Η ανάπτυξη του νότου δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και συγχρόνως να τη θεωρούμε ως κάτι μεμονωμένο και αποκομμένο από έναν συνολικό σχεδιασμό που θα βλέπει το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ενωθούν οι δυνάμεις φορέων και πολιτών καθώς η διάσπαση αγώνων ποτέ δεν έδωσαν το θεμιτό αποτέλεσμα και ποτέ δεν έλυσαν τα θέματα που απασχολούν τις κοινωνίες του νότου.

Για την επιτυχία κάθε αναπτυξιακού στόχου πρέπει να συνταχθεί ένα αναπτυξιακό πλάνο της ευρύτερης περιοχής του νότου το οποίο θα δημιουργήσουμε και θα προσδιορίσουμε εμείς οι ίδιοι. Και αναφέρομαι στα δημοτικά συμβούλια, την περιφέρεια, τα τεχνικά επιμελητήρια, τους επιχειρηματίες, τους ξενοδόχους αλλά και τους άλλους παραγωγικούς φορείς, που δραστηριοποιούνται στο νότο.

Επιβάλλεται και θεωρώ ότι θα είναι αποτελεσματικό, το αναπτυξιακό αυτό πλάνο να περιλαμβάνει ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, υποδομές, όπως οδικό δίκτυο, υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τον τουρισμό. Σε άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω καθίσταται η ύπαρξη αναπτυγμένου και άρτια εξοπλισμένου νοσοκομείου όπως και η ύπαρξη σχολείων όλων των βαθμίδων έως και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο γεωγραφικό πλάνο (χάρτη) πρέπει να προσδιορίσουμε τις σχετικές παραμέτρους, ποια είναι δηλαδή τα σημεία ανάπτυξης και προς τα πού τα θέλουμε. Ποιοι είναι οι πόροι που διαθέτουμε, ποιες είναι δηλαδή οι δυνατότητες μας ως νότος και τι πόρους χρειάζεται να διεκδικήσουμε. Επιπλέον μπορεί ο καθένας από τους φορείς να συμπληρώσει ό,τι τον αφορά. Για παράδειγμα το επιμελητήριο για τις υποδομές, το οικονομικό για τα οικονομικά, ο τουριστικός κλάδος για την ανάπτυξη και ταυτόχρονα να προσδιορίσει τον τρόπο ώστε να μας καθοδηγήσει και να υπάρχει το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας.

Η διεκδίκηση ενός τουλάχιστον άρτια στελεχωμένου νοσοκομείου, που θα αξιοποιήσουμε για την προβολή του νότου και την προσέλκυση τουριστών οι οποίοι θα νιώθουν ασφάλεια και καλυμμένοι καθ’όλα, μέσα από συγκεκριμένο πλάνο σε συνδυασμό με αναβαθμισμένη εκπαίδευση στην περιοχή, είναι το ζητούμενο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του πολιτισμικού επιπέδου ολόκληρης της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύουμε οτι είναι λάθος η συγκέντρωση όλων των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στο βορά. Η ύπαρξη Τ.Ε.Ι αναβαθμίζει το βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο του τόπου καθώς πέραν του εκπαιδευτικού του έργου οδηγεί στην ανάληψη δράσεων και εκδηλώσεων, η συχνότητα των οποίων θα επιβάλλει τη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών για πολιτιστικά και άλλα δρώμενα. Επιπρόσθετα οι πνευματικοί ορίζοντες των παιδιών του νότου διευρύνονται.

Ο στόχος της ευρύτερης ανάπτυξης που προτείνω είναι να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων στο νότο η οποία θα αποτελείται από γιατρούς, καθηγητές, δασκάλους, επαγγελματίες, ξενοδόχους τουριστικούς πράκτορες, επιχειρηματίες, φοιτητές κ.α. Το αξιόλογο αυτό σύνολο ανθρώπων θα αποτελέσει ένα επιπλέον «κεφάλαιο» για τη νότια Κρήτη το οποίο την αναβαθμίζει γι΄αυτό και πρέπει να στηριχτεί. Αντίθετα, αν εκλείψει ή σταδιακά εκφυλιστεί, ο νότος αποδυναμώνεται και αρχίζει η οπισθοδρόμηση αφού δεν υπάρχουν οι «φορείς» της δράσης και της εξέλιξης.

Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η υγεία είναι το πλέον ύψιστο αγαθό στον άνθρωπο. Η ύπαρξη ενός μεγάλου νοσοκομείου στο νότο αποτελεί ευχής έργον αφού σε πολλές περιπτώσεις άνθρωποι χάνονται γιατί δεν μεταφέρονται εγκαίρως σε απομακρυσμένα υπερσύγχρονα νοσοκομεία.

Αν θέλουμε αύξηση του τουρισμού στο νότο, ανάπτυξη και προώθηση των αγροτικών προϊόντων, τότε πρωτίστως χρειαζόμαστε σχολή τουρισμού, γεωπονική σχολή και σχολή μάρκετινγκ. Αναμφίβολα απαιτείται βελτιωμένο οδικό δίκτυο και αυτό θεωρείται υποχρέωση της πολιτείας. Η ΕΕ μπορεί να συμβάλλει με τα κοινοτικά κονδύλια, όμως πρέπει πρώτα εμείς να έχουμε έτοιμο το φάκελο με το αναπτυξιακό μας πλάνο και τα επιχειρήματά μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Νότιος άξονας είναι το επόμενο βήμα ανάπτυξης στην Κρήτη και πρέπει να είμαστε έτοιμοι πάνω σ’ αυτό. Οι διεθνείς επενδύσεις είναι μια σημαντική πιθανότητα που μπορεί να εξελιχθεί σε κερδοφόρα πραγματικότητα μόνο με σοβαρές προτάσεις και πλάνα όπως είναι το παραπάνω.

*Ο Γιώργος Ματαλλιωτάκης είναι Πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Ηρακλείου και Διδάκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης