Μπορεί οι γραφές να θέλουν άλαλα τα χείλη των ασεβών, όμως, εν προκειμένω, τη μιλιά τους έχουν χάσει τα χείλη – και τα πλήθη – των αφελών: όλων εκείνων που για χρόνια πίστευαν και εξέφραζαν με πάθος και κενή βεβαιότητα την άποψη ότι ο σχηματισμός μιας γερμανικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή των σοσιαλδημοκρατών θα άλλαζε τη δήθεν “δεξιά” γερμανική πολιτική της Μέρκελ. Αστειότητες: η γερμανική πολιτική είναι μία, είναι ενιαία, είναι εθνική και όλα τα άλλα, όπως φυσικά και το να τη βαφτίζουμε “ευρωπαική”, είναι για να κοροιδευόμαστε.

Εκτοτε, οι διαψεύσεις ήρθαν βροχή, με τελευταία εκείνη από τον νέο υπουργό Εξωτερικών του Βερολίνου, ο οποίος δήλωσε από ελληνικού εδάφους την πεποίθησή του για το πόσο καλή είναι η τρόικα, πόσο απαραίτητη αλλά και πόσο…νομιμοποιημένη! Κι αυτά, για να καταλήξει στο δια ταύτα που δεν είναι άλλο παρά η γερμανική απάντηση στα όσα προπαγανδιστικά ψελίζει η ελληνική κυβέρνηση: ξεχάστε την όποια συζήτηση περί κατάργησής της…

Σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φραντς Βάλτερ Σταϊνμάγερ, η τρόικα “είναι ένα σημαντικό όργανο που προέρχεται από δημοκρατικά νομιμοποιημένους θεσμούς”. Και πρόκειται να τελειώσει ο ρόλος της; “Όχι… Παρά την κριτική που ασκείται από πλεράς Ελλάδας και από πλευράς άλλων κρατών μελών αναφορικά με τη νομιμοποίηση της τρόικας, θα πρέπει να πούμε ότι η Τρόικα είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα πολύ σημαντικό όργανο»…

Φυσικά, όλα αυτά χαλάσανε εντελώς τη σούπα της ελπίδας για ένα νέο κλίμα. Και για όσους δεν κατάλαβαν, ήρθαν ταυτόχρονα και σειρά από δηλώσεις κυβερνητικών βουλευτών και άλλων υψηλών παραγόντων από το Βερολίνο, αλλά και μπαράζ γερμανικών δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα ασφαλώς και δεν πρόκειται να “βγει” στις αγορές το 2014, προφανώς θα χρειαστεί και νέα βοήθεια και σίγουρα αυτή η βοήθεια θα απαιτήσει και νέο “μνημόνιο”.

Ασφαλώς, η ελληνική πολιτική επιμένει να παρουσιάζει την κατάσταση εντελώς διαφορετικά. Εχει συνηθίσει να μην λέει την αλήθεια – είναι ένα παλιό χούι που δεν έχει αλλάξει.

Αλλωστε, δεν υπάρχουν μόνον οι γραφές: υπάρχει και η λαική σοφία: πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι…