από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Ραγιάδες και Λοχίες: Φτάνει πιά!

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Εκτεταμένη η φοροδιαφυγή.  Οι νέοι φόροι διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Ανάγκη αποτελεσματικότερης είσπραξης των υπέρογκων δημοσίων εσόδων εδώ και τώρα. Και ποιά είναι τα σχετικά μέτρα που θα αυξήσουν τη φοροεισπραξιμότητα;  Το Υπουργείο Οικονομικών απαντά: "Συγχώνευση εφοριών και περιορισμός του αριθμού των εφοριακών στις ΔΟΥ για να κάνουμε ... οικονομίες!"  Δηλαδή το αντίθετο από ό,τι επιτάσσει η κοινή λογική!!!

"Καμμία παράταση δεν θα δοθεί!". Και σχεδόν πάντοτε δίνεται, γιατί κανείς πλέον δεν τους πιστεύει και πληρώνουν όλοι την τελευταία στιγμή μήπως στο μεταξύ αλλάξει κάτι. Αλλά και διότι οι νόμοι συντάσσονται στο γόνατο από κάποιους ημέτερους υπηρεσιακούς ή από άσχετους συμβούλους, αυταρχικά και χωρίς προηγούμενο διάλογο με τις ενδιαφερόμενες τάξεις και χρειάζονται κάμποσες "Ερμηνευτικές Εγκύκλιοι" για να γίνουν λειτουργικοί . Εξ άλλου οι νόμοι αλλάζουν συνεχώς σαν τα πουκάμισα. Κατά τα άλλα  περιμένουμε να γίνουν αξιόλογες επενδύσεις!...  Αυτό λέγεται Ελλάδα του 21ου αιώνα και μέλος των 18 της Ευρωζώνης!

Τις ανεύθυνες σπατάλες θάπρεπε να αναζητήσουν (μαζί με τις σχετικές ευθύνες) στα δισεκατομμύρια που σπαταλήθηκαν για την (πλημμελέστατη και με μεγάλη καθυστέρηση) μηχανογράφηση των οικονομικών υπηρεσιών του Κράτους και ιδιαίτερα του ΚΕΠΥΟ. Εισαγάγαμε την πληροφορική αλλά παράλληλα συσσωρεύουμε και το χαρτομάνι! Τις οικονομίες (για το κράτος αλλά και για τον μεμονωμένο πολίτη) θάπρεπε να τις κάνουν και από το χαρτί, τις άσκοπες  εκτυπώσεις, τα μελάνια και τις φωτοτυπίες και πάντως όχι από τον αριθμό των υπαλλήλων που εξυπηρετούν τους πολίτες.  Όσο για τους κατοίκους  των νησιών όπου καταργήθηκαν οι ΔΟΥ, άς ταλαιπωρούνται:  Αυτοί ... ατύχησαν!

Καταταλαιπωρείται λοιπόν ο κόσμος.  Ώρες ολόκληρες σε διπλές και τριπλές ουρές για να συμπληρωθούν οι "αναγκαίες" υπογραφές. 'Ολοι αγανακτισμένοι, φορολογούμενοι και εφοριακοί  αισθάνονται υποζύγια. Εκατομμύρια οι χαμένες εργατοώρες. Αλλά στον τόπο αυτό δεν υπάρχει συνείδηση χρόνου και κόστους:  Ας αναλογιστούμε πόσες εργατοώρες χάνονται και πόσες βενζίνες σπαταλώνται κάθε φορά που κάποιοι διαδηλώνουν εις βάρος άλλων στο Κέντρο της Αθήνας και ουδείς συγκινείται. Και μετά μιλάνε για ανταγωνιστικότητα....

Ταλαιπωρούνται και οι υπάλληλοι των ΔΟΥ που είναι διαρκώς εκνευρισμένοι  από (σε μεγάλο βαθμό) περιττές ή πεπαλαιωμένες διαδικασίες εις βάρος της ουσίας - της φοροδιαφυγής και του "πόθεν έσχες". Έτσι δεν περισσεύει εξειδικευμένο προσωπικό για ουσιαστικούς ελέγχους εκεί που θάπρεπε να γίνονται.

Υπάρχουν όμως και οι αντικειμενικά  πλεονάζοντες αλλά κανονικά μισθοδοτούμενοι (είτε απεργούν είτε όχι) υπάλληλοι του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Αυτούς τους προστατεύει αποτελεσματικότατα το πολιτικό σύστημα και τους οδηγεί στην εξής συλλογιστική: "Αφού δεν μας απολύσανε όταν βούλιαζε ο τόπος,  τώρα που τη γλυτώσαμε δεν υπάρχει πια λόγος να αλλάξουμε εργασιακές συνήθειες!" Και ας λιμοκτονεί ο ιδιωτικός τομέας που παράγει και πληρώνει τους φόρους για να μισθοδοτείται εκ του ασφαλούς το μη ανταποδοτικό Κράτος...

Με τέτοιο μόρφωμα που αυτοαποκαλείται Κράτος, τέτοιο παράδειγμα παίρνουν οι πολίτες του, ακόμα και οι λαθρομετανάστες και συμπεριφέρονται και αυτοί ανάλογα. Νάναι καλά οι πολιτικοί μας (νυν και πρώην) που με άλλα ασχολούνται και δεν έχουν περικόψει τίποτε ουσιαστικό από τα δικά τους προνόμια ενώ βασανίζουν συστηματικά το ραγιά κοσμάκη και τον περιλούζουν με χημικά όποτε διαμαρτύρεται. Συμπεριφέρονται σαδιστικά ως  οι  λοχίες  του Πασά (γιατί οι ίδιοι ποτέ δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν κύρος και συνείδηση Πασά - απλώς έχουν αναθέσει το ρόλο του Πασά σε ντόπιες και ξένες δυνάμεις, τις οποίες έχουν μάθει να υπηρετούν).

Εκτός ολίγων εξαιρέσεων, οι περισσότεροι εξ αυτών, ακόμα και χωρίς τη διαφθορά ή τα ιδεολογικά "κολλήματα", είναι επικίνδυνα  ανεύθυνοι, αλαζόνες προς τους «κάτω» αλλά και δουλοπρεπείς προς τους «επάνω», ψεύτες, λαϊκιστές, αδιάφοροι και ανεπαρκείς.  Εξ ού και περιβάλλονται από μια πλειάδα πανάκριβων "έμπιστων συμβούλων", που είναι κατά κανόνα επίσης επικίνδυνα ημιμαθείς ή άπειροι. Οι πιό πολλοί μαζεύουν χρήματα όσο είναι στα πράγματα γιατί  γνωρίζουν ότι είναι ακατάλληλοι για οποιαδήποτε σοβαρή εργασία και κινδυνεύουν, αν δεν επανεκλεγούν ή δεν τοποθετηθούν κάπου, να εκπέσουν στα αζήτητα. Ανάλογα ισχύουν και για συνδικαλιστές και για άλλους σε θέσεις ευθύνης.

Όσο και άν οι ηγέτες μιας κοινωνίας είναι «μια κουταλιά από την ίδια σούπα», σε εμάς εδώ μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει ήδη καταλάβει τί έφταιξε και απαιτεί διορθώσεις ενώ οι περισσότεροι ιθύνοντες σκέπτονται και  δρούν σαν να μην έγινε τίποτε (είδατε κανέναν να ζητάει συγγνώμη;). Για όσον καιρό λοιπόν θα ασκούν αυτοί την εξουσία λίγα θα αλλάζουν προς το καλύτερο γιατί ούτε το θέλουν ούτε και μπορούν. Τη θέση τους πρέπει το συντομότερο να πάρουν νέοι με ήθος, αξιοπρέπεια, αποφασιστικότητα και διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.  Νέα πολιτικά σχήματα, απαλλαγμένα από τις ψευδεπώνυμες ετικέττες "δεξιός - αριστερός"ή "συντηρητικός - προοδευτικός", που να έχουν ρεαλιστικό όραμα, διαφάνεια, σοβαρότητα  και να κάνουν ουσιαστικό διάλογο και σκληρή δουλειά πρωτού ο τόπος ερημώσει.  Μέχρι τότε θα μπαίνουμε σε Μνημόνια, η χώρα θα παραπαίει  και τη νύφη θα την πληρώνουν ως συνήθως οι συνεπείς και οι "παγιδευμένοι".

Όσo όμως και άν καταγγέλλονται τα χάλια των πολιτικών,  το αυτί τους δεν ιδρώνει γιατί φρόντισαν να μας φέρουν σε αδιέξοδο επιλογών αλλά και διότι πολλοί ακόμα τους καλοπιάνουν για ρουσφέτια. Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος πρέπει, όσοι έχουμε επίγνωση δημoσίου συμφέροντος, να τους γυρίσουμε την πλάτη, να αναθεωρήσουμε τα πολιτικά μας κριτήρια και να υποστηρίξουμε με όλα μας τα μέσα νέους πολιτικούς σχηματισμούς με νέα πρόσωπα. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι και κατάλληλοι  άνθρωποι αλλά διστάζουν ακόμα να συγκρουσθούν με τα κυκλώματα του σάπιου κατεστημένου. Όμως,  όλο και περισσότερος κόσμος τους περιμένει με ανυπομονησία για να νοιώσει  λύτρωση, προοπτική και αυτοπεποίθηση.  Ας τολμήσουν λοιπόν κάποιοι καινούργιοι, νέοι κυρίως, να κατέβουν τώρα υποψήφιοι.  Άς τους βοηθήσουν και όσα ΜΜΕ θέλουν τυχόν να θεωρούνται εθνικώς υπεύθυνα. Το ρεύμα που θα προκύψει θα δημιουργήσει την κρίσιμη μάζα της αλλαγής. Οι επερχόμενες Δημοτικές εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία: ας εκφράσουμε  την οριστική απόρριψη αυτών των πολιτικών πρακτικών αλλά και την αποφασιστικότητά μας να πάμε μπροστά.

Η Ελλάδα περνάει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της. Πιστεύω στα αντανακλαστικά της Ελληνικής κοινωνίας και γι αυτό θεωρώ ότι όχι μόνο θα επιβιώσει  αλλά και θα βγεί τελικά καλύτερη, χρειάζεται όμως χρόνος. Από εμάς εξαρτάται το μέλλον μας, όχι από τους ξένους ούτε από φαύλους ηγήτορες.  Άς το πάρουμε λοιπόν στα χέρια μας.

 Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (18)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Kritiria neon politikon kai dimosion ypallilon ! | 08/01/2014 17:00
  Den tha synfonousate ean olloi oi endiaferomenoi pou tha thelisoun na asholithoun me ta koina, na min ehoun kamia palaioteri apasholisi stin politki zoi, kai na einai embiroi anthropoi, ethnikistes, me prosonda apotelesmatikis embeirias kai morphosis andi aftous pou ehoume yposti tossa hronia ?
  O oramatistis !
  απάντηση12
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Οι ικανοί είναι ανεπιθύμητοι.- | 08/01/2014 11:41
  αν και κατά κανόνα κάθετι Δεξιόστροφο και Συντηρητικό εν Ελλάδι μου προκαλεί εμετό και οργή εντούτοις φυσικά θα υπάρχουν Δεξιοί που αξίζουν βαθύ σεβασμό για την πχ ακαδημαϊκή πορεία τους αλλά και για την εντελώς "εξωγήινη" δημόσια παρέμβασή τους (καμιά όξυνση καμιά παραπομπή ή υπόνοια στα μίση του παρελθόντος κλπ) και επίσης εξαίρετοι γνώστες της κατάστασης της χώρας μας και το πιο βασικό από όλα με μελετημένο σχέδιο για επανεκκίνηση στο διεθνές στερέωμα. Εγώ έναν μόνον γνωρίζω τέτοιον, τον Αρίστο Δοξιάδη και κοιτάξτε η ίδια η παράταξή του δεν τον έχει "αρπάξει" να τον εκμεταλλευτεί για το καλό της χώρας. Με έναν τέτοιο άνθρωπο στο τιμόνι της οικονομίας ναι παραμερίζω κάθετί ιδεολογικό.
  αρκεί η χώρα να σωθεί.
  απάντηση21
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  δεν ξερω ποιος ειναι ο κυριος Καζης | 08/01/2014 10:52
  αλλα εκφραζει απολυτα τη φασιστικη αντιληψη περι κοινωνικου ξεπεσμου. Η εκλιση του απο αβουλα ιστορικα αντικειμενα να γινουμε ξαφνικα απολιτικα κοινωνικα υπολκειμενα εινα η καθαρωτερη μορφη φασισμου! και οχι ο φασισμος των γελειων της ΧΑ. για περισσοτερες πληροφοριες στο βιβλιο 'ideology and fasism' Ernesto Laclau. ελπιζω ο λογοκριτης να το δημοσιευση δεν ειναι προσωπικο.
  αθεραπευτος δημοκρατης
  απάντηση314
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Καταγωγη | 08/01/2014 10:07
  Θερμο το αρθρο σας νεανικο. και μια ερωτηση ο πατερας σας ειναι ο καθηγητης νευρολογιας ΑΡΙ. ΚΑΖΗΣ,. αν ειναι μου θυμιζει ρητορια του δικηγορου παππου σας.
  ΡΗΓΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
  απάντηση52
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Πολύ ωραία και πολλά λόγια | 08/01/2014 09:25
  για κατάστρωση λυκειακής έκθεσης,με ευχολόγια για παρασκευή κολοκυθόπιτας.Το πολιτικό marketing με τα περισπούδαστα image making παπαγαλάκια των μέσων μαζικής αποβλάκωσης σερβίρουν ''μπούφους'' για ''αηδόνια'', με αποτέλεσμα μετά 40 χρόνια να είμαστε ακόμη πιο κάτω. Η χώρα δεν αλλάζει όποτε εμείς το θελήσουμε γιατί κάποιοι πολύ μεγάλοι έτσι γουστάρουν.Το μόνο που μας απέμεινε όπως πάντα είναι κανένα yes sir, μήπως και φάμε κανένα κομμάτι ψωμί. Ανεξάρτητοι είναι οι λαοί που θυσιάζονται για την πατρίδα, και ο καθείς αποσκοπεί στο γενικό καλό, και όχι στην παρτίδα του, χωρίς πολλά μπλα μπλα και με πράξεις. Ο γραικύλος ακόμη παραμένει ...
  τραλαλά και τσίου-τσίου.
  απάντηση911
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Πολύ καλό άρθρο αλλά.. | 08/01/2014 06:36
  για να γίνει πιστευτή πλέον οποιαδήποτε ομάδα ή σχηματισμός, Γιατην κάθε μορφής πρόταση χρειάζονται αποδείξεις. Κανένας πλέον δεν πιστεύει τον οποιονδήποτε επειδή είναι νέος κ φρέσκος. Βαρεθήκαμε. Εάν θέλετε να σας - τους δώσουμε έστω κ κάποιο ελαφρύ ανασήκωμα των φρυδιών μας ας εκτεθούν δηλώνοντας ότι παραιτούνται εθελοντικά κ εξ υπαρχής από κάθε ευνοϊκή μεταχείριση, ασυλίας ή παραγραφή, ότι θα εφαρμόζουν διαδικασίες ISO και οποιονδήποτε άλλον ασφυκτικό έλεγχο προβλέπεται. Αλλά τίποτα δεν πρόκειται να γίνει διότι η πολιτική παγκοσμίως έχει εκληφθεί ως εύκολος τομέας ανόδου - εξέλιξης των κάθε λογής άπληστων, φιλόδοξων, χαζοχαρούμενων, διεφθαρμένων κ νεόπλουτων διαχειριστών της εξουσίας.
  Katsikis
  απάντηση101
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων