Στις 6.20 το πρωί ταξίδεψε με αεροπλάνο της Aegean και σε οικονομική θέση ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και η συνοδεία του για τις Βρυξέλλες. Αφού και τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος για συντήρηση και για επιδιόρθωση βλαβών, ο κ. Σαμαράς πήρε το αεροπλάνο της γραμμής. Την ίδια ώρα, όπως με πληροφόρησαν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ταξίδευε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας με αεροπλάνο της γραμμής για τη Γερμανία, όπου θα περάσει τις εορτές των Χριστουγέννων με την οικογένειά του. Μόνον που, όπως έμαθα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίμησε ξένη αεροπορική εταιρεία.
nnn
Και μια και ο λόγος για τα κυβερνητικά αεροσκάφη, οι περισσότεροι δεν θα γνωρίζουν ότι ένα πανάκριβο Gulfstream διέθετε και ο κ. Μιχ. Λιάπης (φωτογραφία) όταν ήταν υπουργός Μεταφορών. Το αεροσκάφος παραγγέλθηκε από την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, αλλά παρελήφθη από τη ΝΔ και συγκεκριμένα από τον κ. Λιάπη, ο οποίος είχε ταξιδέψει πολλές φορές. Σήμερα το αεροσκάφος αυτό χρησιμεύει για τα ραδιογωνιόμετρα των αεροδρομίων, αλλά βρίσκεται και αυτό καθηλωμένο στη… Γαλλία για συντήρηση.
Γκιουλέκας κατά Ιωαννίδη

Οταν ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς φώναξε στο καφενείο της Βουλής τον «κόουτς» κ. Ι. Ιωαννίδη να τα πουν ιδιαιτέρως, ο μόνος που φαινόταν να ανησύχησε ήταν ο υφυπουργός Παιδείας κ. Κ. Γκιουλέκας. Εκλέγεται στην ίδια εκλογική περιφέρεια με τον κ. Ιωαννίδη και ενδιαφέρεται και αυτός να πάρει το χρίσμα του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης. Και όμως ο κ. Σαμαράς καλούσε τον κ. Ιωαννίδη για «κλειστή συζήτηση».
nnn
Οι κκ. Σαμαράς και Ιωαννίδης συζήτησαν μακριά από αδιάκριτα βλέμματα όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά και για τα όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως να υπάρξουν δεσμεύσεις από την πλευρά του κ. Σαμαρά για το θέμα του υποψηφίου δήμαρχου. Ο κ. Γκιουλέκας παρακολουθούσε από κοντινή απόσταση. Οταν τελείωσε η συνάντηση και ο κ. Σαμαράς σηκώθηκε, τον πλησίασε ο κ. Γκιουλέκας, ο οποίος συνοδευόταν από μία κυρία: «Πρόεδρε, είναι μία Βορειοηπειρώτισσα…» και προτού προλάβει να ολοκληρώσει ποια ακριβώς ήταν, παίρνει τον λόγο η Βορειοηπειρώτισσα: «Κύριε πρωθυπουργέ, δεν ξέρετε πόσο καλός είναι ο κ. Γκιουλέκας, λαμπρός και άριστος πολιτικός…». Ο κ. Ιωαννίδης ακόμα το φυσά και δεν κρυώνει…
Γεύματα εργασίας…

Οσοι βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στη «Βιβλιοθήκη» του Κολωνακίου ίσως να αιφνιδιάστηκαν όταν είδαν τόσο πολλούς επωνύμους να γευματίζουν (κυρίως κοτόσουπα) σε διαφορετικά όμως τραπέζια και παρέες. Είδαν, για παράδειγμα, τον ευρωβουλευτή της ΝΔ και υποψήφιο δήμαρχο Γλυφάδας κ. Γ. Παπανικολάου να συντρώγει με την πρώην διευθύντρια του νομικού τμήματος του κ. Γ. Παπανδρέου, κυρία Γλυκερία Σιούτη (τη θυμάστε;). Πρόσεξαν ακόμα έναν εισαγγελέα να γευματίζει με συνεργάτες του, δύο εκδότες και σε μεγάλη απόσταση από αυτούς τον αδελφό του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Σαμαρά.
nnn
Αυτή την περίοδο γίνονται πολλά και σημαντικά δείπνα. Στο γνωστό «Beer Academy» έτρωγαν ένα καλοψημένο κότσι και συζητούσαν περί Κεντροαριστεράς, ΠαΣοΚ αλλά και θέματα Υγείας ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος και ο αρχηγός της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα κ. Α. Λοβέρδος. Μαζί τους ήταν και μία ομάδα γιατρών, με συχνές παρεμβάσεις στον χώρο της Υγείας. Αλλά και ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έλεγε χθες ότι σχεδόν κάθε νύχτα βρίσκεται και σε ένα διαφορετικό τραπέζι αλλά, όπως ανέφερε, δεν λέει σε ποια «γιατί δεν πρόκειται να με ξανακαλέσουν».
nnn
Χαράς ευαγγέλια στον ΟΣΕΠ (δηλαδή στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) καθώς την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του οργανισμού ανέλαβε η Ελλάδα. Για την ακρίβεια, η βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ κυρία Κατερίνα Παπακώστα, ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον ΟΣΕΠ (μετέχουν επίσης οι βουλευτές κκ. Σ. Αναστασιάδης της ΝΔ, Χρ. Καραγιαννίδης του ΣΥΡΙΖΑ και Γ. Αβραμίδης των ΑΝΕΛ), παρέλαβε την προεδρία διάρκειας έξι μηνών (Ιανουάριος-Ιούνιος 2014) σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας! Η πιο εντυπωσιακή στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της ήταν όταν απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Αν μη τι άλλο εκεί αναγνώρισαν την αξία μας…
Το λικεράκι της κρίσης

Παλαιότερα αυτές τις άγιες ημέρες όλο και κανένα δωράκι έπαιρναν οι δημοσιογράφοι από τους πολιτικούς. Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης κόπηκαν «μαχαίρι». Λίγες είναι οι εξαιρέσεις βουλευτών που θυμούνται τους εκπροσώπους της ενημέρωσης, μεταξύ αυτών ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ κ. Δ. Σταμενίτης, ο οποίος προσέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ένα λικεράκι του παραγωγικού συνεταιρισμού γυναικών Αρνισσας «Ο Βόρρας» και μάλιστα σε διαφορετικές γεύσεις.

***

Μάλλον θα αποτελεί σύμπτωση αλλά είναι γεγονός ότι σε πολλές εμφανίσεις του υπουργού Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη τον ακολουθεί μία απαστράπτουσα Jaguar 4,2 λίτρων. Η συγκεκριμένη Jaguar την είδαν πολλοί να παρκάρει συχνά έξω από το υπουργείο Υγείας, μεταφέροντας έναν μεγαλοπαράγοντα του τομέα Υγείας, με τον οποίο αρκετές φορές συναντήθηκε ο υπουργός. Την είδα όμως και το μεσημέρι της Πέμπτης έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Τι το παράξενο θα πείτε αφού έξω από το συγκεκριμένο ξενοδοχείο παρκάρουν πολλά πολυτελή αυτοκίνητα (ακόμα και ένα Aston Martin ήταν εκεί). Έλα όμως που ο υπουργός Υγείας βρισκόταν και αυτός στο Μεγάλη Βρετανία, μαζί με το μεγαλοπαράγοντα παρουσιάζοντας μαζί με την κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη το πρόγραμμα του ιατρικού τουρισμού.

***

Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι ο κ. Γεωργιάδης παρουσία της υπουργού Τουρισμού δίνει, κάθε φορά, ένα ανεπανάληπτο σόου. Όπως όταν είπε ότι «στον ιατρικό τουρισμό η Ελλάδα μπορεί να κάνει… θαύματα», ή όταν προχθές στη Βουλή που είπε ότι θεωρεί υπερβολικά ευνοϊκές για τους δανειολήπτες τις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και δεν του αρέσει τόσο το νομοσχέδιο.

***

Άστραψαν και βρόντηξαν οι τέως βουλευτές με αφορμή την συζήτηση περί προνομίων που απολαμβάνουν. Ο πρόεδρος της Ένωσης τέως Βουλευτών – Ευρωβουλευτών κ. Κ. Πυλαρινός σχολίασε μάλιστα ότι «είναι αδαείς» όσοι από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι οι τέως απολαμβάνουν προνομίων. Μάλιστα σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΔΣ της Ένωσης «επι τη ευκαιρία ενός θλιβερού περιστατικού, το οποίο μοιραία ενόχλησε την ελληνική κοινή γνώμη», δηλαδή η υπόθεση Λιάπη, «κάποιοι στην κυβέρνηση προσφέροντας φαιδρή σπονδή στον ευκαιριακό λαϊκισμό, διέρρευσαν τις προθέσεις τους για κατάργηση των ΄΄βουλευτικών προνομίων΄΄». Μάλιστα οι τέως αναφέρουν ότι «οι δημαγωγοί μεταξύ των ευφάνταστων ΄΄νέων ριζοσπαστικών ρυθμίσεων΄΄ πρόσθεσαν και τα ανύπαρκτα δήθεν προνόμια των τέως βουλευτών». Και δηλώνουν «με αίσθημα ευθύνης», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι «ουδέν προνόμιο έχει παραχωρήσει η ελληνική πολιτεία στους διατελέσαντες κατά το παρελθόν εκπροσώπους του λαού».

HeliosPlus