Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή προς την Ελλάδα του ποσού του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων για την ολυμπιακή προετοιμασία είναι μια κάποια ανάσα στην οικονομική δυσπραγία που μαστίζει τον ελληνικό αθλητισμό γιατί δεν πρέπει να μας ξεγελούν τα ποσά, αστρονομικά με τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα, που διαθέτουν –μερικές ελάχιστες –ΠΑΕ και ΚΑΕ. Η άμεσα ενδιαφερόμενη Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ασφαλώς θα εξαλείψει το περίεργο νομικό κώλυμα της διάθεσης του ποσού στις ομοσπονδίες, με την αναμφίβολη, ασφαλώς, παρέμβαση της Πολιτείας μέσω του υφυπουργού Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Ι. Ανδριανού, ο οποίος γνωρίζει πόσο έχει κοστίσει από λειτουργικής πλευράς η συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χορηγίας προς τις ομοσπονδίες.
***
ΓΕΓΟΝΟΣ είναι ότι το ποσό σε μικρό ποσοστό θα καλύψει τις ανάγκες για το 2015 και κυρίως το 2016. Ωστόσο το ερώτημα αφορά την επιτυχή αξιοποίηση στα διάφορα αθλήματα. Εδώ σαφής η ευθύνη της ΕΟΑ και των ομοσπονδιών. Δεν απαιτεί και ιδιαίτερη γνώση ότι το πρώτο που επιβάλλεται είναι η κανονική λειτουργία των χώρων προπόνησης των αθλητών και αθλητριών ολυμπιακού επιπέδου. Τα θλιβερά, όπως η διακοπή λειτουργίας των κολυμβητηρίων ελλείψει πετρελαίου αλλά και άλλες συναφείς αρρυθμίες, πρέπει να εξαλειφθούν τελεσίδικα. Παιχνίδια εν ου παικτοίς είναι απαράδεκτα και εξοργιστικά.
***
ΤΟ ΙΔΙΟ σοβαρό είναι και το πρόβλημα της κάλυψης των στοιχειωδών βιοτικών αναγκών πολλών αθλητών και αθλητριών υψηλού επιπέδου. Εχουν ήδη σημειωθεί απώλειες του αθλητικού δυναμικού της χώρας. Οσον αφορά την πρόταση του προέδρου της ΕΟΕ κ. Σπ. Καπράλου για τη διάθεση από την Πολιτεία των μέσων στέγασης των ομοσπονδιών σ’ ένα αθλητικό κέντρο είναι εύστοχη. Κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από την εποχή της οικονομικής γενναιοδωρίας –συχνά χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα –και την εγκατάλειψη αμέσως μετά τους αγώνες. Είναι πραγματικός άθλος ότι μέσα στη δίνη της κρίσης στη ροή του 2013 η συγκομιδή των διεθνών διακρίσεων, κατά το μέγιστο ποσοστό από τα κάκιστα αποκαλούμενα «μικρά» αθλήματα και αθλητές-αθλήτριες κατ’ ουσίαν επίσης σε μεγάλο ποσοστό ερασιτεχνών. Η στήλη πριν από λίγο καιρό παρουσίασε τους αριθμούς που εκφράζουν ότι στη χώρα μας ο άλλος αθλητισμός (που δεν μετριέται με απαράδεκτες ιδίως σήμερα αμοιβές και πριμ) είναι θεμελιωμένος στο φιλότιμο, χωρίς οικονομικό αντίκρισμα και κοινωνική διασφάλιση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ