Οσο κι αν κάποιοι αμφισβητούν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, το οποίο κατά Eurostat αναμένεται ότι θα υπερβεί τα 4,2 δισ. ευρώ(!) χάνουν μάλλον την ουσία των γεγονότων που μεσολάβησαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα.
Σε αυτό το διάστημα τα φορολογικά έσοδα –με εξαντλημένους οικονομικά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις –ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και κινήθηκαν με σταθερό ρυθμό εισπράξεων 4,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Το γεγονός αυτό που άλλοι αποδίδουν στο φιλότιμο και στη συνέπεια των πολιτών, άλλοι στον φόβο της κατάσχεσης της περιουσίας τους ή ακόμη και της φυλακής, έχει τη σημασία του καθώς διαψεύδει τις προβλέψεις της τρόικας περί «χαμηλής εισπραξιμότητας» των φόρων.
Και ακόμη διέψευσε τις γενικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ ότι το 2013 το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα επιβαρυνόταν κατά 700 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους, όπως σαφώς αναφέρεται στην ανταλλαγή στοιχείων και e-mail μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του επικεφαλής των ελεγκτών Ματίας Μορς, γιατί οι Ελληνες δεν πληρώνουν.
Το ότι η τρόικα έπεσε για ακόμη μία φορά έξω στις προβλέψεις της δεν αποτελεί, πλέον, είδηση. Ομως αν υποχρέωνε την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να κλείσει το έλλειμμα που έβλεπαν οι εντεταλμένοι επιτηρητές Μορς και Τόμσεν, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Θα είχαν πάρει δραματική τροπή όχι για την κυβέρνηση, αλλά για τους πολίτες και την κοινωνία που έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής και υπομονής.
Η ουσία όμως βρίσκεται σε αυτό που αποκαλύπτουν οι αριθμοί. Οτι δηλαδή μετά από δύο δεκαετίες η χώρα δεν χρειάζεται άλλα δανεικά για να καλύψει ανάγκες της τρέχουσας διαχείρισης.
Το δημοσιονομικό ζήτημα μετατοπίζεται στη διαχείριση και στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, πολιτική την οποία εδώ και πέντε χρόνια χαράσσουν οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας. Αυτοί έχουν τον επόμενο λόγο.
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι πόσο ακόμη μπορεί να διατηρηθεί αυτή η σφιχτή, περιοριστική πολιτική που έδωσε τα πλεόνασμα αλλά οδήγησε την ανεργία στο 28%(!). Εδώ θα κριθεί η κυβέρνηση για τις αποφάσεις που θα λάβει για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό θα κριθούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπόσχονται επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Αλλά πώς…
ztsolis@dolnet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ