“Οι ιδιώτες επενδυτές που σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα δεν θα το κάνουν προς το παρόν και για πάνω από δέκα χρόνια”! Σε αυτή τη διατύπωση βόμβα κατέληξε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμά του κατά τη διάρκεια της μακράς ακρόασής του από την επιτροπή της Ευρωβουλής που διερευνά τις πράξεις της τρόικας στην Ελλάδα και τις άλλες μνημονιακές χώρες.

Πρόκειται ασφαλώς για εκτίμηση – βόμβα, ιδίως όταν την κάνει ο κατεξοχήν ίσως αρμόδιος ευρωπαίος παράγοντας. Γιατί, επί της ουσίας, αποδομεί πλήρως την “αποτελεσματικότητα” και την “επιτυχία” του ελληνικού προγράμματος, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση εξαρτάται πολλαπλά από την ελπίδα επενδύσεων: όχι μόνον για να εισερεύσει χρήμα στα κρατικά ταμεία και να πιαστούν οι στόχοι, που δεν θα πιαστούν, αλλά και για να αρχίσει να κινείται κάτι στην οικονομία και να υποχωρήσει η ύφεση, που δεν θα υποχωρήσει.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Ρέγκλινγ όλα αυτά δεν πρόκειται να συμβούν για τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια. Και αυτό οφείλεται κυρίως στη δομή του κρατικού χρέους το οποίο ακριβώς για όλη αυτή την περίοδο θα βρίσκεται σε πρωτοφανή διόγκωση εξαιτίας φυσικά του ίδιου του προγράμματος “σωτηρίας” της χώρας.

Με άλλα λόγια, για όλο αυτό το διάστημα, για “πάνω από δέκα χρόνια”, η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει. Τόσο απλά. Και όλα τα υπόλοιπα, είναι μόνο κουβέντες του αέρα. Γιατί προσοχή: μην ξεχνάμε ποιος μιλάει. Οχι, δεν μιλάει ο Κρούγκμαν που είπε χθες από την Ιρλανδία ότι το ευρώ είναι ένας ζουρλομανδίας ο οποίος υπηρετεί τη Γερμανία και καταστρέφει το νότο της Ευρώπης. Δεν μιλάει κανένας “αντιμνημονιακός” ή ευρωσκεπτικιστής ή αντιγερμανός ή οτιδήποτε τέτοιο.

Μιλάει ένας κορυφαίας σημασίας γερμανός παράγοντας με καθοριστικά κρίσιμη θέση στις αρμόδιες ευρωπαικές δομές. Δεν μας λέει φυσικά κάτι νέο: απλώς μας λέει κάτι που αδειάζει πλήρως την αβάσιμη ψευτοαισιοδοξία της κυβέρνησης για την πορεία της χώρας. Και την αδειάζει από μέσα.

Κατά τα λοιπά, το δήθεν succes story της Ελλάδας συνεχίζεται. Δυστυχώς…

Υ.Γ.: Προς τιμή του ο Ρέγκλινγκ έχει πει κι άλλες μεγάλες αλήθειες για την ελληνική υπόθεση. Οπως όταν το 2012 δήλωνε ότι το Βερολίνο οφελείται από την ελληνική κρίση και ότι η ελληνική διάσωση δεν έχει στοιχίσει ούτε ένα ευρώ στους Γερμανούς φορολογουμένους, όπως μπορεί να δει κάθε αναγνώστης στο παρακάτω άρθρο.

Ομως, δυστυχώς, εμείς κάνουμε ότι όλα αυτά δεν τα ακούμε και βαδίζουμε με επιμονή και σταθερότητα προς την καταστροφή…