Πολύ το διασκέδασε ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης την πληροφορία που κάποιοι διέρρευσαν ότι σπάει το υπουργείο Οικονομικών στα δύο και ότι εισέρχεται στην κυβέρνηση ως υπουργός Οικονομικών και ο κ. Στουρνάρας αναλαμβάνει μόνον τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα: «Δεν γνωρίζω ποιος διαρρέει τέτοια πράγματα. Εμείς δεν διαρρεύσαμε κάτι τέτοιο. Σίγουρα όπως φαίνεται κάποιοι πάνε να φάνε τον Γιάννη Στουρνάρα αλλά εγώ δεν μπορώ να τους βοηθήσω. Δεν πρέπει να φύγει ο Στουρνάρας από υπουργός Οικονομικών» μου έλεγε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και στενός συνεργάτης του κ. Αντ. Σαμαρά. Άλλωστε, όπως συμπλήρωνε είναι κάθετα αντίθετος στο να σπάσει στα δύο το υπουργείο Οικονομικών.

Ήταν και πάλι ύποπτος για μίζα ο Τομπούλογλου

Μου το αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης: Πριν από δύο εβδομάδες ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» και υπόδικος για εκβιασμό και δωροδοκία κ. Χάρης Τομπούλογλου είχε μπει στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών (και του υπουργείου Υγείας) όταν υπήρξε έγγραφη καταγγελία πως ο κ. Τομπούλογλου καθυστερούσε με διάφορους τρόπους τη δωρεά προς το «Αγλαϊα Κυριακού» από το Ίδρυμα Νιάρχου ύψους 700.000 ευρώ. Ρώτησα τον υπουργό εάν κατήγγειλε την υπόθεση στον εισαγγελέα και μου απάντησε ότι ο κ. Τομπούλογλου βρισκόταν υπό παρακολούθηση, αλλά ήρθε στο μεταξύ η άλλη υπόθεση (με τη μίζα των 25.000 ευρώ) και κάλυψε επικοινωνιακά την πρώτη.

Πάντως ο Άδωνις προτού γίνει υπουργός είχε μία καθόλου ευχάριστη εμπειρία με τον κ. Τομπούλογλου, γνωστό στέλεχος της ΝΔ. Ήταν τότε που δέχθηκαν επίθεση (εκσφενδόνισαν γιαούρτια εναντίον τους) από μία ομάδα «αγανακτισμένων» πολιτών σε καφετέρια της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο κ.Τομπούλογου ήταν υποψήφιος δήμαρχος, στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Ο κ. Γεωργιάδης συνοδευόταν τότε από τη σύζυγό του κυρία Ευγενία Μανωλίδου Μόλις έπεσαν τα γιαούρτια οι δύο άντρες πολιτικοί της παρέας προσπάθησαν να προφυλαχτούν και κανένας τους δεν σκέφτηκε την Ευγενία.

Ιστορίες αιθαλομίχλης

Αν νομίζετε ότι η δήλωση του κ. Ι. Στουρνάρα περί πλουσίων που θα θερμαίνουν τις πισίνες τους, σε περίπτωση που υπάρξει μείωση της τιμής του πετρελαίου έγινε αυθόρμητα, κάνετε λάθος. Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε ανήμερα των Χριστουγέννων για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης το παράδειγμα με τους πλούσιους και τις θερμαινόμενες πισίνες το ανέφερε δυο τρεις φορές ο υπουργός Οικονομικών: «Ελπίζω όταν θα κάνεις έξω δηλώσεις να μην αναφέρεις τέτοιο παράδειγμα. Μην πεις για πισίνες, θα εκτεθούμε», τον συμβούλευσε ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, αλλά και ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ι. Μανιάτης. Ο κ. Στουρνάρας δεν τους άκουσε, το είπε και ανακηρύχθηκε η δήλωση του Δεκεμβρίου!

Ο κ. Λιάπης και η ΝΔ

Το τελευταίο πράγμα που στεναχώρησε τον κ. Μιχ. Λιάπη ήταν, όπως με πληροφόρησαν άνθρωποι που τελευταίως τον συνάντησαν, είναι η διαγραφή του από τη ΝΔ. Άλλωστε ο ίδιος είχε δηλώσει επανειλημμένως ότι απέχει από την πολιτική. Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε είχε σχέσεις με τον κομματικό μηχανισμό, οι σχέσεις του με τον πρώτο του εξάδελφο πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή ποτέ δεν ήταν καλές και με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά δεν είχε καμία απολύτως επαφή. Έχει επισπεύσει την επιστροφή του από Μαλαισία , αλλά δεν είμαι και τόσο βέβαιος ότι το έκανε για να προετοιμαστεί για το δικαστήριο. Ως γνωστό κατηγορείται ανάμεσα στα άλλα και για πλαστογραφία. Άλλοι ήταν οι λόγοι της επιστροφής, με πληροφόρησαν. Γνωστός είναι άλλωστε ότι ποτέ δεν ήταν ανοιχτοχέρης.

Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι οι δύο αστυνομικοί που εντόπισαν τον κ. Λιάπη να κυκλοφορεί με πλαστές πινακίδες, προτού προχωρήσουν στη σύλληψή του, επικοινώνησαν με τους προϊσταμένους τους και αυτοί με την ΓΑΔΑ. Ο ΓΑΔΑρχης τους είπε να περιμένουν, χωρίς όμως να αφήσουν από τα μάτια τους τον κ. Λιάπη. Σε 3 λεπτά ο ΓΑΔΑρχης επικοινώνησε και πάλι με τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ: «Προχωρήστε στη σύλληψη, όποιος και νάναι, εφαρμόστε το νόμο», ήταν η εντολή που τους έδωσε.

Ήταν ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κ. Μπακογιάννης με τους φίλους του (όλοι κάτω των 35 ετών) στην πλατεία, έπιναν τσίπουρα και σχολίαζαν (αλλά χαλαρά) χριστουγεννιάτικα τις πολιτικές εξελίξεις. Ειπώθηκε ότι κανένας ακόμα δεν του έκανε πρόταση για να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης, και έτσι ακόμα το σκέφτεται εάν θα κάνει τη μεγάλη κίνηση. Ορισμένοι τον ρώτησαν εάν είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και αυτός απαντούσε χαμογελώντας «δεν είμαι εγώ ο επισπεύδων». .

***
Στα Καρπενήσι βρίσκεται και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, μετά της κόρης της Αλεξίας αλλά και μετά του μέχρι πρότινος υπεύθυνου επικοινωνίας της ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρ. Παπαδόπουλου: «Να, καθόμαστε εδώ, οικογενειακά και περιμένουμε να φανεί ο Λιάπης, για να μαζέψει τις ελιές», έλεγε χαμογελώντας η κυρία Μπακογιάννη, η οποία προφανώς δεν ξεχνά τις απανωτές δηλώσεις που έκανε στο παρελθόν ο πρώην υπουργός Πολιτισμού ότι «τους χειμώνες τους περνώ στο σπίτι μου στο Καρπενήσι, απέχοντας από την πολιτική και μαζεύοντας ελιές». Να σημειώσω επίσης ότι ανάμεναν να εμφανιστεί στο Καρπενήσι και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης παρέα με φίλους του για ολιγοήμερες διακοπές. Η κυρία Μπακογιάννη ετοιμάζει τις βαλίτσες της για την Αυστραλία, όπου πάει για «οικογενειακή υπόθεση»ι, όπως είπε, αλλά, είπε επίσης «το έμαθαν οι ομογενείς και γίνεται το έλα να δεις».

***
Για να δείτε το θράσος που απέκτησαν οι χρυσαυγίτες. Μου λένε ότι τον προφυλακισμένο για τη δολοφονία του ράπερ Παύλου Φύσσα, τον έγκλειστο σήμερα στις φυλακές Μαλανδρίνου Γ. Ρουπακιά άρχισαν να τον θεωρούν κάτι σαν… πράκτορα ή ακόμα… προβοκάτορα. Ούτε καν αναφέρουν ότι ήταν ενεργό μέλος του μορφώματος, ούτε καν ότι έπαιρνε μέρος στα τάγματα εφόδου και ζήτησαν (άκουσον- άκουσον) να ανοίξουν οι… τραπεζικοί του λογαριασμοί. Είχαν το θράσος να πουν ότι, δεν μπορεί κάποιος τον πλήρωσε για να σκοτώσει. Γιατί το κάνουν αυτό χριστουγεννιάτικα; Μα για να αποπροσανατολίσουν τη κοινή γνώμη (συνηθισμένη μέθοδος) και κυρίως για να καθυστερήσουν τις ανακρίσεις. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που ο Ρουπακιάς να ζήτησε ο ίδιος να τον βάλουν στην απομόνωση επειδή κινδυνεύει, όπως έλεγε η ζωή του από τους πρώην «συναγωνιστές» του προφυλακισμένους χρυσαυγίτες.