Στην Αυστρία βρήκε η Πρωτοχρονιά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρη. Θα πείτε γιατί στην Αυστρία; Επειδή, όπως ο ίδιος μου εξήγησε, έχει αναμνήσεις, ήταν η πρώτη χώρα που επισκέφθηκε το 1954, όταν ήταν 12 ετών: «Θυμάμαι ακόμη σαν να ήταν χθες τις περιπολίες του Σοβιετικού Στρατού στη Βιέννη» έλεγε. Αλλά ο κ. Μπουτάρης πήγε στην Αυστρία και για έναν άλλο (προσωπικό) λόγο.
***
Αυστριακή είναι η νέα σύντροφος της ζωής τού δημάρχου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια 52χρονη από τη Βιέννη, με μουσικές σπουδές, η οποία ήρθε στη Θεσσαλονίκη πριν από 12 χρόνια σε μία από τις εκδηλώσεις για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης και γνώρισε τον σημερινό δήμαρχο: «Μιλάει τα ελληνικά καλύτερα από εμένα και από εσένα, είναι γλυκύτατη, έχει βοηθήσει μη κυβερνητικές οργανώσεις, βοήθησε στην κοινωνική πολιτική του Δήμου και σήμερα μετέχει στην ελληνογερμανική συνεργασία», δηλαδή είναι υπό τον… κ. Φούχτελ.
«Δεν αναζήτησα σύζυγο, αλλά σύντροφο»


Οπως μου είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τα τελευταία χρόνια, μετά την απώλεια της συζύγου του, αποφάσισε να αναζητήσει νέα σύντροφο: «Μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αφού ήμουν γέρος, αλλά δεν είχα παραιτηθεί από την ερωτική διάθεση. Αναζητούσα μια θαλπωρή, τον έρωτα, την οικειότητα και όχι αντικατάσταση της συζύγου μου». Την οποία, όπως μου είπε, υπεραγαπούσε και η απώλειά της του στοίχισε πολύ. Και τότε ήρθε στη ζωή του η Αυστριακή με τις μουσικές σπουδές.

«Να λέει την αλήθεια»
Τι λέει ο κ. Ι. Στουρνάρας για τον κ. Αλ. Τσίπρα στις συζητήσεις που έχει με τους συνεργάτες του, αλλά και με τους υπουργούς; Νομίζετε τα καλύτερα; Οχι βεβαίως, απλώς λέει αυτό που πιστεύει για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν μπορεί βεβαίως να τα πει από το βήμα της Βουλής στις συχνές αντιπαραθέσεις που τελευταίως έχουν: «Στενοχωριέμαι πολύ με την τακτική που επιμένει να έχει ο κ. Τσίπρας. Και στενοχωριέμαι γιατί είναι νέο παιδί, νέος πολιτικός, αλλά για να προχωρήσει θα πρέπει από τώρα να μάθει να λέει την αλήθεια».
***
Αλλά ο κ. Στουρνάρας δεν σταμάτησε εδώ και αποπειράθηκε να συγκρίνει τον κ. Τσίπρα με τον… Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με τον Αντρέα. Αυτά που κάνει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε, δεν τα έκανε ούτε ο Αντρέας. Τάζει, υπόσχεται συνεχώς τα πάντα, υιοθέτησε ως τώρα 70 κλαδικά αιτήματα. Του το λένε ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμά του (του το λέει ακόμα και ο κ. Γλέζος) και όμως εξακολουθεί να υπόσχεται.
***
Την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιανουαρίου πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής ειδική εκδήλωση επί τη αναλήψει της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Εκεί θα βρίσκεται σύσσωμη η Επιτροπή και οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Ενωσης, ενώ ομιλία θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Ρώτησα αν θα βρίσκεται εκεί ο κ. Αλ. Τσίπρας, με τη θεσμική του ιδιότητα (αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης). Δεν μου έδωσαν απάντηση οι συνεργάτες του. Διαισθάνομαι όμως έναν προβληματισμό για το αν εν τέλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «θα κάνει την έκπληξη» να παραστεί. Δεν αποκλείεται βέβαια να βαρύνει στην τελική απόφασή του η υποψηφιότητά του για την προεδρία της Επιτροπής…

Τασούλας κατά Θεοχάρη
Τι ήθελε ο γενικός γραμματέας Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης να πει ότι το Μέτσοβο έχει φορολογική ασυλία και ότι έσπασαν τα χέρια των ελεγκτών που πήγαν να ελέγξουν νυχτερινό κέντρο; Εξεμάνη ο (Μετσοβίτης) κ. Κ. Τασούλας ο οποίος πρωτοχρονιάτικα επιτέθηκε στον γενικό γραμματέα: «Διαψεύδω τον κ. Θεοχάρη που είπε ότι το Μέτσοβο διαθέτει ασυλία» λέει ο κ. Τασούλας και έσπευσε να τον χαρακτηρίσει και… «ανιστόριτο και παραπληροφορημένο». Εξηγεί μάλιστα ότι οι ασυλίες και τα προνόμια του Μετσόβου έχουν καταργηθεί από το 1795 από τον… Αλή Πασά «ο οποίος προφανώς και πρόλαβε τον Χάρη».
***
Η οργή (γιατί περί οργής πρόκειται) του κ. Τασούλα προς τον κ. Θεοχάρη δεν σταματά όμως εδώ. Αναφέρεται στο σπάσιμο των χεριών των δύο ελεγκτών, λέγοντας ότι κανένας δεν έσπασε τα χέρια κανενός. Αλλά πρόκειται για ένα φραστικό επεισόδιο σε ένα μικρό γυράδικο «που δεν είχε καμία συνέχεια». Και στο μόνο που συμφωνεί με τον κ. Θεοχάρη είναι ότι «πρέπει κάποια στιγμή να σπάσουμε την ασυλία και ας ξεκινήσουμε από την ασυλία των λασπολόγων στους οποίους δεν πρέπει να υποκύπτουμε». Βαριές, πρωτοχρονιάτικες κουβέντες.
***
Και όπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Θεοχάρης απάντησε στις κατηγορίες Τασούλα: «Μία ώρα έκανα εγώ ο ίδιος ψυχολογικό μασάζ στους ελεγκτές που γύρισαν από το Μέτσοβο φοβισμένοι για τη ζωή τους» μου είπε. Και αφού ο κ. Τασούλας κάνει λόγο για Αλή Πασά, ο κ. Θεοχάρης θέλει να μάθει ποιος είναι… ο Ομέρ Βρυώνης του Μετσόβου. Καβγάς σας λέω κανονικός. Και κάτι ακόμη, ο κ. Θεοχάρης (και δεν ξέρω γιατί το λέω αυτό) υποστηρίζει ότι δεν έχει πάει ποτέ στη ζωή του στα μπουζούκια. Θέλει να πάει, αλλά δεν έχει χρήματα: «Ο μόνος τρόπος για να πάω εγώ στα μπουζούκια είναι να με βαφτίσουν εφοριακό και να πάω για έλεγχο εκεί όπου τραγουδά ο Βέρτης ή ο Διονύσης Σχοινάς και οι άλλοι τραγουδιστές».
***
Με την ευκαιρία, θέλω να σας πληροφορήσω ότι ο (σταθερός αβερωφικός) κ. Κ. Τασούλας ανέλαβε τις γιορτές χρέη ξεναγού στο Μέτσοβο στον επίσης αβερωφικό βουλευτή της ΝΔ κ. Α. Ψυχάρη. Του έκανε μια περιήγηση στην εξαιρετική πινακοθήκη Αβέρωφ, αλλά και στις εγκαταστάσεις όπου παρασκευάζεται το φημισμένο κρασί «Κατώγι Αβέρωφ».

Ολα πληρωμένα…
Την ιστορία που θα σας πω μου τη διηγήθηκε ένας απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος συμμετείχε στην πολυμελή αντιπροσωπεία που πήγε να παραλάβει τα πρώτα Μιράζ – 2000 από τη Γαλλία, το 1988. Ανάμεσά τους πολιτικοί, στρατιωτικοί και διπλωμάτες αλλά και ορισμένοι «οπλάδες». Τους παρέλαβε όλους από το αεροδρόμιο Ορλί ο ίδιος ο Μαρσέλ Ντασό, μεγαλομέτοχος της εταιρείας Ντασό που κατασκευάζει τα Μιράζ. Τους οδήγησε στο πολυτελές ξενοδοχείο «Concorde La Fayette» και όλα ήταν πληρωμένα. Το βράδυ τούς προσκάλεσε στο πολυτελές εστιατόριο του Πύργου του Αϊφελ για ένα λουκούλλειο γεύμα. Σε κάποια στιγμή ο εν λόγω στρατιωτικός ρωτά τον Ντασό: «Ολα αυτά ποιος αλήθεια τα πληρώνει;». Και αυτός χαμογελώντας απάντησε: «Οχι βεβαίως εγώ ή η εταιρεία μου». Ηταν, βλέπετε, όλα πληρωμένα.
Απρόθυμοι υποψήφιοι

Δεν θα τους βάλει το μαχαίρι στον λαιμό, αλλά σε κάποιους θα προσπαθήσει να εξηγήσει ότι «το κόμμα τούς χρειάζεται» ως υποψήφιους περιφερειάρχες. Μιλώ για τον κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος είχε και θα έχει συναντήσεις με στελέχη τα οποία σκέφτεται να ρίξει στη μάχη των δημοτικών εκλογών.
***
Μεταξύ αυτών: ο κ. Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος δεν θέλει να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας, ο κ. Αλ. Μητρόπουλος, ο οποίος αμφιταλαντεύεται για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κ.ά. Μαθαίνω ότι εκτός απροόπτου έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα της κυρίας Σοφίας Σακοράφα για την Περιφέρεια Αττικής.
***
Σε περίπτωση που η άρνηση Παπαδημούλη καταστεί αμετάκλητη, το ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ποιος θα είναι υποψήφιος για την Αθήνα. Και απ’ ό,τι μαθαίνω, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η αναζήτηση ενός μη κομματικού προσώπου, με προφίλ ευρύτερης αποδοχής –αλλά και αντιμνημονιακών προδιαγραφών. Δύσκολη εξίσωση…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ