από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Να ξεχάσουμε… τους μονόδρομους

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τώρα που χαμήλωσαν οι προβολείς  της τελετής έναρξης,  ας δούμε και την ουσία. Η 5η Ελληνική Προεδρία, όπως και κάθε Προεδρία, μετά την αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, έχει περιορισμένες δυνατότητες να επηρεάσει τον προκαθορισμένο σχεδιασμό της ΕΕ  ή να αναδείξει δικές της θεσμικές πρωτοβουλίες.

Θεωρώ όμως ότι η συγκυρία, με τις  ιδιαίτερα κρίσιμες για την προοπτική της Ευρώπης  ευρωεκλογές, και με προεδρεύουσα την χώρα που αποτέλεσε το πεδίο ασκήσεων αντιμετώπισης της κρίσης, επιτρέπουν και επιβάλλουν μια  ελληνική πρωτοβουλία έξω από τις διαδικασίες και κανόνες της ευρωγραφειοκρατίας.  Μια εθνική παρέμβαση με διεθνή  και ευρωπαϊκή  διάσταση, υπό το φώς της προεδρίας, 

Η πρόταση του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του χρέους, η σχετική ερώτηση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών και η απάντηση του κ. Σόιμπλε «Forget it Yannis», αποτυπώνουν το δράμα της Χώρας που συνεχίζει - τέσσερα χρόνια μετά - να βαδίζει χωρίς δικό της σχέδιο και με τους άλλους να ορίζουν την τύχη της.  Ταυτόχρονα  αναδεικνύουν την ανάγκη  να υπάρξει μια δημόσια παρουσίαση θέσεων και υπεύθυνη συζήτηση πάνω σε τεκμηριωμένες  εναλλακτικές προτάσεις που υπάρχουν για να βγούμε απο την κρίση και να μπούμε στην νέα εποχή. Οφείλουμε όλοι να εξαντλήσουμε  κάθε δυνατότητα διεξόδου.

 Η ιστορία μας διδάσκει. Τόσο κατά τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στην Συνθήκη των Βερσαλλιών, μετά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο,  όσο και κατά τη συνδιάσκεψη του Μπρέτον Γούντ στη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε σύγκρουση εθνικών συμφερόντων αλλά και αντιπαράθεση σε οικονομικά σχέδια που αφορούσαν στη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ειρήνη.

Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της συνδιάσκεψης του Μπρέτον Γουντς υπήρξαν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις: το αμερικανικό σχέδιο Γουάιτ και το βρετανικό σχέδιο Κέινς.

Το πρώτο απέβλεπε στη ισχυροποίηση του δολαρίου  και διατύπωνε ένα ελάχιστο θεσμικό πλαίσιο παρέμβασης που αφορούσε την ισορροπία στην παγκόσμια οικονομία. Το δεύτερο  που ήταν πολύ πιο φιλόδοξο και ήθελε να αποφύγει την επανάληψη των δεινών του μεσοπολέμου, προέβλεπε ένα λογιστικό παγκόσμιο νόμισμα, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης των ελλειμμάτων ή πλεονασμάτων των ισοζυγίων πληρωμών, σχέδιο που προσέβλεπε σ τη μακροχρόνια ισορροπία των κρατών – μελών του συστήματος.  Επεκράτησε το πρώτο, που αποτύπωνε τη βούληση της νέας αναδυόμενης δύναμης.

Σήμερα μετά από τέσσερα  χρόνια μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης στην ΕΕ, από την μια πλευρά υπάρχει η ομόφωνη (!) απόφαση  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την δημοσιονομική προσαρμογή  και από την άλλη  ΔΝΤ, διεθνή ινστιτούτα, νομπελίστες και κορυφαίοι οικονομολόγοι που διαφωνούν, ανησυχούν ή προβλέπουν την καταστροφή, προτείνουν, χωρίς όμως να έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα μία ενιαία επεξεργασμένη αντιπρόταση . (Προφανώς δεν αναφέρομαι στις αδιέξοδες και ανέξοδες κορώνες λαϊκισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη. Να θυμίσω όμως ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαΐου το 2010 επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την υπάρχουσα τότε ακαδημαϊκή έκθεση των “Bocconi Boys” Alesina – Ardagna, η οποία αναγόρευε την δημοσιονομική προσαρμογή και την λιτότητα ως μόνο τρόπο εξόδου από την κρίση.

Να ετοιμάσουμε λοιπόν και εμείς σήμερα, ένα ακαδημαϊκό αντίπαλο δέος που θα αποτελέσει πολιτικό εργαλείο για το Συμβούλιο Κορυφής του Μαΐου 2014. Αυτό που αν θέλει, μπορεί να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση, είναι να οργανώσει στο περιθώριο της Προεδρίας μια διεθνή συνδιάσκεψη με θέμα την έξοδο από τη κρίση και τη  διαχείριση του «εθνικού χρέους» στην ΕΕ.

Στη συνδιάσκεψη αυτή θα πρέπει να προσκληθούν και να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα επιλεγμένα ινστιτούτα, ακαδημαϊκοί, νομπελίστες και πρώην αρχηγοί κρατών που δεν έχουν πια να διαχειριστούν εθνικές προτεραιότητες, και φυσικά παράγοντες του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι. Το ζητούμενο θα είναι μια ακαδημαϊκή και πολιτική νέα πρόταση,  με οικονομικά και κοινωνικά επιχειρήματα για την αντιμετώπιση του χρέους, μέσα από πολιτικές υποστήριξης της ανάπτυξης, με οργανωμένο σχέδιο για την παραγωγή, τις εξαγωγές και το αναγκαίο δίκτυο κοινωνικής συνοχής.

Ιδέες και θέσεις υπάρχουν πολλές. π.χ.  Για τη διαχείριση του χρέους υπάρχουν σημαντικές προτάσεις από Έλληνες οικονομολόγους ( όπως των Δ.Βαγιανού, Ν.Βέττα, Κ.Μεγήρ: Η πρόταση για τα συμβόλαια μείωσης του χρέους με βάση τις μεταρρυθμίσεις), μέχρι πολιτικές που είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν, (όπως με την Γερμανία που πλήρωνε για το χρέος της σε ετήσια βάση πόσο μικρότερο ή ίσο του 1/20 των εσόδων της από τις εξαγωγές).

Το σχέδιο αυτό για την διαχείριση του χρέους, που θα συνδυάζεται με πολιτικές εξισορρόπησης των πλεονασμάτων και των ελλειμμάτων στην Ευρώπη, αλλά και με σχέδιο δημοσίων επενδύσεων ευρωπαϊκής κλίμακας με τα μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα, βασίζεται στην παραμονή της χώρας στο ευρώ, και μπορεί να δώσει την βάση για την αναγκαία εθνική συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό αποτελεί τμήμα του εθνικού σχεδίου συγκρότησης της Χώρας, όπου οι μεταρρυθμίσεις και αλλαγές,  είναι διαρκής και δική μας ευθύνη.

Συμβολικά την συνδιάσκεψη αυτή, θα ονόμαζα «Σύνοδο Νυμφαίου» , από την μικρή κωμόπολη στη Βόρεια Ελλάδα που ήκμασε,  κάηκε, εγκαταλείφθηκε και σήμερα αποτελεί και πάλι, ένα κόσμημα αισθητικής και ένα παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης. Και αυτό γιατί τοπικοί ηγέτες και ενεργοί πολίτες, ονειρεύτηκαν, σχεδίασαν, τόλμησαν και κυρίως συμφώνησαν μεταξύ τους στις δύσκολες στιγμές.  

Το Μάιο τελειώνει το μνημόνιο. Το Μάιο η Χώρα πρέπει να έχει μια ελληνική  πρόταση με διεθνή υποστήριξη.  Η πολιτική πρέπει και μπορεί να δώσει λύσεις εκτός του μονοδρόμου «Forget it Yannis».  Κάποιοι θα πουν  ότι δεν χρειάζονται παρόμοιες πρωτοβουλίες, κάποιοι άλλοι ότι δεν προλαβαίνουμε, κάποιοι ότι υπάρχουν πιο καυτά θέματα.…. Αν νοιώθουν έτσι, τότε να μην απορούν γιατί ο λαός μας αναζητά την  ελπίδα στο άγνωστο, γιατί ισχυροποιούνται οι αρνητές της Ευρώπης και της δημοκρατίας.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (32)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΟΙ 58 ΦΩΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ | 14/01/2014 12:21
  Καμία ιδέα δεν μπορεί να υιοθετηθεί ως βάση μιας νέας εθνικής πολιτικής, αν δεν προκύψει μετά από επεξεργασία και προοώθησή της από μια ευρύτερη συλλογικότητα. Στην σημερινή εποχή της πολιτικής σχιζοζοφρένειας, οι μεμονωμένες φωνές, ακόμα και αν διατυπώνουν σοφές απόψεις, ηχούν ως ψίθυροι μέσα στο πανδαιμόνιο των κραυγών του λαϊκισμού. Είναι μοναχικός ο δρόμος που διαλέξατε. κυρία Διαμαντοπούλου – και ο μοναχικός δρόμος είναι ο κατ’ εξοχήν μονόδρομος.! Χρειάζεται συστράτευση για να παραχθεί εκ νέου ζωή στην πολιτική έρημο. Είθε, οι 58 να σας φωτίσουν τον δρόμο
  pp
  απάντηση45
   
   
  αποχωρειστε κυρια μου | 13/01/2014 23:00
  Ναρκισσισμος,αυταρεσκεια,ματαιοδοξια,αμορφωσια,πεποιθηση υπαρξης σε αλλον πλανητη,ατοπες πεπαλαιωμενες θεσεις,ξυλινος απανθρωπος λογος...απλα..πασοκ. θα δεχομουν 100 κρισεις και χρεοκωπιες αρκει εσεις και οι ομοιοι σας πολιτικαντηδες-τσιφλικαδες-κρατικοδιαιτοι να καταδικαστειτε με συνοπτικες διαδικασιες σε ισοβια ισοβιων.επιτελους εξω απο την πατριδα μας!!!
  δασκαλος27
  απάντηση85
   
   
  Kalinixta Annoula | 13/01/2014 19:23
  Annoula mporoume kai xwris esena! Prosexe min se xtipisei i porta pou kleinei sta moutra sou!
  Nikos
  απάντηση2219
   
   
  Σωστά αλλά | 13/01/2014 18:54
  Σωστά τα λέτε κυρία Διαμαντοπούλου, αλλά δεν τα λέτε όλα. Γιατί; Το έξω και κάθε προσπάθεια που θα γίνεται έξω δεν μπορεί να υποσκελίζει το μέσα. Eνας βασικός λόγος του forget it yannis είναι, πως οι έξω βλέπουν, πως αυτά που γίνονται μέσα είναι πολύ λίγα και γίνονται απελπιστικά αργά σε σχέση με το πώς θα έπρεπε να γίνουν και πόσο γρήγορα θα έπρεπε να γίνουν. Δηλαδή, με λίγα λόγια, εξακολουθούμε να μην είμαστε σοβαροί και φερέγγυοι. Και αν αύριο, με μαγικό τρόπο, βρεθούμε χωρίς χρέος τίποτα δεν θα αλλάξει. Τίποτα, αν δεν γίνουν ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό σύστημα, παιδεία, υγεία, διοίκηση, δίκαιο, αστυνομία. Η χώρα χρειάζεται επανίδρυση, για να αρχίσει να λειτουργεί.
  Κατερίνα Δ. από εξωτερικό
  απάντηση234
   
   
  Forget it Anna | 13/01/2014 18:18
  Το ίδιο τροπάρι "με αλλα λογια να αγαπιόμαστε" σε νέες (πολύ χειρότερες) συνθήκες? Όσο και ωραία να ακούγεται μια "Συνδιάσκεψη του Νυμφαίου" τι θα λες εκει διαφορετικό κοπέλα μου που δεν το ξαναματαείπες και δεν το ξαναγεύτηκες (και εμείς κάπως "διαφορετικά") τα τελευταία 20 χρόνια? Forget it Annoula, είσαι πλέον παλαιάς κοπής
  Περαστικός
  απάντηση228
   
   
  Εγώ πάντως ... | 13/01/2014 18:11
  ... προσπαθώ να ξεχάσω εσάς και τους προκατόχους σας στο Υπ. Παιδείας, κυρία Διαμαντοπούλου! Με τι εργασία είπαμε οτι είχατε ασχοληθεί ποτέ στη ζωή σας;;;
  Άνεργος φιλόλογος
  απάντηση2314
   
   
  Πιο ΠΑΣΟΚ δε γινεται | 13/01/2014 18:01
  Τελικα ειστε αδιορθωτη! Συνεδρια, κουβεντες, ιδεες (αναθεμα τες), συμποσια, δειπνα κτλ. Δουλεια ποτε κα Διαμαντοπουλου? Αντι να πιεσετε ολοι εσεις που ριξατε τον τοπο εξω (κυρια ευθυνη εχετε εσεις οι πολιτικοι και δευτερευοντως εμεις που σας ψηφιζαμε) ωστε να συμμαζεψετε το Δημοσιο που φτιαξατε και εχει φεσωσει ολον τον κοσμο (ντοπιο και ξενους), εσεις ονειρευεστε συνεδρια! Τον αραπη κι αν τον πλενεις το σαπουνι σου χαλας. Το καλυτερο που εχετε να κανετε, ειναι να αποχωρησετε ηρεμα και να ευχεστε οι επομενες γενιες να μη γυρισουν εναντιον σας καποια στιγμη.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση2217
   
   
  ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ | 13/01/2014 17:16
  ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ. ΕΙΝΙΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ!
  ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ κ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  απάντηση1621
   
   
   
  Έτσι είναι... | 13/01/2014 16:48
  Σωστή πρόταση, σωστόςνκαι ο συμβολισμός "Νυμφαίο", αρκεί να μην μείνει στων ανέμων τη διάθεση...
  CMassalas
  απάντηση2113
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Κα Διαμαντοπουλου μου | 13/01/2014 15:37
  Ειλικρινα θα εμπαινα στο κοπο να σχολιασω το αρθρο σας αν εβλεπα οτι εχετε κοψει δεσμους με το αμαρτωλο παρελθον και περιβαλλον σας ,αλλα οχι!Δυσκολα ξεφευγει κανεις.Οποτε μηπως αδικα γραφετε?
  Avaki
  απάντηση2222
   
   
  Μια σοβαρη προταση | 13/01/2014 15:02
  Ειμαστε Ελληνες...και ειμαστε αλλεργικοι σε καθε σοβαρο ανθρωπο... μας αρεσει η Ραχηλ Μακρη,ο Αργυρης Ντινοπουλος..και αλλοι πολλοι.. Αννα Διαμαντοπουλου εισαι ο πιο σοβαρος πολιτικος.... η μετταρυθμιση στην παιδεια ειναι απο τις πιο σοβαρες προσπαθειες που εχει κανει πολιτικος.. Στο Υπουργειο παιδειας εμεις το καταλαβαμε....ΑΡΓΑ
  Εκαιδευτικος
  απάντηση3025
   
   
  το θεωρημα του παπαγαλου κι αλλα πολλα.... | 13/01/2014 14:19
  βαρεθηκαμε να διαβαζουμε αρθρα,ιδεες-οχι φρεσκες-ανθρωπων που βρισκονταν στον πυρηνα της εξουσιας πολλα χρονια,απομακρυνθηκαν πιστευοντας πως μ'αυτον τον τροπο αναβαπτισθηκαν και μεταλλαχθηκαν σε κατι νεο. Κανενα ενδιαφερον καινουργιο προσωπο... Δεν μας λειπουν οι ιδεες,οι βαρετες θεωριες,τα κινηματα,οι πολιτικες κινησεις η ζυμωσεις,μας λειπει η εμπνευση και το οραμα. Μας λειπει η επαφη σας με την καθημερινοτητα,την απελπιστικη καθημερινοτητα που ολοι εσεις δημιουργησατε και φαινεστε παντελως αποστασιοποιημενοι απο αυτην. Νομιζετε οτι οι μακροσκελεις βαρετες θεωριες σας προσθετουν το παραμικρο μοριο σκεψης σε ανθρωπους που βρισκονται στην δινη πολλαπλων προβληματων. Ξυπνηστε Λυσεις θελουμε.
  e.
  απάντηση2912
   
   
  για να δουμε | 13/01/2014 14:03
  καλή ιδέα.
  jimmy s
  απάντηση1814
   
   
   
  ANNOYΛΑ | 13/01/2014 13:44
  ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ
  FOTOCOPPIA
  απάντηση2722
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αξιζει να προσπαθησουμε | 13/01/2014 12:52
  Μια σοβαρή πρόταση για την χώρα, που βέβαια θα αφορίσουν οι διάφοροι "ξερόλες". Ολοι αυτοί που νομίζουν ότι φτανει η επικοινωνιακη διαχείριση των αριθμών, και όλοι εκείνοι που αμήχανοι ειρονευονται κάθε πρόταση ουσίας. Η αναζήτηση σοβαρών απόψεων στα οικονομικά, κοινωνικά και διεθνή προβλήματα, από ανθρώπους που διαθέτουν γνώσεις, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει σοβαρη τεκμηρίωση στις ελληνικές και ευρωπαικές επιλογές. Ολα τα άλλα είναι για να περνά η ώρα. Το γυναικείο μυαλό δούλεψε και πρότεινε ... Τι λένε Κυβερνηση και Αντιπολίτευση; Ακομη και αν δεν δώσει ολες τις απαντησεις, μια σοβαρη Συνδιάσκεψη θα πείσει ολους ότι η Ελλάδα προσπαθεί
  γιωργος
  απάντηση2811
   
   
   
  Καλές Ελιές ; | 13/01/2014 12:15
  Ωστε οι Ελιές ψάχνουν για νέες προτάσεις για την Ελλάδα ; Τώωρα ;;; Γιατί εδώ και καιρό , δεν είδα να μας προτείνετε τίποτα . Μονόδρομος σημαίνει να βγάζουμε τους ίδιους και τους ίδιους με κάθε φορά από μια νέα θεωρία διάσωσης της πατρίδας !!! Αρκετά μας σώσατε ως τώρα !!!
  Γιάννης
  απάντηση2924
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Θα προτιμούσα να .. | 13/01/2014 12:12
  ξεχάσουμε και εσένα.
  Διπλόδρομος
  απάντηση3528
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  .. | 13/01/2014 12:07
  Δεν μπορώ να πώ ότι έγινα σοφότερος διαβάζοντας αυτό το πράγμα. Μού έρχεται στο νού το τραγούδι: Απορώ με σένα,.. απορώ..Λένε για την γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους, είναι ώρα να αντιμετωπίσουμε την γραφειοκρατία της Ε.Ε. αρκετά πιά τόσα λεφτά πεταμένα..
  G.
  απάντηση3023
   
   
  κρατιέμαι | 13/01/2014 11:56
  Επειδή μέχρι να «εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα διεξόδου», ο λαός θα έχει ήδη εξαντληθεί ή καλύτερα δεν θα υπάρχει και επειδή κάθε φορά εμφανίζεστε με «νέες» προτάσεις της ίδιας πολιτικής, μέσα σ ένα πλαίσιο που καταρρέει και συνθλίβει ανθρώπους καθημερινά...ε, άσε μας κυρά μου...Πάρτε τους οπαδούς σας και μπρός!
  νεοφιλελές
  απάντηση2026