Εκτός από την υποχρεωτική υποβολή του (γνωστού) «πόθεν έσχες», οι βουλευτές θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να υποβάλλουν και «δήλωση συμφερόντων». Τι πάει να πει αυτό; Οτι όποιος βουλευτής έχει κάποια συμφέροντα (οικονομικά, οικογενειακά, επιχειρηματικά κτλ.) θα πρέπει να τα δηλώνει εγγράφως πριν από τη συζήτηση κάποιου σχετικού νομοσχεδίου. Αυτό προβλέπεται στον Κώδικα Καλής Συμπεριφοράς των βουλευτών, που, όπως έμαθα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση. Το ενδιαφέρον σε αυτόν τον Κώδικα είναι ότι επιβάλλει κανόνες ευπρεπούς συμπεριφοράς στους βουλευτές εκτός και εντός Κοινοβουλίου. Υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία ο βουλευτής απαγορεύεται να βρίζει και είναι υποχρεωμένος να ομιλεί παντού κόσμια. Επιπλέον καθιερώνεται και θεσμός του Επιτρόπου του Βουλευτή (μια ανεξάρτητη Αρχή) στην οποία μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν βουλευτές για ανάρμοστη συμπεριφορά.
nnn
Και αν νομίζετε ότι με τον Κώδικα Καλής Συμπεριφοράς βουλευτών ολοκληρώνονται οι κώδικες πολιτικών, κάνετε λάθος. Γιατί ακολουθεί και ο Κώδικας Συμπεριφοράς των… υπουργών, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα θα επιβάλλει και τη συνεργασία ανάμεσά τους, σημαντικό ζήτημα ειδικά σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Επιπλέον θα προβλέπει και τι είδους… δώρα και ποιας αξίας θα μπορούν να λαμβάνουν οι υπουργοί από επιχειρηματίες, πολίτες και ξένους. Δώρα αξίας ως 300 ευρώ θα μπορούν να τα κρατήσουν (αφού τα δηλώσουν), σύμφωνα με την πρόταση. Τα υπόλοιπα θα είναι υποχρεωμένοι (αν τα δεχθούν) να τα αφήσουν στο υπουργείο τους, δηλώνοντάς τα παράλληλα και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.


Το ασημένιο εθνόσημο

Και μια και έγινε αναφορά για τα δώρα, θέλω να σας πληροφορήσω ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνογερμανικής Φιλίας, βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κ. Χρ. Κέλλας επισκέφθηκε την Τρίτη τον υπουργό Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλο (φωτογραφία). Πήρε μαζί του (ως δώρο στον υπουργό ) τσίπουρο και κρασιά. Εφυγε από το υπουργείο με μια… καρφίτσα στο πέτο του, δώρο από τον υπουργό. Πρόκειται για ένα ασημένιο εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας το οποίο εσχάτως δίνει ο υπουργός Αμυνας σε όλους τους επισκέπτες του.


Ο φόβος του «αρχηγού»

«Παραμένω αρχηγός» είναι το μήνυμα- προειδοποίηση σε όσους τον αμφισβητούν και σε όσους επεξεργάζονται σενάρια για τη δημιουργία άλλων κομματικών σχηματισμών που έστειλε από το κελί του ο υπόδικος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κ. Ν. Μιχαλολιάκος. Στο μήνυμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής ο κ. Μιχαλολιάκος προειδοποιεί τους πάντες ότι ναι μεν βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά εξακολουθεί να παραμένει στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής.
nnn
Ο κ. Μιχαλολιάκος δεν παραλείπει να αναφέρει ότι τιμά όλους τους «συναγωνιστές» του (όπως τους χαρακτηρίζει) επειδή δίνουν τον… αγώνα για την πατρίδα και την ελευθερία. Τώρα θα ρωτήσετε ποιους θεωρεί «συναγωνιστές». Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις και γκρίνιες, ο κ. Μιχαλολιάκος φρόντισε να ετοιμάσει μια λίστα «συναγωνιστών»… κατ’ αλφαβητική σειρά. Ετσι πρώτος στη λίστα είναι ο κ. Ηλ. Κασιδιάρης και ακολουθούν ο φίλος της κόρης του κ. Αρτέμης Ματθαιόπουλος και οι κ.κ. Ηλ. Παναγιώταρος, Μιχ. Τσακίρης και Ν. Χρυσομάλλης. Ποιος λείπει από τη λίστα; Πρώτα απ’ όλα η «συναγωνίστρια» σύζυγός του κυρία Ελένη Ζαρούλια, δεύτερον ο λεγόμενος θεωρητικός του (και έγκλειστος στις φυλακές) κ. Χρ. Παππάς και, τρίτον, οι επίσης έγκλειστοι κ.κ. Γερμενής και Ηλιόπουλος.

nnn
Μια νέα εκπομπή εγκαινίασε η Χρυσή Αυγή (από την ιστοσελίδα της) με… παρουσιαστή τον υπόδικο κ. Ηλ. Παναγιώταρο και συμπαρουσιαστή τον επίσης υπόδικο κ. Ηλ. Κασιδιάρη. Θέμα της; Οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην ουσία όμως είναι μια εκπομπή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των δύο παρουσιαστών, που είναι και υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και οι δύο επιτέθηκαν με το «καλημέρα» στους υποψήφιους δημάρχους της Αθήνας λέγοντας ότι έθεσαν υποψηφιότητα όχι για την Αθήνα αλλά για να γίνουν δήμαρχοι lifestyle της Μυκόνου. Δεύτερον, πληροφόρησαν τους «συναγωνιστές» τους ότι έχουν έτοιμα σχέδια για τη δημιουργία πολλών… κομμάτων σε περίπτωση που τεθούν εκτός νόμου. Δεν θα είναι μόνο η Εθνική Αυγή αλλά και η Ελληνική Αυγή, η Ασπρη Αυγή και κάθε επίθετο της Αυγής. Τρίτον, είπαν με σαφήνεια ποια είναι η τελική αποστολή του κόμματος (το είπε ο κ. Κασιδιάρης): «Να διοικήσουμε σύντομα την Ελλάδα». Το πώς όμως δεν το είπε…


«Stultorum infinitus est numerus»

Δηλαδή, ο αριθμός των ηλιθίων είναι όντως άπειρος, που λέει και η Παλαιά Διαθήκη. Το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να κάνει διεθνή διημερίδα για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς. Ωστόσο τα ίδια του τα δίκτυα δεν δουλεύουν, όπως και τα μυαλά των επιτελών του. Αποτέλεσμα; Εγγραφές συνέδρων, παρότι έγιναν, δεν πέρασαν ποτέ στο σύστημα ή καλύτερα πέρασαν αλλά κάποια αόρατος χειρ τα έσβησε.
nnn
Ετσι στελέχη εταιρειών, δημοσιογράφοι, ακόμη και συνεργάτες του Πρωθυπουργού χρειάστηκε να περιμένουν μιάμιση ώρα για να εγγραφούν ξανά στο Ζάππειο. Η γκαντεμιά όμως συνεχίστηκε. Τα μηχανήματα έκδοσης καρτών ασφαλείας χάλασαν. Κάπως έτσι οι ενδιαφερόμενοι έχασαν τις πρωινές ομιλίες, ενώ ούτε το βίντεο της επιτρόπου κυρίας Κρους έπαιξε. Ας ελπίσουμε στην επόμενη ευρωπαϊκή προεδρία να μην τα θαλασσώσει ξανά όποιος καθήσει στην καρέκλα του κ. Μενέλαου Δασκαλάκη.

HeliosPlus