Η Νέα Δημοκρατία φοβάται τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει με την εξουσία. Αυτό διαπιστώνει κανείς από τις συμπεριφορές των κομματικών επιτελείων και των αρχηγών τους. Όταν ο κ. Αντώνης Σαμαράς οργανώνεται επικοινωνιακά 4 μήνες πριν τις προγραμματισμένες εκλογές και ο κ. Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί διακριτικά να κρύψει την δυσφορία του στο άκουσμα των πρόωρων εκλογών σημαίνει ότι η φυσική εξέλιξη της αλλαγής πολιτικών δεδομένων δυσανασχετεί και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς γιʼ αυτό μην σας φαίνεται περίεργο που προσπαθούν να αλλάξουν την ροή των γεγονότων.
Είναι πασιφανές ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς ρίχνει την τελευταία του ζαριά για να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα για τον ίδιο και για την κυβέρνηση. Μπορεί να το ανατρέψει αν κινηθεί σε σωστή κατεύθυνση και προσανατολισμό. Αν μπορέσει και δώσει καλά και αισθητά σημάδια σε σχέση με την απασχόληση, την αύξηση του εισοδήματος και την μείωση των φόρων μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, είναι βέβαιο ότι αμέσως θα αρχίσει να βελτιώνεται η εικόνα του. Αν ήμουν στη θέση του κ. Σαμαρά θα τολμούσα σύγκρουση με την τρόικα και άμεση και αισθητή μείωση φόρων, που να δημιουργήσουν ένα κλίμα ευφορίας στην αγορά. Τα χρήματα που θα έχανα από τη μείωση θα τα κέρδιζα από την αύξηση του όγκου συναλλαγών στην αγορά.
Παράλληλα, είναι η ευκαιρία να αλλάξει πολιτική έναντι της τρόικα και να συγκρουστεί μαζί της σε όλα τα επίπεδα. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση μπορεί να «σπάσει αυγά» και να επιβληθεί στους τροϊκανούς με τρόπο που να περάσει το μήνυμα ότι κουμάντο στη χώρα κάνει η κυβέρνηση και έχει ξεφύγει από την τροχιά δημοσιονομικού ελέγχου. Η ευκαιρία συσχετίζεται και με το γεγονός ότι είναι βέβαιο ότι η τρόικα είναι σοβαρά εκτεθειμένη στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που την ελέγχει, άρα είναι η ιστορική ευκαιρία για την κυβέρνηση να δείξει πυγμή και να χρεωθεί θετικά το τέλος των δεσμών της χώρας από τους δανειστές.
Με τις παραπάνω ανατροπές είναι βέβαιο ότι η εικόνα του σημερινού σχήματος θα βελτιωθεί τα μέγιστα, λαμβάνοντας υπόψη και το θετικό αντίκτυπο που θα υπάρχει στην αγορά και την οικονομία. Αν δεν εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που της δίνονται, τότε είναι φυσικό επακόλουθο η κυβέρνηση να βρεθεί σε συνεχιζόμενο πολιτικό κώμα μέχρι την τελική κατάρρευση στις εκλογές.
Μόνο τυχαίοι δεν είναι οι υπαινιγμοί, οι δηλώσεις και στο τέλος οι «ειρωνείες» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την αδυναμία διακυβέρνησης, την οικονομική πολιτική και τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και θέλει να βρεθεί στην εξουσία, θεωρεί ότι καταλαβαίνει ότι είναι πολύ πρώιμη η χρονική στιγμή για να αναλάβει. Είμαι σίγουρος ότι αν μπορούσε να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές μέχρι την διεξαγωγή τους στο χρόνο τους θα το έκανε με μεγάλη ευχαρίστηση. Γιατί πολύ απλά φοβάται ότι αν αναλάβει τώρα, λόγω έλλειψης γνώσεων και πολιτικής αυτοπεποίθησης, ο χειρισμός του σε κρίσιμα ζητήματα πολιτικής θα είναι άγαρμπος με αποτέλεσμα να χρεωθούν καταστάσεις που δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι να χειριστούν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν θέλουν μόνο να πέσει η κυβέρνηση ως ώριμο φρούτο, θέλουν να εξομαλυνθούν οι καταστάσεις, ώστε να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, όπως μια στάση πληρωμών, μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της αγοράς και των επιχειρηματιών και μια απότομη προσγείωση στα προβλήματα με αποτέλεσμα στους έξι μήνες της διακυβέρνησης να βρεθούνε εκτός χωρίς καν να το καταλάβουν. Δεν είναι τυχαίο που τον τελευταίο καιρό ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ προσεκτικός και μετρημένος στις δηλώσεις του. Γιατί ξέρει ότι όχι δεν θέλει αλλά δεν μπορεί να σπάσει αυγά και να προκαλέσει την τύχη της χώρας. Γιατί να «σκίσει» ο ίδιος το Μνημόνιο, αφού μπορεί μετά τον Ιούνιο να μην υπάρχει Μνημόνιο.
Άρα μην εκπλαγείτε αν δείτε έναν πιο διαλλακτικό και υπομονετικό Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική. Γιατί δεν είναι αδαής να αναλάβει μια χώρα που αντιμετωπίζει
σοβαρά προβλήματα, ούτε θα κάτσει να βγάλει ο ίδιος τα κάστανα από τη φωτιά.