραγόντων διαμόρφωσης της δημοκρατικής βούλησης. Κάπως έτσι η Δημοκρατία των Αγορών, ως μια άξεστη εκδοχή της πλατωνικής Πολιτείας των επιφανών, αντικαθιστά τη Δημοκρατία των Πολιτών.
Οπως βεβαιώνει ο «αρχιερέας του Παρθενώνα», καθηγητής Μανόλης Κορρές, ο Ναός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στους σεισμούς όλων των καιρών. Ομως ως συμβολική έκφραση της αθηναϊκής Δημοκρατίας δεν γνωρίζουμε αν θα αποδειχθεί εξίσου ανθεκτικός στους «σεισμούς των αγορών» ή αν θα βυθιστεί στο σκοτάδι μιας αντιδημοκρατικής «παγκόσμιας Δημοκρατίας», όπως υπαινίσσεται ο εικαστικός Βασίλης Μπαλάσκας στο διεθνώς πολυβραβευμένο και διαθέσιμο στο Διαδίκτυο βίντεο «Parthenon Rising»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ