Μπορεί η κυβέρνηση, με πολύ υψηλό πολιτικό κόστος, να συμμάζεψε την καταναλωτική κραιπάλη περιορίζοντας τις κρατικές δαπάνες με συρρίκνωση μισθών και συντάξεων. Μπορεί επίσης να περιόρισε σημαντικά και τις λοιπές δαπάνες του Δημοσίου. Και μπορεί ακόμη με την αύξηση της φορολογίας και την αποτελεσματικότερη δίωξη της φοροδιαφυγής να αύξησε τα έσοδα του Δημοσίου, έτσι ώστε όλα αυτά μαζί να οδηγήσουν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φθάσει το 2013 το 1,5 δισ. ευρώ. Μπορεί δηλαδή να αποδίδουν οι οδυνηρές θυσίες μισθωτών, συνταξιούχων και γενικά των ευσυνείδητων φορολογουμένων. Και μπορεί κατόπιν αυτών να περιοδεύει ο κ. Πρωθυπουργός όπου γης προβάλλοντας με υπερηφάνεια την επιτυχία αυτή της κυβερνήσεως, το περίφημο success story. Λογάριασε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, που εν προκειμένω είναι η ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επικαλούμενη αντισυνταγματικότητες ξηλώνει με εκπλήσσουσα ταχύτητα όλα τα προαναφερθέντα, με κίνδυνο να επανέλθουμε απότομα στα προ τρόικας επίπεδα δαπανών, κλωτσώντας την καρδάρα με το γάλα, όπως η αγελάδα μετά το άρμεγμα.
Τόσο τα κατώτερα δικαστήρια όσο και τα ανώτατα, όπως το Συμβούλιο Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, με ήδη ανακοινωθείσες αποφάσεις τους, που δεν μπορούν να μην εφαρμοστούν, ή με εκκρεμούσες, αλλά με εισηγήσεις προς την ίδια κατεύθυνση, α) έχουν κρίνει αντισυνταγματικές τις αναδρομικές από 1ης Αυγούστου 2012 μειώσεις των αποδοχών και των συντάξεων των ενστόλων όλων των σωμάτων ασφαλείας (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών), β) την ίδια αντισυνταγματικότητα διέκριναν και για τις μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών από 1.8.2012, γ) με το ίδιο σκεπτικό υπάρχει εισήγηση αντισυνταγματικότητας για τις συντάξεις των καθηγητών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των διευθυντών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δ) αναμένεται επίσης να κριθεί αντισυνταγματική η μείωση του εφάπαξ σε χιλιάδες συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, ε) για αντισυνταγματικότητα αναμένεται σύντομα να κριθούν οι περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων αρμοδιότητας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στ) αντισυνταγματική κρίθηκε επίσης από το Συμβούλιο Επικρατείας η επιβολή φορολογίας στο επίδομα βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών, ζ) για να μην υστερήσει, το Δ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματικό το χαράτσι που εισπράττεται από τη ΔΕΗ και η) ως κερασάκι, το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνήθηκε να εγκρίνει την πώληση 28 κτιρίων του Δημοσίου.
Η εφαρμογή όλων των προαναφερθέντων συνεπάγεται κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (εγράφη ότι υπερβαίνουν το 1 δισ.), που απειλεί το πρωτογενές πλεόνασμα με αφανισμό, δημιουργώντας απρόβλεπτα μείζον πρόβλημα για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι της τρόικας των δανειστών μας, με ενδεχόμενη αναστολή των αναμενομένων από αυτήν.
Ανακύπτει το ερώτημα: Οι νομικοί που καταρτίζουν τους νόμους για τις περικοπές είναι τόσο ανεπαρκείς ώστε να μην αντιλαμβάνονται την αντισυνταγματικότητα των αποφασιζομένων ή μήπως τα δικαστήρια κρίνουν με φιλάνθρωπη στενοκεφαλιά, αδιαφορώντας για το γενικότερο συμφέρον; Υπάρχει επίσης διάχυτη η απορριπτέα εκδοχή, ότι κάποιοι δικαστικοί εκδικούνται την κυβέρνηση επειδή τους μείωσε τις αποδοχές. Λέτε η επανάσταση που οραματίζονται οι κουκουλοφόροι και ο Περισσός να ξεκινήσει από τη δικαστική εξουσία;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ