Θα κλάψουν μανούλες μετά την απόφαση της στροφής από το σύστημα της λίστας σε εκείνο του σταυρού και για τις ευρωεκλογές, απόφαση που είναι σωστή: κάθε φορά που μία τέτοια διορισμένη θέση γίνεται εκλεγόμενη, είναι ασφαλώς υπέρ της δημοκρατίας.

Εν προκειμένω όμως, δεν θα κλάψουν μόνον οι μανούλες ευρωβουλευτών που έχουν για χρόνια “παρακάρει” στην ευρωβουλή λόγο κομματικής εύνοιας, ούτε και εκείνων που περίμεναν ότι σε αυτές τις εκλογές μια εκλόγιμη θέση θα γινόταν, με τον ίδιο πάλι τρόπο, δική τους.

Εν προκειμένω ακόμα πιο πολύ θα κλάψουν οι μανούλες των υποψηφίων με το σταυρό στα δύο κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνηση. Γιατί, όσο κι αν οι αρχηγοί των κομμάτων πιστεύουν ότι έτσι οι υποψήφιοι βουλευτές θα αναγκαστούν πλέον να “τρέξουν” υπέρ της εκλογής τους και συνεπώς υπέρ και των κομμάτων τους, κάτι που χωρίς αυτό το σύστημα θα έκαναν πολύ λιγότερο, τα πράγματα κάθε άλλο παρά απλά είναι: στην πραγματικότητα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους εν λόγω υποψηφίους να “κατέβουν στο λαό” και να διεκδικήσουν ψήφο.

Φυσικά, η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα “ονόματα” θα σηκώσουν ένα μεγάλο μέρος του βάρους. Το ζήτημα όμως είναι πρώτον αν τα “μεγάλα ονόματα” θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία – όταν λ.χ. Το ΠαΣοΚ ακροβατεί στο φάσμα του ενός πιθανού ευρωβουευτή- και, δεύτερον, αν τελικά, θα τα καταφέρουν, ή, αν, αντίθετα, η πραγματικότητα αποδειχθεί πιο ισχυρή από αυτά.

Ηδη από χθες οι ενδιαφερόμενοι έχουν αρχίσει και μετράνε. Το τι θα δείξουν αυτές οι μετρήσεις θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για τη σύνθεση των ευρωψηφοδελτίων.

Θα δούμε λοιπόν στο επόμενο διάστημα μήπως τελικά τα αποτελέσματα είναι τόσο κακά, που τα δύο κυβερνητικά ψηφοδέλτια μείνουν, εξ αιτίας του σταυρού, “ορφανά” από “μεγάλα ονόματα”: μήπως δηλαδή η απόφαση που πήραν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, μήπως δεν βρίσκουν άνθρωπο να πάει για να κατέβει υποψήφιος και στο τέλος αναγκαστούν και πάλι να… διορίζουν…

Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε δεν θα κλάψουν μόνον μανούλες αλλά και πατερούληδες – αν και αυτό είναι έτσι κι αλλιώς μες το πρόγραμμα για εκείνο το βράδυ, μετά τα αποτελέσματα…