Για να περιγράψουμε τι επικρατεί στα φορολογικά μπορούμε να ανακαλέσουμε την ιστορική δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου: «δεν υπάρχει σάλιο». Οσοι δυσανασχετούν με τέτοιες λαϊκές εκφράσεις, μπορούν να ανατρέξουν σε όσα διαπιστώνει τοΓραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού: «περαιτέρω άσκηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη βαριά φορολογουμένων, δεν συνεπάγεται περισσότερα φορολογικά έσοδα λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας και ενίσχυσης της φοροδιαφυγής».
Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν τρεις μέρες προθεσμία για να πληρώσουνπέντε διαφορετικούς φόρους. Εως την Παρασκευή θα πρέπει να πληρώσουν φόρους εισοδήματος, ακινήτων και φόρους πολυτελείας. Οποιος δεν έχει το ρευστό καλείται να κάνει διακανονισμό. Ξέρετε φυσικά ποια είναι αυτά τα χρήματα: είναι μέρος του περίφημου πρωτογενούς πλεονάσματος. Δηλαδή από όλους τους υπολογισμούς επί χάρτου έλειπε η βασική αρχή: ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.
Ακόμη κι ένα παιδί του δημοτικού μπορεί να καταλάβει την απλή, μπακαλίστικη αλλά ρεαλιστική παράμετρο. Ο μέσος έλληνας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του για δυο λόγους: οι υποχρεώσεις αυξήθηκαν απροειδοποίητα και κατακόρυφα ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε το εισόδημα. Οι πιο τυχεροί έχασαν το 20% του εισοδήματος. Η κρίση δημιούργησε ένα εκατομμύριο ανέργους και ενάμισι εκατομμύριο εργαζόμενους που πληρώνονται με καθυστέρηση. Δεν βγαίνουν τα νούμερα: δεν έχουν από πού να κόψουν όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι.
Ας δούμε λοιπόν τα βασικά σημεία της καταγραφής, όπως έγινε από το ειδικό επιτελείο της Βουλής:
Ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα
Ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές.
Οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές είναι μεγαλύτεροι λόγω της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης καθώς επιβάλλεται επιπλέον φόρος από 1% έως 4%.
Το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα επταπλασιάστηκε από το 2009 φτάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ από μόλις 500 εκατ. ευρώ.
Στα ακίνητα προστέθηκε και ο φόρος υπεραξίας.
Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας αυξήθηκε από το 2010 τέσσερις φορές.
Τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν από το 2010 δύο φορές, ενώ οι φόροι στα καύσιμα τρεις φορές.
Η εξίσωση των φορολογικών συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε αύξηση των φόρων κατά 450%.
Μπορεί άραγε να ελπίζει η κυβέρνηση ότι θα εισπράξει όλα αυτά που έχει επιβάλλει; Μάλλον όχι. Η ιδέα των αυστηρών προστίμων δεν θα βοηθήσει. Αν καταφέρουν λοιπόν να εισπράξουν παραπάνω από τα μισά θα πρέπει να ομιλούν για πρωτοφανές πλεόνασμα.