Με δύο μεγάλες αλήθειες, που όμως δεν έχουν ακουστεί ποτέ από κυβερνητικό παράγοντα στην Ελλάδα της εποχής της γερμανικής ηγεμονίας, απάντησε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στον γερμανό ομόλογο και ιδεολογικά ομογάλακτό του Γκάμπριελ. Τι είπε ο Βαγγέλης; Είπε ότι πίσω από όλα τα μεγάλα ελληνικά σκάνδαλα βρίσκεται μία γερμανική εταιρία, αλλά και ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι δεν έχουν καταβάλει για την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ούτε ευρώ από φόρους, αλλά, τα ποσά που έχει “δώσει” η Γερμανια είναι εγγυήσεις.

Αυτά είναι απολύτως ακριβή – και τα δύο. Και έχουν και τα δύο τη σημασία τους. Είναι λοιπόν πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε, για πρώτη φορά όλα αυτά τα χρόνια, να μην αφήσει να πέσει κάτω η ιταμή πρόκληση του γερμανού αντιπροέδρου σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα είναι περισσότερο χώρα της Αφρικής και όχι της Ευρώπης και θα έπρεπε να ασχολείται μαζί της η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία “ειδικεύεται” στον τρίτο κόσμο.

Ο Βενιζέλος έχει υποστεί από πρώτο χέρι το τι σημαίνει γερμανοί, όχι τόσο τώρα, όσο κατά την περίοδο στην οποία ήταν υπουργός Οικονομικών: είναι άλλωστε ο άνθρωπος στον οποίο ο Σόιμπλε εξέφρασε την απειλή ότι η Ελλάδα θα βγει όχι μόνον από το ευρώ αλλά και από την Ευρώπη.

Βέβαια, σήμερα, η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ έχει δημοσίως και επισήμως μέσα στο Ευρωπαικό Συμβούλιο αυτοκλήτως πια παραδεχθεί ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να συμβεί – κι εκείνη την εποχή που γινόταν κόλαση από τις απειλές, όσοι προσπαθούσαμε να καταστήσουμε κατανοητό ότι αυτές οι απειλές ήταν κούφιες και ήταν ένας εκβιασμός στον οποίο η Ελλάδα δεν έπρεπε να υποκύψει, υποτίθεται ότι είμασταν λαϊκιστές, φανατικοί, αντιευρωπαίοι και άλλες φαιδρότητες.

Σήμερα, η χώρα έχει βρεθεί σε πολύ πιο επώδυνη και δύσκολη θέση απ’ ότι ήταν το 2010, το ’11, ακόμα και το ’12: οι γερμανοί την έχουν κυριολεκτικά δέσει χειροπόδαρα. Κι αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία της, η οποία βρέθηκε στα πράγματα στα χρόνια της κρίσης, επέλεξε να ξεχάσει αυτές και άλλες πολύ σημαντικές αλήθειες τις οποίες ορθώς θυμάται τώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ορθώς, αλλά, δυστυχώς, πολύ αργά: τώρα είναι αργά για δάκρυα. Και οι γερμανοί το ξέρουν πολύ καλά, γι αυτό και δεν κρύβουν πια αυτά που σκέπτονται.

Τώρα πια, ακριβώς επειδή πολιτεύθηκε μέχρι σήμερα με τον τρόπο που το έπραξε, η Ελλάδα χρειάζεται πολύ πιο αποφασιστικές και ριζικές πολιτικές απέναντι στον ηγεμονισμό στον οποίο η ελληνική ηγέτιδα τάξη επέτρεψε να καταλάβει τη χώρα χωρίς καμία αντίσταση. Και ότι και να λέγεται σήμερα από τους ανθρώπους που το επέτρεψαν, όσο κι αν είναι καλό να λέγεται, δυστυχώς λίγη αξία έχει…