ΠΟΛΛΑ και διάφορα γράφτηκαν και περισσότερα ειπώθηκαν μέσα σε ένα εντυπωσιακό τηλεοπτικό πλαίσιο για τον Μαραθώνιο της Αθήνας 2013 εσαεί τιμή και μνήμη στον επιφανή Ελληνα Γρηγόρη Λαμπράκη… Στη στήλη έφθασε ενδιαφέρον σημείωμα του κ. Κώστα Κατσιγιάννη, φιλαθλητικού ερευνητή και συγγραφέα ενός σπουδαίου βιβλίου στο οποίο ανθολογούνται περισσότεροι από 1.200 αθλητές και αθλήτριες περιωπής του στίβου –σε διαχρονικότητα ελληνική και διεθνή. Τα στοιχεία που αναφέρει δίνουν ως προς τον Μαραθώνιο μέσω των αριθμών τη μεγεθυντική πορεία του θεσμού, ποσοτικά και ποιοτικά, με ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας. Πρόκειται για την κατακόρυφη αύξηση των ελλήνων και ελληνίδων δρομέων. Να σημειωθεί ότι από τους 10.000 που έλαβαν μέρος τερμάτισαν περί τους 8.500 εξαιτίας της αντιξοότητας του καιρού (ζέστη).
***
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ γυναικών έφθασε το 15%. Οι αριθμοί αυτοί πιστοποιούν την κοινωνικοποίηση του Μαραθώνιου αγώνα της Αθήνας και στο ενεργητικό να προστεθούν οι 7.000 συμμετέχοντες περίπου στον δρόμο των 5 χιλιομέτρων και οι 7.500 στα 10 χιλιόμετρα (σαφής αντιδιαστολή ως προς τη γενίκευση ότι έλαβαν μέρος στον Μαραθώνιο άνω των 30.000 ατόμων).
***
Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ μαραθωνίων έχει επεκταθεί σε ορεινές περιοχές, από τα Ιμαλάια ως τον Ολυμπο, προσθέτει ο φίλος αναγνώστης, ακόμη και στην Ανταρκτική και στο Σινικό Τείχος. Σε παγκόσμια κλίμακα ο αριθμός των επίσημων μαραθωνίων προσεγγίζει τις 2.000. Στην Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία οι ημιμαραθώνιοι.
***
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ της στήλης, νέος δημοσιογράφος πριν από μισό και πλέον αιώνα, είδε στη Ρώμη του 1960 τον μεγάλο Μπικίλα Αμπέμπε να τρέχει ξυπόλυτος στο πλακόστρωτο και να θριαμβεύει. Διάβαζε όμως και στις ιταλικές και όχι μόνο εφημερίδες για μια εκστρατεία –που έπεσε στο κενό –για τη διαγραφή από το Ολυμπιακό Πρόγραμμα του Μαραθωνίου και της πυγμαχίας ως αθλημάτων παρενεργειών της υγείας, σωματικής και ψυχικής! Αυτά κάποτε. Σήμερα ως λαϊκή και ερασιτεχνική μορφή ο Μαραθώνιος έχει μεγάλο μερίδιο της αθλητικοκοινωνικής ελκυστικότητας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ