Και όμως, στις φυλακές Κορυδαλλού (γυναικείες και πτέρυγα VIP) συμβαίνουν αυτές τις ημέρες αξιοσημείωτα πράγματα, τα οποία σάς μεταφέρω. Από το πρωί της Τετάρτης αποφασίστηκαν οι μετατάξεις κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Θήβας. Ετσι πήραν φύλλο πορείας η κυρία Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του καταδικασθέντος με 20 χρόνια κάθειρξη κ. Ακη Τσοχατζόπουλου κυρία Αρετή Τσοχατζοπούλου και η λογίστρια κυρία Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.


Στη Θήβα η Βίκυ

Οι τελευταίες δύο δέχθηκαν τη μεταφορά τους χωρίς αντίδραση. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με την κυρία Σταμάτη (η οποία να σημειώσω πήγε ξανά στον Κορυδαλλό από το Δαφνί, όπου νοσηλευόταν). Υπέβαλε αμέσως αίτημα προς το Συμβούλιο των Φυλακών (αλλά και στο υπουργείο Δικαιοσύνης) να μη μετακινηθεί στις γυναικείες φυλακές Θήβας επικαλούμενη την άσχημη ψυχολογική της κατάσταση (που χρήζει παρακολούθησης) και βεβαίως το ανήλικο παιδί της. Το αίτημά της απερρίφθη και την Πέμπτη το πρωί αναχωρεί για τη Θήβα. Ορισμένοι είπαν ότι ήταν άδικη η απόφαση να μη γίνει δεκτό το αίτημα της κυρίας Σταμάτη, τη στιγμή που έχει ανήλικο παιδί.
nnn
Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν και οι μετακινήσεις προς τις φυλακές Μαλανδρίνου όλων των συγκατηγορουμένων στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Ολων πλην του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος θα παραμείνει στην 6η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού (ή πτέρυγα VIP), για λόγους ασφαλείας, όπως μου είπαν.


Χρυσαυγίτες εναντίον χρυσαυγιτών

Στις φυλακές Μαλανδρίνου τώρα σημειώνονται άλλα περίεργα γεγονότα. Εκεί βρίσκονται όλοι οι προφυλακισμένοι της Χρυσής Αυγής. Πλην βεβαίως της ηγεσίας της. Οι χρυσαυγίτες έγκλειστοι ξεσηκώθηκαν, τσακώθηκαν μεταξύ τους και ζήτησαν να τους βάλουν σε ξεχωριστά κελιά: «Δεν θέλω συγκρατούμενό μου χρυσαυγίτη» είναι το σύνηθες αίτημα που ακούγεται. Το αίτημά τους έγινε βεβαίως αποδεκτό (αν και δημιούργησε χωροταξικά προβλήματα στις φυλακές), πλην όμως τώρα οι χρυσαυγίτες είναι υποχρεωμένοι να «συγκατοικούν» με ποινικούς κρατουμένους.


Στην απομόνωση ο Ρουπακιάς

Στο Μαλανδρίνο κρατείται όμως και ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του ράπερ Παύλου Φύσσα, χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς. Οι συγκρατούμενοί του χρυσαυγίτες ούτε που θέλουν να τον ακούσουν ή να τον δουν. Το ίδιο και οι ποινικοί κρατούμενοι, και έτσι η Διεύθυνση των φυλακών αποφάσισε να τον βάλει σε… απομόνωση για λόγους δικής του ασφάλειας: «Μόνο με τον υπάλληλο των φυλακών συνομιλεί» μου είπαν οι αρμόδιοι.


Σπιτικό φαγητό για τον Μιχαλολιάκο

Στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατούνται οι κκ. Ν. Μιχαλολιάκος, Χρ. Παππάς και Ι. Λαγός τα πράγματα στις μεταξύ τους σχέσεις είναι πιο ήρεμα. Ωστόσο και οι τρεις τους αρνούνται να λαμβάνουν το φαγητό της φυλακής. Οχι επειδή δεν τους αρέσει, αλλά για λόγους ασφαλείας, όπως μου μετέφεραν: «Δεν έχουν εμπιστοσύνη σε κανέναν». Ούτε παραγγέλνουν απ’ έξω. Απλώς τρώνε το φαγητό που τους φέρνουν στις φυλακές οι συγγενείς τους. Το αποθηκεύουν σε ένα μικρό ψυγειάκι και εν συνεχεία με ένα ηλεκτρικό μάτι (που τους επιτράπηκε να έχουν) το ζεσταίνουν.
nnn
Πάγιο αίτημα της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής είναι να εκκλησιάζονται, αλλά το αίτημα αυτό απορρίπτεται συνεχώς, αφού για να εκκλησιαστούν θα πρέπει να μετακινηθούν προς τις ανδρικές φυλακές, κάτι που η Διεύθυνση των φυλακών θεωρεί αδιανόητο για λόγους ασφαλείας. Εμφανίστηκαν εξοργισμένοι που απερρίφθη το αίτημα για την αποφυλάκισή τους (και το έδειξαν), ενώ ο κ. Μιχαλολιάκος ζητεί άδεια για να δώσει απευθείας από τον Κορυδαλλό τηλεφωνική συνέντευξη σε κανάλι εθνικής εμβέλειας.
nnn
Ακόμη και ο κ. Πελεγρίνης έκανε αναφορά στη Χρυσή Αυγή στην ομιλία του που αφορούσε τα πανεπιστήμια: «Ο μόνος χώρος όπου δεν έχει παρεισφρήσει η Χρυσή Αυγή είναι το πανεπιστήμιο» είπε καταχειροκροτούμενος. Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν φοιτητές χρυσαυγίτες, υπάρχουν καθηγητές χρυσαυγίτες, αλλά είναι ως πρόσωπα, δεν υπάρχει κίνηση ή ρεύμα…».


Υπήρχαν τελικά λεφτά;

Η γνωστή και πολυσυζητημένη φράση του κ. Γ. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν» συζητείται ακόμη. Αυτή τη φορά έσπευσε να τη θυμίσει ο αντιπρόεδρος της Βουλής και από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Δραγασάκης. Σε συνέντευξή του στο left.gr είπε συγκεκριμένα: «Αδικούμε λίγο τον Γιώργο Παπανδρέου. Είχε πει το «υπάρχουν λεφτά» με την έννοια «πού πάνε τα λεφτά». Το 2008 η κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί περίπου 60 δισ. ευρώ. Τα 15 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΑΕΠ, από 3 ως 4 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους και άλλα 39 από δανεισμό. Αρα το ερώτημα ήταν πού πάνε τα λεφτά».

Η Εξεταστική για τα υποβρύχια

Τελικά μόλις δύο ημέρες προτού κλείσει για τα Χριστούγεννα η Βουλή, δηλαδή στις 18 Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί η συζήτηση επί του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει το ζήτημα των υποβρυχίων. Εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι για να συσταθεί εξεταστική επιτροπή απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι. Αν υπολογίσουμε από τώρα ότι οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ θα ψηφίσουν (εκτός απροόπτου) κατά, όπως κατά θα ψηφίσουν και πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές, τότε δύσκολα θα περάσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα σαρδάμ που έφερε αναστάτωση

Το ότι η ψυχολογία των ανθρώπων -μηδέ των βουλευτών εξαιρουμένων- είναι στην παρούσα περίοδο σε οριακό σημείο, είναι προφανές. Και επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητούνται οι συμβάσεις των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Κάποια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών κ. Μ. Χρυσοχοίδης αναφερθείς στο θέμα των διοδίων και το ενδεχόμενο αύξησής τους, διαβεβαίωσε ότι ειδικά για τα διόδια Αφιδνών, σε ότι αφορά τους κατοίκους των γύρω περιοχών, θα υπάρξει αύξηση 50%! Πάγωσαν όλοι στην αίθουσα και γρήγορα ο κ. Χρυσοχοίδης αντιλαμβανόμενος το λάθος ζήτησε συγγνώμη, διευκρινίζοντας ότι εννοούσε μείωση 50% και όχι αύξηση. «Πέστε το άλλη μια φορά για να γραφτεί στα πρακτικά γιατί έτσι που το είπατε κοντέψαμε να πέσουμε κάτω από τα γραφεία μας!!!», του είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γ. Βλάχος και όλων η καρδούλα πήγε στη θέση της.

Μια χαρούμενη ατμόσφαιρα

Έμαθα ότι στο ταξίδι της επιστροφής από τις Βρυξέλλες, στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο θα συνταξιδεύσουν όλοι μαζί. Δηλαδή ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας. Εάν συμβεί αυτό Βενιζέλος και Στουρνάρας θα καθήσουν μαζί ή το πολύ απέναντι ο ένας από τον άλλον. Τώρα θα πείτε, μετά τα όσα συνέβησαν στις μεταξύ τους σχέσεις (έστω και μέσω μαύρου χιούμορ) θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα; Δεν νομίζω. Άλλωστε πρόβλημα υπήρχε μεταξύ του κ. Αβραμόπουλου και του κ,. Βενιζέλου (τότε για την παρέλαση και τα τανκς), αλλά κάθησαν δίπλα στο αεροσκάφος πηγαίνοντας στην Κύπρο, ωσάν να μην συνέβη το παραμικρό.

HeliosPlus