Δεν υπάρχει σοβαρότητα. Κάποιοι διαδίδουν ότι βρέθηκε παλαιό στέλεχος του υπουργείου Αμύνης με 13,7 εκατομμύρια σε τράπεζα της Σιγκαπούρης. Αυτό είναι παραπλανητικό. Δεν υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για δολάρια, δηλαδή σιγά-το-νόμισμα. Δεν φτουράνε τα δολάρια: ούτε δέκα εκατομμύρια ευρώ δεν βγαίνουν στην ισοτιμία. Αλλά είναι όλα δικά του και αυτό έχει τη σημασία του.
Ο Αντώνης Κάντας ήταν ο Νούμερο Τρία στην ιεραρχία του υπουργείου, επί Ακη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου. Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών. Αν ο αναπληρωτής μάζεψε δέκα εκατομμύρια, οι από πάνω του τι έκαναν; Να υποθέσουμε ότι οι από πάνω ήταν μόνο οι εντός του υπουργείου ή μήπως υπήρχε ένα πολυπλόκαμο σύστημα; Δεν μπορούμε να υποθέσουμε τίποτα αλλά παρακολουθούμε την εξέλιξη των δικαστικών ερευνών τρώγοντας πασατέμπο, όπως στο θερινό σινεμά.
Ο εντοπισμός των κεφαλαίων έγινε από τηνΑρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητακαι οι δικαστικές αρχές κινήθηκαν άμεσα. Ο κατηγορούμενος θα συνεργαστεί. Αρχισε ήδη να δίνει ονόματα και να περιγράφει διαδικασίες. Κατονόμασε πέντε πρόσωπα, εκπρόσωπους εταιρειών οπλικών συστημάτων, που είχαν ειδικότητα τη δωροδοκία. Αχ, πόση αγωνία έχουμε: μπορεί να στηρίξει τα λεγόμενά του με τεκμήρια ή θα αφηγηθεί μια ιστορία χωρίς ντοκουμέντα; Τα λεφτά είναι από μόνα τους τεκμήριο που όμως δεν επαρκεί για ναστοιχειοθετηθεί το κατηγορητήριο των άλλων.
Ο Κάντας θα μιλήσει για καμιά δεκαριά υποθέσεις αλλά οι αρχικές υποψίες που τον βάρυναν αφορούσαν τα αμαρτωλά υποβρύχια. Πέρα από τις αποκαλύψεις για πρόσωπα, χρήματα, συστήματα ο απολογούμενος θα επιστρέψει τα κλεμμένα. Τα χρήματα που βρέθηκαν στη Σιγκαπούρη θα κατατεθούν σε λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου. Να υπογραμμίσουμε όμως κάτι. Δεν προσήλθε αυτοβούλως στις αρχές, παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό πως ανακατεύτηκε με τα πίτουρα. Είχε βρεθεί μισό εκατομμύριο ευρώ σε λογαριασμό του και λογοδότησε στη δικαιοσύνη. Τότε δεν ήταν και πολύ αποκαλυπτικός. Αποφάσισε να τα μαρτυρήσει όλα τώρα που βρέθηκε ο λογαριασμός. Σκέφτηκε μάλλον την προοπτική να σαπίσει στη φυλακή και επέλεξε τις ευνοϊκές διατάξεις που προκύπτουν από τη συνεργασία με τις αρχές.
Είναι δεκάδες τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στις κλοπές των εξοπλιστικών. Μην πουν ότι δεν πρόκειται για «κλοπές». Επαιρναν χρήματα για να ζημιώσουν το ελληνικό κράτος. Ακόμη κι αν τα επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο, δεν μπορούν να επανορθώσουν. Ο στρατός αγόραζε πανάκριβα εξοπλισμό που είτε ήταν άχρηστος είτε δεν παραδιδόταν είτε είτε είτε. Είναι όλοι τους υπόλογοι και το λιγότερο που μπορούν να κάνουν είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Κάντα. Να περιγράψουν επακριβώς τι έγινε, να προσκομίσουν έγγραφα να δείξουν με το δάχτυλο τους υπόλοιπους προδότες.
Για ένα μπορούν να είναι βέβαιοι οι εμπλεκόμενοι: αν δεν συνεργαστούν, θα εντοπιστούν, θα καταδικαστούν. Βρίσκονται στο κατόπι τους και η Αρχή κατά του ξεπλύματος και ο ανακριτής Διαφθοράς και είναι πιο τρομακτικοί από τον Μπαμπούλα.