Μέρα με τη μέρα, σε μια εποχή κρίσης, οι εξωγωγές των ελληνικών τυριών κερδίζουν έδαφος και τη θέση που τους αξίζει στις διεθνείς αγορές. Τα στοιχεία, που συγκέντρωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και επεξεργάστηκε το τμήμα στατιστικής του Ελληνικού Οργανισμού Εξαγωγικού Εμπορίου ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το 2013.

Κατά την διάρκεια του διαστήματος Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013 εξήχθησαν από την χώρα μας 11.749,68 τόνοι τυροκομικών προϊόντων, αξίας 64.944,38 χιλιάδων ευρώ, έναντι 10.453,73 τόνων φέτας και άλλων τυριών που εξήχθησαν το πρώτο τρίμηνο του 2012 και απέφεραν αξία 56.993,47 χιλιάδων ευρώ, με την μεταβολή να διαμορφώνεται στο εν λόγω θετικό ποσοστό για το 2013.

Με πανάρχαια παράδοση στο ενεργητικό τους και βαρύ πυροβολικό τη φέτα και την κρητική γραβιέρα, τα ελληνικά τυριά κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε 35 χώρες, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εκτός, με τις εξαγωγές μας να απλώνονται σε πέντε ηπείρους, συγκεκριμένα σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Ωκεανία, και Βόρεια Αμερική.

Για πολλά χρόνια το ελληνικό κράτος και οι παραγωγοί υποτίμησαν τη δύναμη τόσο της τυποποίησης, όσο και της εξαγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα ελληνικά τυριά θεωρούνται ήδη από πολλούς το κρυφό χαρτί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Και ενώ οι αριθμοί των εξαγωγών των ελληνικών τυριών είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, οκτώ χρόνια μετά την αναγνώριση της φέτας ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) άλλος ένας επίδοξος μνηστήρας, ο Καναδάς, έρχεται να απειλήσει, πιο σοβαρά πλέον από κάθε άλλη φορά, το ελληνικό τυρί. Μια προσπάθεια που μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και για άλλα ΠΟΠ τυριά ανάμεσα τους και τα κρητικά τυριά.

Η Κρήτη μας έχει στην φαρέτρα της ως ΠΟΠ την γραβιέρα, την ξινομυζήθρα και το πηχτόγαλο και πρέπει να τα διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού κατοχυρώνοντάς τα σε διεθνές επίπεδο. Μια ενέργεια που έπρεπε να γίνει πριν από χρόνια και ευτυχώς έχει ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο από την Περιφέρεια Κρήτης.

Πέρα όμως από τις όποιες ενέργειες διεθνούς κατοχύρωσης των κρητικών τυριών τα γαλακτομικά προιόντα του νησιού μας θα πρέπει να αποκτήσουν το δικό τους brand name και το οποίο θα τα καταξιώσει στις διεθνείς αγορές καθώς η ποιότητα, η θρεπτική τους αξία και η ανταγωνιστική τους τιμή μπορούν να ωφελήσουν πολλαπλώς τους κρητικούς παραγωγούς σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης όπου η φαντασία, η πρωτοτυπία, οι ομαδικές πρωτοβουλίες και εξαγωγικές προσπάθειες θα βγάλουν απο την αφάνεια ενα προιόν που μπορεί να γίνει ο …”λευκός χρυσός” για την Κρήτη.

Και για να γίνει αυτό επιχειρηματίες του κλάδου, εξαγωγείς και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αναζητήσουν νεα δίκτυα διανομής και δρόμους στην εγχχώρια και ξένη αγορά όπου με οργανωμένες επικοινωνιακές και διαφημιστικές καμπάνιες θα προωθήσουν τα τυριά μας με απώτερο στόχο τη δημιουργία δικών μας δικτύων διάθεσης των γαλακτοκομικών μας προιόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Απο τις Παγκρήτιες έρευνες που έχω διεξάγει κατα καιρούς για τον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία του νησιού μας έχει προκύψει ένα και μοναδικό συμπέρασμα. Οι κρητικοί αναζητούν ευκαιρίες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας με βάση τον πρωτογενή τομέα και απο την πολιτεία αναμένουν οικονομικές λύσεις στήριξης προκειμένου να μπορούν πλέον, ομάδες παραγωγών, να πωλούν τυποποιημένα και πιστοποιημένα προιόντα.

Όπως και νάχει, η Κρήτη έχει την ευλογία να παράγει προιόντα- ανέμεσα τους και τα τυριά μας- με ποιότητα. Αυτό που απομένει σε μας είναι να τα κανουμε περισσότερο ξακουστά βασιζόμενοι σε μια σύγχρονη επιχειρηματική μεθοδολογία πώλησης, διαφήμισης και προώθησης.

* Ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης είναι πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Νομού Ηρακλείου και Α’ Διοικητής Νοσοκομείου Ιεράπετρας.