Ριζική τομή στις δομές της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρεί ο κ. Ν. Δένδιας. Πάνε 30 χρόνια από τότε που «γεννήθηκε» η Ελληνική Αστυνομία από την ενοποίηση της Αστυνομίας Πόλεων και της Χωροφυλακής. Τριάντα χρόνια κατά τα οποία φάνηκε ότι ήταν απαραίτητες κάποιες αλλαγές ενώ δοκιμάστηκαν και άλλα σχέδια.
Έτσι από τότε μέχρι σήμερα όσοι καλύπτουν το αστυνομικό ρεπορτάζ έχουν δει και έχουν ακούσει πολλά. Κυρίως εξαγγελίες επί εξαγγελιών για αλλαγές στις δομές του Σώματος. Άλλες πέτυχαν, άλλες όχι. Θα συμφωνήσουμε επομένως με τον υπουργό στο ότι «στην πράξη» θα κριθεί αν όσα σχεδιάστηκαν αποδίδουν καρπούς και δεν θα εξελιχθούν σε «αλλαγές πάνω στις αλλαγές».
Στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός δήλωσε ότι θα ελέγχεται ο χρόνος ανταπόκρισης σε περίπτωση κλήσης από πολίτη για παροχή βοήθειας. Στην εύλογη ερώτηση πού θα βρει περιπολικά, ειδικά μετά τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών, καθώς αρκετά είναι σε ακινησία λόγω βλαβών, απάντησε χαριτολογώντας: «Δεν μπορώ να γεννήσω περιπολικά». Έτσι χωρίς να απαντήσει ουσιαστικά περιορίστηκε να πει ότι θα κριθούν στην πράξη.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι ο πολίτης δεν θα ακούει τη φράση «δεν έχω περιπολικό να σας στείλω». Μένει να δούμε «στην πράξη» αν όντως θα υπάρχουν περιπολικά και από πού θα «γεννηθούν», πέρα από τις όποιες κατά καιρούς δωρεές ξένων χωρών.
Κάποιοι λένε ότι οι συγχωνεύσεις τμημάτων που ανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επαναφέρουν την ΕΛ.ΑΣ. στα προ 20ετίας πολυδύναμα τμήματα. Ένα μέτρο που ανακοινώθηκε μετά βαΐων και κλάδων αλλά στην πορεία, «στην πράξη», δεν απέδωσε καρπούς και σταδιακά καταργήθηκαν και οι υπηρεσίες επέστρεψαν στην παλαιότερη μορφή τους. Γι’ αυτό μένει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί «στην πράξη» και αν θα έχει αποτέλεσμα, κυρίως προς όφελος του πολίτη.
Από εξαγγελίες πάντως η ΕΛ.ΑΣ., άλλο τίποτα. Συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών, δημιουργία νέων ομάδων σε υφιστάμενες υπηρεσίες όπως στην Άμεση Δράση η σύσταση της ΔΙ.ΑΣ. ενώ υπήρχε ήδη η ομάδα δικυκλιστών «Ζ», η δημιουργία της ΔΕΛΤΑ, της ΟΠΚΕ, ο «αστυνομικός της γειτονιάς» κτλ. Και στην Τροχαία υπήρξαν ειδικές επιχειρησιακές ομάδες, όπως η «Πήγασος» που άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2001 αλλά μέσα σε λίγα χρόνια καταργήθηκε.
Τον Οκτώβριο του 1996 «Το Βήμα» είχε ρεπορτάζ με τίτλο «»Χαρτοβασίλειο» τέλος στην ΕΛ.ΑΣ. Προωθούνται μέτρα απλοποίησης των διαδικασιών έκδοσης παντός είδους δικαιολογητικών με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει η Αστυνομία». Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση… Να κάνουν ηλεκτρονικά αιτήματα -ακόμα και καταγγελίες- οι πολίτες. Μένει να το δούμε «στην πράξη». Όπως έμεινε στις εξαγγελίες και δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη -«στην πράξη» που λέγαμε- και η έκδοση νέου τύπου ταυτοτήτων η οποία είχε υπολογιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2012…
Ορισμένοι θα θυμούνται επίσης τα ειδικά οχήματα τύπου βαν της ΕΛ.ΑΣ. που στάθμευαν σε ορισμένα κεντρικά σημεία –π.χ. στην πλατεία Συντάγματος –για εξυπηρέτηση πολιτών σε θέματα όπως για το γνήσιο της υπογραφής… Τα οχήματα αυτά «στην πράξη» εξαφανίστηκαν.
Κάποιοι ίσως να θυμούνται τις εξαγγελίες του τότε υπουργού κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη για «διερμηνείς μετανάστες στα αστυνομικά τμήματα που θα εξυπηρετούν τους ομοεθνείς τους». Οι μετανάστες στα τμήματα συνεννοούνται ακόμη με τους αστυνομικούς σε «σπαστά» ελληνικά ή αγγλικά.
Κατά καιρούς έγιναν και άλλες εξαγγελίες, όπως για απομάκρυνση αστυνομικών από την υπηρεσία φύλαξης επισήμων. Αρκετοί έφυγαν για να περάσουν στις περιπολίες στους δρόμους, αλλά… «στην πράξη» άλλοι τόσοι επέστρεψαν στις προηγούμενες θέσεις τους.
Κανείς δεν λέει εξ αρχής ότι οι αλλαγές που προανήγγειλε ο κ. Δένδιας μέσω του νομοσχεδίου θα αποτύχουν. Επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας, είναι πλέον φανερό να δούμε αν και τι αποτέλεσμα θα έχει «στην πράξη» το νομοσχέδιο. Και τότε θα επανέλθουμε…