Τη γαλλική εμπειρία τους καταθέτουν 150 Ελληνες στον τόμο «Αγαπημένη αδερφή μας Γαλλία», που μόλις κυκλοφόρησε από το Βιβλιοπωλείο της Εστίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε επιμέλεια του διευθυντή του Ινστιτούτου Ολιβιέ Ντεκότ. Η έκδοση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ελλάς – Γαλλία, Συμμαχία 2014», που θα εξελίσσεται στη διάρκεια της προεδρίας της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις, όπως, για παράδειγμα, είναι οι παραστάσεις της Κομεντί Φρανσέζ στην Αθήνα. Ο Ολιβιέ Ντεκότ είναι από τους πλέον δραστήριους διευθυντές του Ινστιτούτου, στη μεγάλη παράδοση του Μερλιέ και του Μιλιέξ. Μαζί του ξαναχτίστηκαν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας, ένα μεγάλο δίκτυο επικοινωνίας και ανταλλαγών που έφερε γάλλους καλλιτέχνες στην Ελλάδα, όπως ο Ολιβιέ Πι, και έστειλε καλλιτέχνες στη Γαλλία, όπως ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και ο Δημήτρης Δημητριάδης.
Ο τόμος που μόλις κυκλοφόρησε εικονογραφεί αυτή τη νέα ελληνογαλλική πραγματικότητα καθώς μέσα σε αυτές τις 150 ιστορίες εκπροσωπούνται τέσσερις γενιές. Με έκπληξη παρατήρησα τους πολύ νέους, μια νέα γαλλοφιλία και μια νέα γαλλοφωνία, εκεί που νομίζαμε ότι η παγκοσμιοποίηση της αγγλοσαξονικής κουλτούρας έχει σαρώσει όλα τα άλλα. Ο Ολιβιέ Ντεκότ διάλεξε, όχι τυχαία, έναν στίχο του Γιάννη Ρίτσου για να τιτλοφορήσει την έκδοση. Είναι από το ποίημα που ο Ρίτσος απήγγειλε το 1945, στο Πεδίον του Αρεως, στον πρώτο ελεύθερο εορτασμό της 14ης Ιουλίου, της εθνικής εορτής της Γαλλίας, με τη συμμετοχή της Ελληνογαλλικής Ενωσης Νέων. Είναι φανερός ο συσχετισμός. Το Γαλλικό Ινστιτούτο σήμερα συνδέεται με την παράδοσή του, με τον κεντρικό ρόλο που είχε στη μεταπολεμική ζωή, ιδιαίτερα στη ζωή της Αθήνας.
Από τις 150 συμμετοχές με ενδιαφέρουν περισσότερο ως αναγνώστη οι μαρτυρίες, δηλαδή η αφήγηση της γαλλικής εμπειρίας. Και είναι σημαντικό, γιατί γράφουν άνθρωποι από όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής. Ακόμη και από την Εκκλησία. Με έκπληξη είδα τη μαρτυρία του Αντώνη Σαμαρά. Τον περίμενα αποκλειστικά αμερικανοτραφή. Από τα ωραιότερα κείμενα είναι αυτό του τσεμπαλίστα και μαέστρου Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Εκτός από καλός μουσικός, είναι και καλός αφηγητής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ