Ο αγροτικός τομέας είναι ίσως ο μόνος που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση. Τεράστιες εκτάσεις μένουν ακαλλιέργητες επειδή ανήκουν στο κράτος ή σε ιδιώτες που δεν ενοικιάζουν. Σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση πληθυσμού που δεν έχει απασχόληση, βοηθούντος του κλίματος, η Ελλάδα θα μπορούσε να ταΐζει την Ευρώπη. Υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν προσπάθειες για την επιμόρφωση ατόμων που θέλουν να μπουν στον κλάδο, υπήρξε πρόθεση ίδρυσης αγροτικών σχολών και διαχρονικά υπάρχει οικονομική βοήθεια. Επιδοτήσεις υπάρχουν.
Να πούμε και τις δυσκολίες. Με ένα χαλάζι καταστρέφεται η ετήσια παραγωγή ενός καλλιεργητή. Μην ξεχάσουμε τις άλλες δυσκολίες, την έκθεση του αγρότη σε κρύο και ζέστη, την ανυπαρξία ρεπό και αργιών. Κάνουμε λοιπόν τη σούμα και αναρωτιόμαστε: όλα τούτα δικαιολογούν άραγε την προνομιακή μεταχείριση των επαγγελματιών που κλείνουν για μια ακόμη χρονιά τους δρόμους με τα τρακτέρ; Η κυβέρνηση προτείνει μέτρα που θα έκαναν όλους τους άλλους επαγγελματίες να χοροπηδούν από τη χαρά τους. Για τους αγρότες ποτέ και τίποτε δεν είναι αρκετό, παρεκτός από τις σαουδαραβικού τύπου γαλαντομίες του Ανδρέα Παπανδρέου.
Να δούμε λοιπόν κάποια από τα μέτρα (βλέπε προνόμια) που βρίσκει λογικά το Μαξίμου σε περίοδο κρίσης.
Για τα πέντε πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση. Οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν 650 ευρώ το χρόνο εν είδει φορολογικού τσαμπουκά. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι το τέλος επιτηδεύματος ήταν 500 ευρώ και αυξήθηκε. Παραμένει ανεξήγητο γιατί κάποιοι πληρώνουν παραπάνω και άλλοι καθόλου.
Οι αγρότες δεν χρειάζεται να τηρούν στοιχεία εσόδων- εξόδων παρά μόνο αν το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Κανένας αγρότης, ανεξαρτήτως εισοδήματος δεν θα έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. Ακούσαμε ένα πολύ ωραίο δικαιολογητικό από συνδικαλιστή. Πώς να κόβει απόδειξη πάνω στο τρακτέρ; Σαν να λέει ο χειρουργός «πώς να κόβω απόδειξη με το νυστέρι, μες τα αίματα;». Υπάρχουν κι άλλα μέτρα που δεν χρειάζεται να αραδιάσουμε γιατί καταλαβαίνουμε ήδη το πνεύμα.
Βεβαίως τίποτε δεν είναι αρκετό για κάποιον που είναι κακομαθημένος. Πάντα ζητεί λίγο παραπάνω και συνεχίζει ακόμη εκεί που σταματά η λογική. Τα μέτρα που προτείνει το Μαξίμου δεν είναι γενναιόδωρα, είναι γελοιωδώς άδικα απέναντι στους υπόλοιπους φορολογούμενους. Εντούτοις οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο στις 20.000 ευρώ. Να δουλεύουν τα υπόλοιπα ζώα για να τους πληρώνουν στους αγρότες όσα τους προσφέρει το κράτος. Να φορολογείται ο υπάλληλος για να έχει ο αγρότης σχολείο, νοσοκομείο απ’ όλα, χωρίς καμία συμμετοχή.
Ξέρουμε που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση. Το πρόβλημα δεν είναι οι δρόμοι που θα κλείσουν αλλά οι εκλογές που έρχονται. Ο καλός εκβιασμός, την κατάλληλη στιγμή, λυγίζει ακόμη και τον πιο αυστηρό πρωθυπουργό.