Δεν είμαι βέβαιος ποιους θα στενοχωρήσω (μαθητές, γονείς ή εκπαιδευτικούς) αλλά ο κύβος ερρίφθη. Ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δημοσιοποίησε σε συναδέλφους του βουλευτές τις σχολικές αργίες που καταργούνται από την προσεχή σχολική χρονιά. Λοιπόν σας πληροφορώ ότι η πρόθεση του υπουργού είναι η κατάργηση δύο αργιών, αυτή του Αϊ-Γιαννιού (επομένη των Φώτων) και αυτή των Τριών Ιεραρχών, των Αγίων των Γραμμάτων, στις 30 Ιανουαρίου. Τώρα, θα πείτε, γιατί καταργούνται μόνο δύο αργίες; Επειδή, όπως μου εξήγησαν, υπάρχει πρόταση να καταργηθούν και μερικές άλλες τοπικές αργίες, ας πούμε του Αποστόλου Ανδρέα, κατά την οποία οι πατρινοί μαθητές είχαν αργία για να τιμήσουν τον πολιούχο άγιό τους.
nnn
Με την κατάργηση των αργιών δεν τελειώσαμε με τα σχολεία, γιατί, όπως έλεγε ο κ. Αρβανιτόπουλος, επεκτείνεται παράλληλα και η σχολική χρονιά. Ετσι δεν αποκλείεται (αν δεν έχει ήδη αποφασιστεί) τα σχολεία να αρχίζουν τα μαθήματα από 1ης Σεπτεμβρίου και να ολοκληρώνεται η σχολική χρονιά είτε στο τέλος Μαΐου είτε στις αρχές Ιουνίου (όπως συνέβαινε τα παλιά καλά χρόνια).
nnn
Το καλύτερο όμως για τα σχολεία σάς το φύλαξα για το τέλος. Ο υπουργός διαθέτει στοιχεία, όπως έλεγε, σύμφωνα με τα οποία αυξήθηκε επικινδύνως το κάπνισμα στα γυμνάσια και στα λύκεια. «Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε ότι κοριτσάκια ετών 14 καπνίζουν αρειμανίως μέσα στο σχολείο» έλεγε. Και τι αποφάσισε; Αρχίζει οσονούπω αντικαπνιστική εκστρατεία σε όλα τα σχολεία, με διαλέξεις, με προβολές βίντεο κτλ. Και επιπλέον θα αρχίσει συστηματικός έλεγχος ώστε να απαγορευθεί η είσοδος πακέτων τσιγάρων ή καπνού σε όλα τα σχολεία. Αφήστε που ορισμένοι καθηγητές έλαβαν τελευταίως ένα αίτημα από μαθητές που ζητούσαν να εξευρεθεί κατάλληλος χώρος καπνίσματος στα σχολεία «γιατί είναι… ανθυγιεινό να καπνίζουμε στις τουαλέτες».


Αβραμόπουλος στο κέντρο

Θα σας περιγράψω ορισμένα αξιοσημείωτα που έγιναν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και δεν τα είδατε στην τηλεόραση. Πρώτα απ’ όλα να αναφερθώ στους καλούς, «επιμελείς» βουλευτές που προσήλθαν μία ώρα προτού αρχίσει η συνεδρίαση για να λάβουν θέση στα μπροστινά έδρανα ώστε να τους βλέπει ο Πρωθυπουργός. Ανάμεσά τους η κυρία Κατερίνα Παπακώστα, ο συνεχώς διαμαρτυρόμενος για τους αγρότες και το γάλα κ. Δάνης Τζαμτζής, καθώς και οι κ. κ. Καρασμάνης, Νεράντζης κ.ά. Στη δεξιά όμως πτέρυγα (εκεί όπου υπάρχουν μόνο τρία έδρανα) κάθησαν δεξιά ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, στο μέσον ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος και αριστερά ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Στην πτέρυγα αυτή συζητήθηκαν ενδιαφέροντα θέματα: ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε στον καθήμενο εκ δεξιών του και στον καθήμενο εξ αριστερών του ότι «κάθεται στο κέντρο επειδή πάντοτε προτιμούσε τον μεσαίο χώρο». Ο κ. Αβραμόπουλος ωστόσο έδειχνε προβληματισμένος λέγοντας ότι «η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και πρέπει όλοι να καθήσουμε να δούμε τι θα κάνουμε» και ο κ. Μητσοτάκης συμφωνούσε ρίχνοντας κάθε λίγο και λιγάκι ματιές στο κινητό του.
Ψήφο στον Αρη

Οσο παράξενο κι αν ακούγεται, οι βουλευτές της ΝΔ διάλεξαν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να επιλέξουν (ιδιωτικώς) υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων. Τη συζήτηση ξεκίνησε μιλώντας με τη γνωστή στεντόρεια φωνή του ο κ. Ι. Ιωαννίδης: «Μόνο ο Αρης μπορεί να νικήσει τις εκλογές, να μαζέψει τους Καμίνηδες, τους Αλμυράδες και γενικά τους κουλτουριάρηδες». Με τον κ. Ιωαννίδη συμφώνησε και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλος (όπως μου αποκάλυψε ο Αρης), όπως και ο κ. Αβραμόπουλος.
Λύκος ο… Γιακουμάτος

Κατά τα άλλα, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κύλησε ομαλά, με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή να χαιρετά σχεδόν όλους με τα μικρά τους ονόματα και με λίγες γκρίνιες από… υπουργούς που δεν μίλησαν και μίλησε μόνον ο Πρωθυπουργός. Οπως και με ορισμένες γκρίνιες επειδή η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς την ομιλία του γραμματέα της ΚΟ κ. Μπούρα. Αυτό μάλλον το έλεγαν χαριτολογώντας, αφού ο κ. Κ. Τασούλας τον επέπληξε επειδή, όπως έλεγε, περίμενε να ακούσει την ομιλία του και δεν έκλεισε εγκαίρως θέση, με αποτέλεσμα να χάσει το αεροπλάνο για τα Γιάννενα. Α, να μην το ξεχάσω: στη μεσαία σειρά των εδράνων κάθησε ο κ. Γερ. Γιακουμάτος και κάποιος συνάδελφός του, προφανώς για να τον πειράξει για την προχθεσινή ατάκα του «σήμερα είμαι ΝΔ…», τον ρώτησε: «Και εσύ εδώ, Γεράσιμε;» Για να λάβει την οργίλη απάντηση του πρώην υφυπουργού: «Ο λύκος πάντοτε βρίσκεται στη θέση του…».
nnn
Η ιστορία που θα σας περιγράψω συνέβη την Πέμπτη το πρωί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ισότητας των Δύο Φύλων και έχει σχέση με τις… σεξιστικές επιθέσεις βουλευτών έναντι άλλων βουλευτών (γυναικών αλλά και… ανδρών). Η πρόεδρος της Επιτροπής κυρία Κατερίνα Παπακώστα ζητούσε να συμπεριληφθούν στον υπό κατάρτιση από την κυρία Μαρία Ρεπούση Κώδικα Καλής Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας των βουλευτών και πειθαρχικές ποινές για τις σεξιστικές επιθέσεις που δέχονται οι γυναίκες βουλευτές από τους άνδρες συναδέλφους τους εντός της αιθούσης του Κοινοβουλίου, έξω από αυτό, στα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά και στα διαλείμματα των τηλεοπτικών εκπομπών. Η βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ κυρία Γεωργία Μπατσαρά (αδελφή του ηγουμένου της Μονής Αγίου Προδρόμου στη Βέροια) ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη και για το αντίθετο, δηλαδή όταν γυναίκες βουλευτές επιτίθενται φραστικά σε άνδρες συναδέλφους τους.

Η πίττα της Ραχήλ

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοπή της πίττας της ΕΡΤ, στην οδό Μεσογείων είχε η κυρία Μακρή Ραχήλ. Όχι αυτή τη φορά δεν βγήκε στα κάγκελα, ούτε συνοδευόταν από την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, ούτε χρησιμοποίησε κάποια ντουντούκα. Η Ραχήλ έτυχε όμως υποδοχής… ήρωα στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, τόσο που ορισμένοι έλεγαν είτε να την κάνουν… σήμα, είτε να αναμεταδίδουν κάθε ομιλία και συνέντευξή τους. Οι απολυμένοι της ΕΡΤ την αγκάλιασαν, την ευχαρίστησαν για τη βοήθειά τους και της έδωσαν ένα μεγάλο κομμάτι πίττας. Μόνον που το φλουρί το κέρδισε ένας της ΠΡΟΣΠΕΡΤ, αλλά αυτό ήταν λεπτομέρειες για την Ραχήλ. Περισσότερο έδωσε σημασία στην παρατήρηση ενός απολυμένου υπαλλήλου ότι «ο λόγος της μοιάζει μ΄αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ». Και ιδού τι απάντησε η Ραχήλ: «Τιμή ενώ είναι σε άλλο κόμμα να λένε ότι μοιάζει ο λόγος μου σε άλλο κόμμα».. Για την ιστορία αναφέρω ότι στην εκδήλωση ήταν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (του Αριστερού Ρεύματος) κκ. Λαφαζάνης και Στρατούλης.

Ζωή και Νεράντζης (πάλι)

Επειδή η αντιπαράθεση της «θορυβώδους» βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Αν. Νεράντζη έχει εξελιχθεί σε …σήριαλ, είμαι αναγκασμένος να μεταδώσω και το νέο «επεισόδιο». Κατά την χθεσινή συνεδρίαση λοιπόν, κατά την οποία η κυρία Κωνσταντοπούλου βρέθηκε μόνη έναντι όλων καθώς απορρίφθηκε η πρότασή της να κληθεί στην Επιτροπή ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την φράση που του απέδωσε ότι θα κάνει «τον βίο αβίωτο» των μεταναστών, ο κ. Νεράντζης ζήτησε να κλείσει τη συνεδρίαση καθώς ξεκινούσε η Κ.Ο. της ΝΔ. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, όπως ήταν επόμενο, αντέδρασε έντονα αποκαλώντας τον «όργανο συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού».

***
Ο κ. Νεράντζης ανταπέδωσε στην βουλευτή χαρακτηρίζοντάς την «γλωσσώδη» και «αυθάδη», ενώ ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνης της επιτροπής προς το πρόσωπό του για τον τρόπο που διεξάγει της εργασίες της Επιτροπής, το οποίο και έγινε κατά πλειοψηφία με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλουν την διαδικασία ως «παρωδία». Οι καυγάδες όμως δεν τελείωσαν εκεί, καθώς η κυρία Κωνσταντοπούλου «απείλησε» τον πρόεδρο της Επιτροπής να μην κλείσει τις εργασίες της επιτροπής πριν τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκείνος την αγνόησε: «Για τις καταγγελίες σας υπάρχει ειδικό δοχείο απορριμμάτων», της είπε προκαλώντας φυσικά πανδαιμόνιο κραυγών εκ μέρους της.

Ποινή πενθήμερης περιφρόνησης…

Είναι ενδεικτικός ο διάλογος μεταξύ τους:
– ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΛΟΥ: Είστε όργανο συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού, παραβιάζετε τα καθήκοντά σας και έχετε υποχρέωση να δώσετε το λόγο και στους βουλευτές.
– ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Η κυρία είναι ταγμένη στο να παρακωλύει το έργο της επιτροπής, η μόνη ποινή που μπορεί να της επιβάλλει κανείς είναι αυτή της… πενθημέρου περιφρονήσεως. ;

HeliosPlus